O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
unicorn - Wto Sie 21, 2012 22:04
Mefisto, poczytaj na stronie SHSRP albo znajdź na forum temat jakichś wystaw, tam powinno być wszystko omawiane. Bodajże jest kategoria dla nierodowodowych szczurów, ale i w stowarzyszeniu możesz rodowód kundelkowi wyrobić.
Nakota - Wto Sie 21, 2012 22:58
unicorn napisał/a: | ale i w stowarzyszeniu możesz rodowód kundelkowi wyrobić. |
Nie można
Kundelka wystawia się w kategorii dla kundelków, czyli szczurów nierodowodowych. Cała filozofia to trafić wystawę, zapisać się i przywieźć zwierzaka do oceny
unicorn - Wto Sie 21, 2012 23:18
Off-Topic: | Faktycznie. Ja w sumie nie jeżdżę po wystawach (tj. szczurzych ) więc odsyłam do wertowania po stronach, gdzie te informacje są. Wychodziłam z takiego założenia, że skoro szczur nie ma rodowodu to musi być kundelkiem, więc jak się wyrabia to kundelkowi, ale w sumie są te statusy VP, a szczur w stowarzyszeniu jest zarejestrowany, więc faktycznie. |
miju - Śro Sie 22, 2012 00:07
quagmire napisał/a: | miju, to husky - jakiś niestandardowy, a wuwuna by pewnie to jeszcze jakoś ładniej opisała. |
Dzięki za podpowiedź !!
Jak komuś (np. wspomnianej wuwuna) wpadnie coś kreatywnego do głowy to chętnie posłucham
A tymczasem pozdrawiam
Mefisto - Śro Sie 22, 2012 00:12
Jak to można wyrobić rodowód kundelkowi ?
To strasznie ciekawe, lece szukać info na ten temat.
Dziękuuuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi
Nakota - Śro Sie 22, 2012 00:26
Mefisto napisał/a: | Jak to można wyrobić rodowód kundelkowi ? |
Powtórzę się - nie można.
Off-Topic: | unicorn, łączysz i mylisz pewne rzeczy. Co innego rodowód wyrobiony przez polskie stowarzyszenie, gdzie każdy szczur dostaje numer rejestracyjny bez wyjątku, co innego czeski związek, który dzieli mioty na PP i VP, i gdzie szczury z PP dostają ten numer, a VP nie. Ale nie posiadanie numeru przez VP jeszcze nie robi z niego kundelka, ponieważ może mieć perfekcyjny rodowód np. dziesięć pokoleń wstecz, a nie nadawać się do rejestracji, ponieważ ma niestandardowy kolor i znaczenie. Czesi rejestrują wyłącznie szczury odpowiadające ichniemu standardowi, polacy wszystkie jakie się urodzą. A kundelek to szczur bez papieru, a w związku z tym nie jest szczurem rodowodowym, więc nie można mu nijak rodowodu wyrobić. |
unicorn - Śro Sie 22, 2012 01:32
Off-Topic: | Nakota, czyli jeśli miot o statusie VP nie dostanie numeru w czeskim związku, w polskim też nie będę mogła go zarejestrować, żeby wyrobić rodowód? Bo jak nie ma numeru w czeskim to chyba w polskim mogą go potraktować jako kundelka, skoro, żeby wyrobić musi być zarejestrowany. |
Mefisto - Śro Sie 22, 2012 11:43
Nie kumam, nie mniejcie mi tego za złe.
Czyli w polskim związku mogę zarejestrować szczury ?
Będą wtedy zwyczajnie widniały w jakieś ewidencji tak ?
quagmire - Śro Sie 22, 2012 11:46
Mefisto, nie.
Mefisto - Śro Sie 22, 2012 11:58
Ehhh... w takim razie ja się nie wypowiadam.
Skomplikowane to bardzo i pogmatwane.
Może ja zostane przy tym jak jest.
Kiedyś planuje mieć szczurzastego z hodowli, będziemy jeździc na wystawy.
Zacznę się wtedy tym interesować.
Idę wypieścić szczury, bo jeszcze mnie u nich nie było
L. - Śro Sie 22, 2012 12:20
Żeby wystawić kundelka nie musi on być zarejestrowany/mieć papierów.
Na wystawie jest kategoria "szczur nierasowy" do której trafiają wszystkie szczury, które:
- urodzone w Polsce: nie maja rodowodu
- urodzone zagranicą: nie mają rodowodu lub/i są poza związkiem/stowarzyszeniem
Czyli jak ktoś ma szczury nierasowe może je jak najbardziej wystawić w wyżej wymienionej kategorii - nie ma tam podziałów na odmiany, jest tylko podział ze względu na płeć. Najlepsza (najbardziej zgodny szczur ze wzorcem) samica oraz samiec nierasowy zostają wyróżnieni pucharem i nagrodą rzeczową
Mefisto - Śro Sie 22, 2012 12:26
Cudowna informacja.
Kurcze był bym dumny gdyby któreś z moich skarbów, wygrało choćby cukierka
seal28 - Śro Sie 22, 2012 12:30
http://img835.imageshack....80256956719.jpg
To szczurek koleżanki
smeg - Śro Sie 22, 2012 13:31
seal28, standard standard black husky. Straszne maleństwo, chyba za wcześnie zabrane od matki Szczurek ma towarzystwo? Jeśli nie, namów koleżankę, żeby przygarnęła mu kolegę.
seal28 - Czw Sie 23, 2012 11:21
Ma do towarzystwa czarnulkę - obydwie z tego samego sklepu co moja Delilka i szczurunia koleżanki. W sklepie w małym, plastikowym pudełku, było około 20 małych szczurków, samce i samice. nawet nie wiem czy mają wodę, rozchodzą się w ciągu kilku dni, to samo jest tam z myszkami. Sprzedawczyni powiedziała, że są sprzedawane takie młode, ponieważ nie umieją się bronić i są jeszcze słabe, są sprzedawane głównie jako żywa karma. Porównując to do warunków w sklepie, w którym kupiłam Flickę, gdzie w dwa razy większym akwarium, były trzy dwa razy większe samiczki, miały jedzenie, wodę i jakieś mieszkanko. Dziękuję za odp.
|
|
|