Leczenie - Guzy (w tym gruczolaki) przysadki mózgowej
Pyl - Nie Sty 24, 2016 21:00
oxxy, to co opisujesz to nie są "typowe" objawy, ale co to są typowe objawy dla przysadki - co egzemplarz to inaczej.
Na pewno warto to sprawdzić.
Ale szukałabym też równolegle w innych obszarach (np. ucho?)
expelliarmus - Nie Lut 07, 2016 13:35
Potrzebuję pomocy.
Roczny szczur, objawy jakie u niego zauważyłam: jest chudy, nie chudnie ale też nie tyle i odstaje od reszty stada, jest nerwowy: biega, ociera się o wszystko, lubi pogonić resztę stada, gwałci kolegów, często myje sobie penisa, wydaje mi się, że jedno oko ma czasem minimalnie wytrzeszczone ( tak delikatnie, że sama nie wiem czy to moja paranoja), zdarza mu się nie trzymać pokarmu w łapkach- stara się wtedy jeść z podłogi na leżąco. Z drugiej strony w innych sytuacjach zupełnie nie ma problemu z trzymaniem pokarmu, chrupie normalnie karmę warzywa, nie ma problemów z wspinaniem się, jest aktywny. Nie pozwala się dotykać, wygina się pod ręką- ale jeśli chodzi o to to nigdy nie był miziakiem. Lekarz powiedział, że ma też wiotkie mięśnie czego ja sama nie zauważyłam.
Celowałam w wątrobę/ nerki albo guza przysadki. Zrobiliśmy badania krwi, póki co kontaktowałam się z lekarzem tylko telefonicznie, mówił, że podwyższone parametry wątrobowe, mamy włączyć essentiale i ornitynę.
Przedstawiam Wam wyniki, wydaje mi się, że mocznik jest za wysoki- może zna ktoś normy ?
0004 ALT (GPT) 44,4 U/L
0006 AST (GOT) 237,0 U/L
0019 Bialko calkowite 8,0 g/dl
0021 Mocznik 31,2 mg/dl
0023 Kreatynina 0,5 mg/dl
0026 Wapn za malo materialu mg/dl
0031 Magnez za malo materialu mg/dl
0033 Fosforan za malo materialu mg/dl
0010 GLDH za malo materialu U/L
3011 Fruktozamina za malo materialu umol/l
0025 Trójglicerydy 177,1 mg/dl
A teraz pytanie- czy objawy o których pisałam wyżej mogą być powiązane z kiepskimi wynikami krwi, czy obstawiać guza przysadki ?
Izunia789 - Nie Mar 27, 2016 23:44
Witam. Jak niektórzy powyżej.. Potrzebuję odkupić kabergoline! Czy ktoś pomoże ?
NIEAKTUALNE
Izunia789 - Nie Kwi 03, 2016 18:25
Po ilu dawkach dostinexu zauważyliście poprawę u swoich szczurkow? Wspomagaliscie przy tym sterydem?
cornflakegirl - Nie Kwi 03, 2016 20:28
Izunia789, u mnie juz po dobie był efekt. Nie podawałam sterydu.
Izunia789 - Pon Kwi 04, 2016 07:26
cornflakegirl, efekty to znaczy szczurek wrócił do stanu z przed choroby czy po prostu objawy się zmniejszyły? Moja Chanel jest leczona równocześnie antybiotykiem i dostinexm...bo objawy ma pasujące do obu chorób(zapalenie ucha i przysadka). Neourologicznie jest lepiej ale dalej widać, że to nie ta Chanel:(.. Dziś dopiero 3 dawka kabergoliny będzie podana... dostaje połówkę tabletki a waży ok 512 a 520 gram...chyba dawka dobra??
Wiem, że potrzeba czasu...ale ja już psychicznie jestem zmęczona.Bo za dużo na raz się dzieję:( i tak bardzo boję się, że ją stracę zbyt szybko i że będzie cierpiała:(
quagmire - Pon Kwi 04, 2016 07:39
Izunia789, pół tabletki Dostinexu to tak bardziej na 400 gramów szczura. Jej lepiej dawać 3/4 tabletki (przynajmniej na początku). Często też weci na pierwszy lub drugi raz decydują się podać dawkę uderzeniową, często w wysokości 2 normalnych dawek. Chociaż u niej spróbowałabym dać co najmniej jedną tabletkę Dostinexu.
Często poprawę taką większą widać od razu po pierwszej dawce, niekiedy dopiero po drugiej.
Izunia789 - Pon Kwi 04, 2016 09:23
quagmire, no własnie z moich obliczeń też wynikało, że ta dawka jest za mała..:( Dziś podam jej całą tabletkę...albo i więcej...podwójna dawka to 1,5 tabletki dla niej...chyba nie zaszkodzi? Drugą i kolejne 3/4 tabletki? Czy więcej?Kurcze moje wetki mają pojęcie o szczurach ale ta przysadka ciągle chyba nie do końca dopracowana:/..
quagmire - Pon Kwi 04, 2016 10:00
Izunia789, daj jej 1 lub 1,5 tabletki Dostinexu (często się podaje na start jedną tabletkę Cabaseru 1 mg, więc to 2 tabletki Dostinexu). Później pociągnijcie 3/4 tabletki przez jakiś czas, a jeśli się ustabilizuje, to możecie się zastanowić nad zmniejszeniem, ale to niekoniecznie.
Inna kwestia, że może mieć zapalenie ucha rzeczywiście (czy też opon mózgowych) i antybiotyk działa, ale objawy ustępują wolniej.
Izunia789 - Pon Kwi 04, 2016 10:13
quagmire, dziękuję. Tak też zrobię. Dam dziś dawkę uderzeniową, a potem zobaczę jak będzie się czuła.
Dziś kolejna wizyta także ciąg dalszy zastrzyków... Biedna już taka pokłuta.. Ale myślę, że za lada moment przejdziemy na leki doustne.
Tak bardzo chciałbym mieć pewność.. Co dokładnie jej dolega
quagmire - Pon Kwi 04, 2016 10:48
Izunia789, ale naprawdę fajnie, że wet poszedł wielotorowo i nie ograniczył się np tylko do kabergoliny. Dzięki temu mała ma większe szanse.
Powodzenia
Izunia789 - Pon Kwi 04, 2016 11:46
No tak to fakt. Na początku marca pojawiły się jej dziwne objawy trzepania główka...to jesteśmy bardziej czujne.. A że tak napiszę staram się być zawsze przygotowana pod względem wiedzy kiedy coś się dzieje z moimi dziewczynami.. Trochę czasu moja szczurza"przygoda" trwa..wiele mnie to nauczyło. Dziękuję za kciuki:)
Izunia789 - Pon Kwi 04, 2016 19:15
Dawka 1,5 tab podana. Niestety trochę się ulało muszę dojść do wprawy. Dobre wieści są takie, że od jutra leki doustne podajemy nie ma igieł i stresu związanego z ciągłym jeżdżeniem.
No to teraz czekam na efekty...o więcej prosimy!!
Chester - Pon Kwi 04, 2016 19:28
Izunia789, Dla Was
Izunia789 - Wto Kwi 05, 2016 19:06
Chester,
Kurcze... Mam mylne odczucia... I jestem zła..o to, że nie umiem podać dobrze Kabergoliny .. Rano liczyłam na to, że Chanel przywita mnie ładnie..A było bez szału za dużo się naczytałam o tych "szczęśliwych" przypadkach..eh..
Niby nie ma jakiejś tragedii ale nie jest też dobrze.. Ona wygląda na chorą.. Każdy to zauważy nawet jeśli się nie zna.. Choć dziś nawet troszkę biegała i wyglądała na zadowoloną..Ale oczka przymrużone dalej są choć może mniej i ta jej sprawność fizyczna także smuci
Chciałbym aby po czwartkowym podaniu leku(a będę starała się podać napewno lepiej niż wczoraj ...) nie było takich myśli....żeby wszystko się ułożyło...
Podpowiedzcie proszę... mogę jej podać kolejną dawkę jutro czyli po dwóch dniach od ost dawki dostinexu? Skoro wczoraj dużo się ulało? Pytam czysto teoretycznie.. Nie chce jej skrzywdzić:(
|
|
|