To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Anonymous - Śro Lip 29, 2009 15:29

ja wiem, ze to nie tak duzo. tym bardziej, ze kupowalam raczej to co mi sie podoba, a nie byle najtansze, bo nie chce miec "plastikowego" terra. Wiec to dosc znosna suma.
Do tego jeszcze jaszczurki 200 zl. Za szyby do terra i prowadnice, siatke etc. zaplacilam 120 zl. wiec jakos miazdzaco nie jest, tym bardziej, ze tak strasznie chce juz je miec i okropnie sie ciesze, ze to juz tak niedlugo. No i ze znalazlam wkoncu te idealne jaszczurki, bo wybieralam pol roku.

yoshi - Śro Lip 29, 2009 23:56

ach ja tez wam sie pochwale moim nowym terra. Teraz jestem na wakacjach wiec terra jeszcze dalej jest w stanie niedokonczonym ;) i już nie mogę sie doczekać kiedy wrócę 4.8 do Krakowa, i wszytsko dokończę, kiedy dam roślin i w ogóle. Na razie jest mało ciekawe.

Czeka mnie doklejanie korka, skubanie korka, dodanie roślin :) i różnych takich :)

terra juz wspominałam chyba wymiary ma: 140x50x100h :) Jest WIELKIE i super!! :)

w ogóle muszę zmierzyć już moja samiczkę :mrgreen: bo całkiem nie wiem ile już ma cm ;)

no i już niedługo będzie samczyk!!! :D :D:D w następnym tygodniu :mrgreen:

Mangusta - Czw Lip 30, 2009 14:22

cudeńko :) będziesz mnożyć? samiec też jest szarakiem? jeszcze niedawno na tcp była przepiękna boaska w typie hog island za idiotyczne pieniądze... krew mnie zalewała że akurat byłam przed wypłatą.

obecnie zachwycam się tym stworzeniem:

czyż ona nie jest przesłodka? w ogóle nie wygląda jak pyton, wygląda jak... kukiełka ze skarpety.

to jest obecnie najładniejszy stepiak w egzotarium:

choć ma trochę krzywicy to skorupa jest bez najmniejszego zadrapania. piękna, dorodna dziewczynka której nie da rady utrzymać w miejscu.
a ten stepiak lubi siedzieć w misce z żarciem (zdjęcie sztucznie rozjaśniane, niestety w gadziarni jest bardzo ciemno)

Smoczydło co jeść nie chce :(

i Godzilla... wpierw portret pt "Ave Sejtan"

a teraz mizianie....

yoshi - Czw Lip 30, 2009 15:00

hmmm pewnie będę gdy nadejdzie na to odpowiednia pora ;)

samiec z tego co pamiętam jak widziałam go ostatnim razem jest szarakiem, tylko w tedy zamiast nim zachwycałam sie metrowa samica, ktora lezala mi na brzuchu, a samiec byl przy niej malutki, i kasliwy , ale moja samiczka szara nie jest ;p ona ma taka ciepłą barwę, piaskowa.

to zdjęcie w miare oddaje najlepiej jej barwę

samiec jest taki szary, zimny :) fajny bardzo :)

a kolejny boa, to pewnie będzie jakaś samica albino... tylko pewnie juz za kilka lat, bo i pieniądze i warunki :wink:

a pytonica fakt :D wyglada jak skarpetka :mrgreen:

Mangusta - Czw Lip 30, 2009 15:30

wiesz, o szaraki to chodzi mi o to, że jest to po prostu tzw "kundelek" bez udowodnionej odmiany ;) u nas w schronie samiec jest z wyglądu pastel, samica ma zredukowaną czerwień, ale w świetle nie posiadanych papierów to oba są szaraki.

ja choruję na hogg island. no i na psiogłowca, ale to już nie na moje zasoby pieniężne :roll:

L. - Czw Lip 30, 2009 17:49

yoshi, piękna. taka delikatna. i te wzorki :) nie mogę się napatrzeć :mrgreen:
yoshi - Czw Lip 30, 2009 18:23

a tak, jeśli w tym znaczeniu szarak, to jak najbardziej kundelek :wink: samiec niby ma nieść z sobą jakiś ciekawy gen, ale zobaczymy w przyszłości co z tego wszystkiego wyjdzie :)

Ja tez chorowałam na hoggi, ale teraz wlasnie zachorowałam na albinosy :serducho:

L. ciesze sie ze się podoba :) To jedne z pierwszych zdjęć które jej zrobiłam :) teraz jest już większa :serducho:

Mangusta - Nie Sie 02, 2009 17:25

mamy w schronisku boa pastel stripe ;) tylko jak to niestety w schronisku, zaniedbana i z masakrycznym ropniem na pysku. oddał nam ją jakiś 13letni gówniarz :roll: ech, że też rodzice dają kasę dzieciakom na wszystko... wąż kochany, piękny i łagodny, przykro się na to patrzy...
aaa, i mamy żmiję sykliwą, bitis arietans, kuzynka gabona, równie jadowita ;)

jutro jadę do Poznania i nie będzie mnie ponad tydzień, będę też w zoo w Berlinie i postaram się przywieźć jak najwięcej zdjęć gadzin i innych stworów :)

a i mój własny mały sukces - odrobaczyłam Głupka i Harko, przy czym Harko z racji chwilowego braku karmówki została odrobaczona przymusowo. na szczęście obyło się bez krzywdy :)

yoshi - Wto Sie 04, 2009 07:44

własnie wróciłam z giełdy kwiatowej :D

Mam kilka skrzydłokwiatów :serducho: Jeden duży, dwa karłowate. Monstere, dwa fikusy pumile, filodendrona oraz dwa cosie które nie pamiętam jak się nazywały, ale pani mi je poleciła do terrarium :wink:

Teraz ide dłubać troche korek, pociąć tube korkową, aby porobić z niej doniczki. Potem po silikon, podoklejac wyłamany korek. No i ogólnie jeszcze troszkę roboty przedemną :)

Ale mam nadzieję że efekt będzie dobry i zadowalający :)

Toudi własnie wszedł do terra i się polożył :) A boasica ma dzisaj całodniowe moczenie się :roll:

Anonymous - Pią Sie 07, 2009 13:34

dostalam zdjecia anolisow od faceta od ktorego je kupuje. wygladaja na zdrowe, ale wy macie lepsze oko jesli chodzi o gady.

jakie ona sa malenkie :shock: myslalam, ze beda ciut wieksze :D

kwa, juz nie wiem wogole jaka karmowke hodowac. teraz w lecie polapie koniki polne, ale lato sie konczy.
pasuje mi karaczan dubia, ale one rosna do 4-5 cm, myslicie ze takie male jaszczurki dadza rade?

aa i mam juz roslinki. fikusa, juncus spiralis, paprotke, guzmanie i bedzie jeszcze filodendron, ale musze ukrasc cioci :D

nezu - Pią Sie 07, 2009 18:39

A to nie fota jednej i tej samej jaszczurki?...
Bo na wszystkich trzech fotach anolis ma jakoś dziwnie powyginane palce na jednej z tylnych łapek i nie wiem czy to możliwe, żeby u wszystkich tak było?....

Anonymous - Pią Sie 07, 2009 20:13

tak, to jest jedna i ta sama. przynajmniej tak mi sie wydaje. napisalam dzis do niego maila w tej sprawie.
te na tylnej jego lewej to wydaje mi sie ze wygladaja tak a nie inaczej bo on trzyma sie liscie.

L. - Pon Sie 17, 2009 13:07

na wystawie olsztyńskiej były też...

sznurki ;]

mam jeszcze kilka.
ale najlepsze wyszły mi chyba aparatem madzial13 więc ją ślicznie poproszę o ich podesłanie :mrgreen:

Mangusta - Wto Sie 18, 2009 15:23

okej, gadziarnia w Berlinie zachodnim: (we wschodnim padła mi bateria, ale w sumie nie było tam nic ciekawego)

kjokodyl

żółwie - były praktycznie w każdym większym zbiorniku. dogadywały się bez problemu z krokodylami, legwanami i anakondami.

dendrobatesy zawsze i wszędzie wyglądają jak małe klejnociki....

rzekotka australijska która malowniczo osikała mój aparat

a tu coś na co czekałam - ta laska z tyłu to hydrosaurus. jak widać bez problemu siedzi sobie z dużo większym legwanem, co daje mi dość niebezpieczną wizję na przyszłość... wystrój jest tak ograniczony bo to foty z zaplecza.

tu małe porównanie z Głupkiem (właśnie linieje więc nie jest zbyt ładny)

legwany z zachodnim Berlinie były gigantyczne, każdy z ogonem miał koło dwóch metrów... nie wiem czym oni je karmili, ale widać że obsługa je baardzo lubi. w życiu nie widziałam ładniejszych i bardziej dopieszczonych iguan.

błotniaki słodkie, niestety niektóre miały mocno poobijane nosy...

kolejny kjokodyl

legwan czarny

mokasynek w wersji rudej

taki żółwik sobie mieszkał z legwanami

a tu jakieś pelomedusy

żółw gwieździsty bądź słoneczny

a to są najpiękniejsze warany jakie w życiu widziałam, no cudo. jeśli kiedykolwiek kupię sobie warana, to będzie to tylko parka takich.

no patrzcie na ten pyszczek

to znowu było dla mnie kompletnym szokiem - legwan nosorogi. i kto mi teraz powie że dinozaury wyginęły?

i na koniec błękitna morelka, która niestety nie chciała pozować...

Anonymous - Wto Sie 18, 2009 15:31

ja jestem gadzim i plazim rasista i wielbie wszystko co zielone, wiec rozplywam sie na blotniakiem, rzekotka i morelia :serducho: