To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Anonymous - Czw Lut 11, 2010 11:23

Ale czy są przynajmniej tak samo wydajne?
Oli - Czw Lut 11, 2010 11:26

na podstawie klatki o kuwecie 80x50 cm to Pinio wystarczył mi na 8 sprzątań (ta paczka 60l), a Chipsi na 1,5 (max 2 przy płaskim wysypaniu). ;)
Devona - Czw Lut 11, 2010 11:33

Viss napisał/a:
Ale czy są przynajmniej tak samo wydajne?
To się okaże, jak skończymy pierwsze opakowanie. U nas schodziło mniej więcej 1,5-2 paczek Chipsi Citrus (opakowania 60-litrowe) miesięcznie, mam dwie duże kuwety (jedną ok. 120cmx50cm, drugą ok. 70cmx50cm) plus jeszcze malutkie Combii chomika, ale tutaj zużywamy znikomą ilość trocin raz na dwa-trzy tygodnie ;) , szczurom sprzątaliśmy do tej pory co 5 dni, teraz będziemy to robić rzadziej (mniej szczurów), tak co 6-7 dni, więc uwzględnie to przy swoich szacowaniach ;) . Są na pewno mniej sprasowane, ale za to grubsze - zobaczymy, co z tego wyniknie ;) .
Anonymous - Czw Lut 11, 2010 12:47

Oli napisał/a:
na podstawie klatki o kuwecie 80x50 cm to Pinio wystarczył mi na 8 sprzątań (ta paczka 60l), a Chipsi na 1,5 (max 2 przy płaskim wysypaniu). ;)
mnie bardziej chodziło o to, czy między sprzątaniami jest tak samo wydajny. :)
Devona - Czw Lut 11, 2010 14:59

Viss napisał/a:
mnie bardziej chodziło o to, czy między sprzątaniami jest tak samo wydajny. :)
Jest :) .
szczurzapanna - Sob Lut 13, 2010 11:51

a ja używam żwirku pinio ( niedawno próbowałam bawełny, ale okazało się że jestem uczulona - ale poza tym była ok. :) ) moje panny b. go lubią:)
Marcik - Śro Lut 17, 2010 17:02

Dziewczyny, a używa ktoś silikonowej ściółki?
Cały czas używałam Pinio, i chcę zmienic z powodu mimo wszystko powstających pyłów. Czy jest jakaś bezpieczna, wygodna ściółka absolutnie niepyląca?
Czytam różne opinie i właściwie chyba nie ma ściółki która nie miałaby minusa.

sachma - Pią Lut 19, 2010 08:45

ja używam trocin chipsi - nawet jak pylą to nie uczulają Peq - a Peq to mój bufor pyłu - nawet nie duże ilości sprawiają że ma wycieki porfiryny. Przy wszystkich żwirkach drewnianych i betonowych Peq miała mocne wycieki.. nie stać mnie na kupowanie do towera chipsi mains, więc zostaliśmy przy trocinach, muszę sprzątać częściej ale za to wychodzi taniej i szczury nie mają kłopotów z oddychaniem i oczkami :)
Cerro - Pią Lut 19, 2010 15:51

Zwykłe, drewniane trociny są chyba najlepsze, nie uczulają i nie pylą za bardzo... Można też sianko próbować, ale raczej tylko trochę, na gniazdo dla szczurów, bo ciężko się to sprząta.
Marcik - Pią Lut 19, 2010 19:35

Cerro, wymieniłeś dwie najbardziej uczulające i pylące ściółki :roll:
Oli - Pią Lut 19, 2010 19:54

siano jest beznadziejne, bo ani nie wchłania moczu, a ni nie pochłania zapachu, a tylko namaka i śmierdzi, do tego uczula często. trociny są dobre, ale TYLKO dobrej firmy i odpylone. :wink:
zorlis - Pią Lut 19, 2010 20:40

Wyszukiwarka niewiele mi tu pomogła, ale zaryzykuję i spytam :wink:
Ostatnio, dla odmiany (od Pinia), kupiłam ściółkę Super Cat's Uni Natura - mam jednak wrażenie, że chłopaki zaczęły od tego intensywniej kichać; miał ktoś ten problem?
Niepylące to niby, trąci trocinami bardziej niż Pinio, ale chyba więcej tego nie kupię.

Marcik - Pią Lut 19, 2010 20:44

sachma, dziękuję! Nie zauważyłam Twojej odpowiedzi wcześniej. Wypróbuję, jak tylko znajdę w tych naszych zoologicznych Chipsi :)
W Towerze jak często sprzątasz przy 6? ogonkach przy tej ściółce?

Mao - Sob Lut 20, 2010 00:10

Ostatnio dorwałam żwirek bentonitowy (konkretnie Benka) i jak na razie jestem zadowolona. Ogólnie wolę żwirki (do tej pory używałam drewnianego), smród mniejszy i syfu naokoło klatki mniej, chociaż siano zdarza mi się kupić, głownie dlatego, że szczury po prostu lubią w nim siedzieć.
Cerro - Nie Lut 21, 2010 09:36

To, że trociny muszą być z dobrej firmy jest chyba oczywiste, prawda? Tak samo jak to, że w razie problemów z pyłem muszą być odpylone...

A sianek jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie... używam siana (jak mówiłam, w niedużych ilościach, tylko dla szczura na gniazdo i zgadzam się, że na całą wyściółkę jest beznadziejne, bo nic nie wchłania) i nie mam kłopotów z uczuleniami.