To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Mangusta - Czw Sie 20, 2009 11:56

poznajcie Helmuta :)

:P

Głupek wyładniał... odrobaczon.

Anonymous - Pią Sie 21, 2009 13:02

to jest ten prezent dla Piotrka? :D
ale sie zaagamiliscie ;p

Mangusta - Pią Sie 21, 2009 13:17

będzie więcej :D Helmut szuka żony, a nawet dwóch ;) szczerze przyznam że przy jaszczurkach to dopiero się prawdziwa impreza z terrarystyką zaczyna. kontaktowość pierwsza klasa, nawet u Głupka (czy raczej Głupiej, bo to już 100% pewne że jest kobietą). węże jednak nie mają aż tak rozwiniętej komunikatywności międzygatunkowej. jestem pewna że przenoszę się na jaszczurki, teraz muszę szukać gadzin do pary dla tej dwójki a później polować na oferty varanus martensii ;) nie jestem też pewna czy w dalekiej przyszłości nie zrobię opcji z Berlina, czyli dużego wertykalnego terrarium na hydrozaury i legwany zielone :) ale to już taki ho ho... daleki plan. na pewno nie na obecny metraż.
Bernadeta - Nie Sie 30, 2009 04:11

Z wystawy we Wrocławiu

Anonymous - Nie Sie 30, 2009 06:29

Kto mi powie co to za wężyk, ten zielony?
Bernadeta - Nie Sie 30, 2009 06:35

Viss, Pyton zielony - ten na kijku :)

Grucha - Nie Sie 30, 2009 07:49

Tak to Pyton zielony (Morelia viridis).
Mangusta - Nie Sie 30, 2009 20:25

od lewej: pyton krwisty, regius albino i nominał, boa dusiciel, żółtopuzik bałkański, morelia viridis i pyton tygrysi. w sumie dolna i średnia półka jeśli chodzi o węże (i jaszczurki, bo żółtopuzik to nie wąż) ;)
Naixinka - Nie Sie 30, 2009 21:02

Niestety wężykowatym i jaszczurkowatym zdjęć nie robiłam z racji dużego zainteresowania wokół nich. Trudno było się dostać żeby zrobić fotę. Ludzie stali i się przyklejali zamiast przechodzić dalej, a ja nie mam do tego cierpliwości. Akwarium w stylu retro jako ciekawostka :)

pituophis - Nie Sie 30, 2009 23:11

Wydaje mi się, że pierwszy pyton to nie pyton krwisty (Python brongersmai) tylko pyton krótkoogonowy (P. curtus).

To wilgociolubny gatunek i na trocinach nie będzie czuł się dobrze, chyba że chwilowo.

Mangusta - Pon Sie 31, 2009 08:48

pituophis napisał/a:
Wydaje mi się, że pierwszy pyton to nie pyton krwisty (Python brongersmai) tylko pyton krótkoogonowy (P. curtus).
jest python curtus brongesmai i python curtus curtus, oba są krótkoogonowe tylko jeden ma trochę intensywniejszy kolor. faktycznie może być to ten drugi podgatunek.
pituophis - Śro Wrz 02, 2009 09:11

Wszystkie dawne podgatunki P. curtus otrzymały status gatunków.
Mangusta - Śro Wrz 02, 2009 09:58

dżizas... tej grupie czymającej wuadzę nad systematyką wyraźnie się nudzi, skoro co chwila tylko zmiany i zmiany. jakby to komuś do szczęścia było potrzebne.

wszystkie moje węże na jedno hurra zbielały... będzie hurtowe focenie powylinkowe ;)

edyta: patrzcie, normalnie się czuję zajebista ;]

http://www.mmlublin.pl/10...ategory=depesze

yoshi - Nie Wrz 06, 2009 07:21

hah mam juz boasa drugiego :) Ma znacznie wiecej piegów od samicy, jest dosc drobny, ale dobrze, nie lubie spasionych boa, ktore wygladaja jakby sie mialy nie ruszyc ;) Az moja samiczka teraz mi sie gruba wydaje.
Oczywiscie schowal sie za rama swietlowki i dupa go widac :wink:

Wstawie jakies foto wieczorem i moze foto terra :wink:

pituophis - Nie Wrz 06, 2009 10:05

Nie ma żadnej grupy trzymającej władzę nad systematyką i nikomu się nie nudzi :roll: . Po prostu coraz dokładniej i nowocześniej prowadzi się badania. To chyba powinien być powód do radości, a nie złości, że o zwierzętach wiemy coraz więcej.

Praca podnosząca podgatunki P. curtus do rangi gatunków ukazała się w 2001 czy 2002 r. Było mnóstwo czasu, żeby tę nowość przyswoić.