To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Mefisto - Wto Sie 21, 2012 16:51

Kasik napisał/a:
Te zdjęcia są strasznie malutkie, nie powiększają mi się. Ale jeżeli z takiego szaraka zrobił się biały, to chyba ukryty husky :P Bo ja już nie wiem, o którego pytasz, ja widzę tam 3 szczury :D

Po pierwsze fotki są 15calowe, pozatym chodzi mi o jednego Bęczeda, ten który jest jednolity to Bęczed.
Alien nigdy nie był Huskim, szaraczkiem też nie jest.
Powiedzmy że to któraś z odmian Blue. Nie znam się najlepiej.
Fotka nr. 1) Bęczed, Fotka nr. 2) Bęczed i Alien. Nie ma tu trzech szczurów.

Kasik - Wto Sie 21, 2012 16:55

Mefisto, coś było nie tak z fotkami, miałam okienko wielkości znaczka pocztowego ;) Bęczed na tych fotkach wygląda zupełnie inaczej, na jednej jak american blue, a na tej, gdzie jest z kolegą, wygląda kompletnie inaczej, jak platinum? Dziwnie. Ja się nie znam na tyle.
Cegriiz - Wto Sie 21, 2012 17:01

Nie sądzę, aby to była odmiana blue.

Już prędzej jakieś platinum lub silver. Lub ich odmiana.

Mefisto - Wto Sie 21, 2012 17:03

Sama więc widzisz jak dziwnej odmiany jest Bęczed.
To jeden i ten sam szczur, w różnym świetle wygląda inaczej.
w słońcu wygląda na kremowy kolorek, coś w stylu fawn, w zimnym świetle natomiast, ma srebrzystą sierść.
Sama jego sierść jest "inna" w dotyku, jest dość sztywna w dotyku, jak druty.
Ma jakby podszerstek, bardzo miły w dotyku, i okrywę że tak to nazwę zewnętrzną, bardzo sztywną i dłuższą.
Najlepiej jak by się wypowiedział ktoś kto się na tym zna, najlepiej by było żeby go wymacano :) no ale..

[ Dodano: Wto Sie 21, 2012 18:04 ]
Cegriiz napisał/a:
Nie sądzę, aby to była odmiana blue.

Już prędzej jakieś platinum lub silver. Lub ich odmiana.

Piszesz o Alienie? Przez kasik nazwanym pieszczotliwie "szaraczkiem"?

Cegriiz - Wto Sie 21, 2012 17:12

Alien jest blue, - przez to, że jest dosyć ciemny to możliwy russian.

Bęczed to platinum, silver, lub coś w tym kierunku.
Najprawdopodobniej też velveteen, jeśli ma lekko podkręcone wąsy ( kiepsko widać na zdjęciu).

Co do koloru to gdybam. Przydał by się jakiś hodowca ;)

Kasik - Wto Sie 21, 2012 17:21

Mefisto, Alien to raczej russian blue. "Szaraczek" pisałam o Bęczędzie na 1. fotce, bo tak mi na miniaturce wyglądał, jak jasna odmiana blue. Dlatego mówiłam o 3 szczurach ;) Skąd go masz, tak z ciekawości? :)
miju - Wto Sie 21, 2012 17:49

Cegriiz, szczerze to te plamki na mordce były troszkę ciemniejsze. Hymm... jak tak pomyślę, to chyba masz rację - siwieje (i to w wieku 2 miesięcy :lol: ). Bo ta pręga była kiedyś bardziej czarna :P

Ale nadal zastanawiam się jak można określić te jego plamki. Czy to jest kapturek ??

quagmire - Wto Sie 21, 2012 18:02

miju, to husky - jakiś niestandardowy, a wuwuna by pewnie to jeszcze jakoś ładniej opisała.
Mefisto - Wto Sie 21, 2012 19:26

a ja zgodzę się z Cegriiz, Alien jest ciemniejszy niż np. american blue, więc może być po trosze russian.

Bęczed - ma proste wąsiki, tak jak pisałem wcześniej, raz jest srebrny, innym razem kremowy.

Chłopaki są u mnie od jakiś 3 tyg. ich historia jest dość prosta.
Kolega kupił 2 szczurki w sklepie zoologicznym, po czym jego dzieci wykańczały chłopaków, wiedział że od lat zajmuję się szczurami. (od 13 roku życia kiedy to dostałem Zmorę i Dyzię[*])
Zadzwonił do mnie i zwyczajnie spytał czy nie chciałbym się zaopiekować jego szczurami.
Tak chłopaki są u mnie.
Moja mama np. ma 2 standardy :) Był trzeci ale, miał nowotwór.
Wahałem się , bo ja mam damskie stado - myślałem o mamie, ale jej szczury są już sędziwe, i wielkie.Był by problem z łączeniem.One same się tłuką, potrafią nawet skakać na psa rasy bokser.
Na początku nie czułem do nich miłości, wiem to okrutne, ale moje panny były dla mnie najważniejsze.Szukałem domu chłopakom, ale nikt nie chciał zaoferować im domku, po niedługim czasie zakochałem się w nich, kupiłem im ogromną norkę na nowe życie ze mną.

wuwuna - Wto Sie 21, 2012 19:41

Ja powiem tak na takim miniaturowym zdjęciu można poznać tylko podstawowe barwy. Każde inne łączenie jest nie możliwe do określenia. Dodając do tego brak przodków i możliwe słabe szczury odmianowo.
Mefisto - Wto Sie 21, 2012 19:44

wuwuna napisał/a:
Ja powiem tak na takim miniaturowym zdjęciu można poznać tylko podstawowe barwy. Każde inne łączenie jest nie możliwe do określenia. Dodając do tego brak przodków i możliwe słabe szczury odmianowo.

No to mnie zasmuciłaś.
Pewnie się już nigdy nie dowiem jaka to odmiana.
W sumie do niczego nie jest mi to potrzebne, najważniejsze żeby były zdrowe, i kochane.

unicorn - Wto Sie 21, 2012 21:49

Zgadzam się z wuwuną. Ocenianie szczura po fenotypie nie jest zbyt rozsądne, a tymbardziej, jeśli ktoś chce się tylko pochwalić, bo nie ma tak naprawdę czym. Szczury rasowe to szczury, które można ocenić genotypowo.
wuwuna - Wto Sie 21, 2012 21:53

Mefisto napisał/a:
No to mnie zasmuciłaś.
Pewnie się już nigdy nie dowiem jaka to odmiana.
weź malucha na wystawę, wtedy na pewno szanse prawidłowego określenia barwy wzrosną mocno. :)

Aby poznawać po zdjęciu musi być b. wysokiej rozdzielczości o prawidłowej barwie naturalnej.

Mefisto - Wto Sie 21, 2012 22:00

Muszę się dowiedzieć jak to jest z wystawianiem szczurów "nie rodowodowych".
wuwuna - Wto Sie 21, 2012 22:02

Mefisto napisał/a:
Muszę się dowiedzieć jak to jest z wystawianiem szczurów "nie rodowodowych".
muszą być zdrowe, mieć odpowiedni wiek i trzeba czekać aż będzie wystawa. :)