Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
Mangusta - Czw Sie 20, 2009 11:56
poznajcie Helmuta
Głupek wyładniał... odrobaczon.
Anonymous - Pią Sie 21, 2009 13:02
to jest ten prezent dla Piotrka?
ale sie zaagamiliscie ;p
Mangusta - Pią Sie 21, 2009 13:17
będzie więcej Helmut szuka żony, a nawet dwóch szczerze przyznam że przy jaszczurkach to dopiero się prawdziwa impreza z terrarystyką zaczyna. kontaktowość pierwsza klasa, nawet u Głupka (czy raczej Głupiej, bo to już 100% pewne że jest kobietą). węże jednak nie mają aż tak rozwiniętej komunikatywności międzygatunkowej. jestem pewna że przenoszę się na jaszczurki, teraz muszę szukać gadzin do pary dla tej dwójki a później polować na oferty varanus martensii nie jestem też pewna czy w dalekiej przyszłości nie zrobię opcji z Berlina, czyli dużego wertykalnego terrarium na hydrozaury i legwany zielone ale to już taki ho ho... daleki plan. na pewno nie na obecny metraż.
Bernadeta - Nie Sie 30, 2009 04:11
Z wystawy we Wrocławiu
Anonymous - Nie Sie 30, 2009 06:29
Kto mi powie co to za wężyk, ten zielony?
Bernadeta - Nie Sie 30, 2009 06:35
Viss, Pyton zielony - ten na kijku
Grucha - Nie Sie 30, 2009 07:49
Tak to Pyton zielony (Morelia viridis).
Mangusta - Nie Sie 30, 2009 20:25
od lewej: pyton krwisty, regius albino i nominał, boa dusiciel, żółtopuzik bałkański, morelia viridis i pyton tygrysi. w sumie dolna i średnia półka jeśli chodzi o węże (i jaszczurki, bo żółtopuzik to nie wąż)
Naixinka - Nie Sie 30, 2009 21:02
Niestety wężykowatym i jaszczurkowatym zdjęć nie robiłam z racji dużego zainteresowania wokół nich. Trudno było się dostać żeby zrobić fotę. Ludzie stali i się przyklejali zamiast przechodzić dalej, a ja nie mam do tego cierpliwości. Akwarium w stylu retro jako ciekawostka
pituophis - Nie Sie 30, 2009 23:11
Wydaje mi się, że pierwszy pyton to nie pyton krwisty (Python brongersmai) tylko pyton krótkoogonowy (P. curtus).
To wilgociolubny gatunek i na trocinach nie będzie czuł się dobrze, chyba że chwilowo.
Mangusta - Pon Sie 31, 2009 08:48
| pituophis napisał/a: | | Wydaje mi się, że pierwszy pyton to nie pyton krwisty (Python brongersmai) tylko pyton krótkoogonowy (P. curtus). | jest python curtus brongesmai i python curtus curtus, oba są krótkoogonowe tylko jeden ma trochę intensywniejszy kolor. faktycznie może być to ten drugi podgatunek.
pituophis - Śro Wrz 02, 2009 09:11
Wszystkie dawne podgatunki P. curtus otrzymały status gatunków.
Mangusta - Śro Wrz 02, 2009 09:58
dżizas... tej grupie czymającej wuadzę nad systematyką wyraźnie się nudzi, skoro co chwila tylko zmiany i zmiany. jakby to komuś do szczęścia było potrzebne.
wszystkie moje węże na jedno hurra zbielały... będzie hurtowe focenie powylinkowe
edyta: patrzcie, normalnie się czuję zajebista
http://www.mmlublin.pl/10...ategory=depesze
yoshi - Nie Wrz 06, 2009 07:21
hah mam juz boasa drugiego Ma znacznie wiecej piegów od samicy, jest dosc drobny, ale dobrze, nie lubie spasionych boa, ktore wygladaja jakby sie mialy nie ruszyc Az moja samiczka teraz mi sie gruba wydaje.
Oczywiscie schowal sie za rama swietlowki i dupa go widac
Wstawie jakies foto wieczorem i moze foto terra
pituophis - Nie Wrz 06, 2009 10:05
Nie ma żadnej grupy trzymającej władzę nad systematyką i nikomu się nie nudzi . Po prostu coraz dokładniej i nowocześniej prowadzi się badania. To chyba powinien być powód do radości, a nie złości, że o zwierzętach wiemy coraz więcej.
Praca podnosząca podgatunki P. curtus do rangi gatunków ukazała się w 2001 czy 2002 r. Było mnóstwo czasu, żeby tę nowość przyswoić.
|
|
|