To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

valhalla - Pią Lut 10, 2012 09:39

No moi na szczęście nie smrodzą bardziej niż przedtem, ale kup jest mnóstwo i to w miejscach, gdzie do tej pory żaden ich nie robił ;)
Kasik - Pią Lut 10, 2012 13:56

Valhalla, porównaj ilość włókna w rat complete i w poprzedniej karmie, może różnica jest istotna i stąd taki efekt "objętościowy"? :P
valhalla - Pią Lut 10, 2012 14:53

No właśnie ilość jest bardzo podobna, poprzednia (Tima) miała nawet 0, 02 % więcej ;)
Osz, Labofeed (który zamówiłam) ma jeszcze więcej, mam... przesrane :lol:

klimejszyn - Pią Lut 10, 2012 16:02

u nas w dalszym ciągu najlepiej schodzi vl classic zero :)
karmimy się nią od maja i się nie znudziła. zjadają nawet ziarna. może dlatego, że u nas nie ma wybrzydzania, dostają łyżkę stołową karmy na ogona, co 12 godzin i muszą wsunąć wszystko. chyba, że widzę, że miski puste, to dosypuję wcześniej.

rat complete dostają raz na jakiś czas - jedzą z musu :D rat&mouse pro, też dostają raz na jakiś czas - rzucają się, chrupią ze smakiem, ale potem większość ląduje zasikane w ściółce.

tima nam za drogo wychodziła, classic zero tania, duży wór, smaczna, ładnie pachnie.. jak dla mnie same plusy :)

Martini - Pią Lut 10, 2012 16:05

klimejszyn, no popatrz, nie wiedziałam nic o tej karmie. Wygląda spoko. Jedno mnie zastanawia - skąd w niej popiół, skoro nie zawiera granulatu :drap: ? Byłam przekonana, że popiół jest tylko w granulatach, a tu widzę, że nie. Czy ktoś mnie oświeci?
klimejszyn - Pią Lut 10, 2012 16:18

Martini, nie wiem, może w którychś granulkach jest :P

ja z tą karmą tylko raz miałam problem - z pierwszym workiem, bo wsypałam połowę do wiadra takiego sporego na karmę i nie otwierałam, dopóki nie skończyła mi się w mniejszych pojemnikach.
no i zalęgły mi się tam robale i musiałam wywalić prawie 10kg.
ale nie zraziłam się, kupiłam następny wór i od tamtej pory rozsypuję do mniejszych pojemników, które oprózniam na bieżąco i już nie było tego problemu.

a karma super, na dodatek tania. tylko trzeba trochę białka dorzucić.

babyduck - Pią Lut 10, 2012 16:20

klimejszyn, a mogłabyś zrobić takie poglądowe zdjęcie tej karmie w miseczce albo na dłoni? Bo informacje producenta są dość ubogie.
klimejszyn - Pią Lut 10, 2012 16:38

jasne, zaraz postaram się zrobić :)
Martini - Pią Lut 10, 2012 16:43

klimejszyn, ale właśnie w opisie w jednym ze sklepów jak byk, że nie ma granulatu, a jednak na zdjęciu widzę jakieś wypiekane kawałeczk, może z nich ten popiół.
Zdjęcie tu
http://www.sklep.videozoo...roducts_id=2728

klimejszyn - Pią Lut 10, 2012 16:48

może chodzi o to, że nie ma granulatu takiego 'wszystko w jednym' jak rat&mouse pro, tylko granulki (są różne) mają, nie wiem, różne smaki, są każde z czegoś innego... kombinuję, wiem :mrgreen:
może jedne z nich są z popiołem.

zdjęcie karmy w miseczce będzie za chwilkę, bo jak na złosć rozładowały się baterie w aparacie :roll:

Martini - Pią Lut 10, 2012 16:52

klimejszyn napisał/a:
może chodzi o to, że nie ma granulatu takiego 'wszystko w jednym' jak rat&mouse pro, tylko granulki (są różne) mają, nie wiem, różne smaki, są każde z czegoś innego... kombinuję, wiem

pewnie o to chodzi.
Mimo wszystko mnie by ta informacja wprowadzila w błąd - dla mnie jak przemielone i spalone, to już to nazywam granulatem, chyba że źle nazywam?
Plizz, oświećcie mnie, jak to jest? Są granulaty-brykiety, takie jak R&M Pro, Labofeed, a te inne, drobniejsze chrupki jak RatComplete, to też granulat, nie? Bo właśnie zwątpiłam, przez te kolorowe chrupki w VLCl0

quagmire - Pią Lut 10, 2012 16:57

Martini, wg mnie i Complete i Selective to też granulaty.
Z drugiej strony opis nie musi być pełny. Oczywiście powinien, co nie znaczy, że jest.

Martini - Pią Lut 10, 2012 17:00

quagmire napisał/a:
Z drugiej strony opis nie musi być pełny.

quagmire, no w sklepie internetowym niby nie musi, ale jeśli już piszą, że karma nie zawiera granulatu, to fajnie by było, gdyby rzeczywiście nie zawierala:)

klimejszyn - Pią Lut 10, 2012 17:02

no dla mnie granulaty to te jak labofeed, pro, complete, selective.
w vl classic zero nie ma granulatu, ale są granulki, co też napisane jest w linku videozoo, który podałaś :)
edit :
dobra, tam jest informacja, którą źle przeczytałam :P

fotka:

tutaj :
http://keko.pl/pl/pokarm-...assic-20kg.html
napisane jest, że nie zawiera granulatu.

Martini - Pią Lut 10, 2012 17:05

klimejszyn, no tak, ale kolorowe granulki są przygotowywane w ten sam sposób, co brykietowy granulat, chociaż są jednoskładnikowe. I właśnie dlatego zdziwiło mnie info, że nie ma granulatu, a w składzie popiół jest:)