Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
Mangusta - Nie Lip 19, 2009 22:47
poleciłabym większość popularnych jaszczurek które nie są roślinożerne i są raczej nocne. duże jaszczurki zazwyczaj już nie są dla początkujących, przy czym o "dużych" mówię od metra w górę, razem z ogonem. i właściwie nie tyle idzie o warunki, ile o temperament, bo nawet legwan bez odpowiedniego wychowania może być okropnym agresorem, więc zanim człowiek się zabierze za coś co jest duże i w razie ugryzień problematyczne, dobrze jest zapoznać się z czymś mniejszym. masz duży wybór jeśli idzie o gekony, jaszczurki właściwe, scynki, z odpowiednim przygotowaniem poradzisz sobie z każdym mniejszym gadem. przejrzyj opisy gatunków na tcp
Martuha - Pon Lip 20, 2009 00:15
Dzięki dziewczyny
Nakasha - Wto Lip 28, 2009 22:21
Oto agama brodata:
I jej terra:
Terra ma wymiary: wysokość 110 cm, długość 115 cm, szerokość 60 cm agama łazi w nim wszędzie, bez problemu wspina się na półeczki
To jest agama Zbyszka i nazywa się Ulrich, ze względu na jej wredny wyraz pyszczka miała być samcem, ale chyba będzie samicą ma 8 miesięcy
Na początku ciężko było ją oswoić, ale teraz bez problemu daje się brać na ręce i daje się miziać pod pyszczkiem, po bródce i po czubku główki nie lubi za to gdy dotykamy jej ogona więc staramy się tego nie robić.
L. - Śro Lip 29, 2009 11:02
ale ma wypas terrarium
Mangusta - Śro Lip 29, 2009 12:34
no fajne terrarium, tyle że nie dla agamy brodatej agamy potrzebują miejsca w poziomie bardziej niż w pionie, to tak samo praktyczne jak i bezpieczniejsze w razie upadku. ile stopni jest pod lampą grzewczą? jak często zmieniacie UVki i co dajecie do jedzenia?
edyta: a, i jakie to są UVki?
Nakasha - Śro Lip 29, 2009 13:04
Nie znam szczegółów, Zbyszek się tym zajmuje. pod lampą grzewczą teraz termometr pokazuje 40 C.
Agama na szczęście nie spada z półek, a na dolnym poziomie też ma sporo miejsca. Na forum Zbyszek wyczytał, że agamy raczej się nie wspinają, ale nasza się wspina i łazi po całym terra
Dostaje świerszcze, granulat dla agam i witaminki od czasu do czasu.Czasem dostaje inne robactwo, ale najbardziej lubi świerszcze.
Mangusta - Śro Lip 29, 2009 13:21
rodzaj UVki wyczytasz z samej żarówki, brodacze z racji bycia półpustynnymi zwierzakami potrzebują najmocniejszej, czyli 10,0. http://www.pogona.pl/ tutaj jest cała strona odnośnie agam brodatych... po prostu dla mnie to terra jest gabarytowo nieodpowiednie, agama zleci z samej góry i złamie sobie łapę (bo to że nie spada nie znaczy że kiedyś nie spadnie), poparzy się o nieosłoniętą żarówkę (btw, co to za drut?) lub zje podłoże i się zaczopuje. no nie wiem... mając w domu zwierzęta egzotyczne pilnuję by każdy z domowników wiedział o nich jak najwięcej. sorry, jestem przewrażliwiona już ale za często widziałam jaszczurki po nieodpowiednim oświetleniu i złej karmie a u agam równie łatwo o (niezamierzony) błąd co u legwanów.
edyta: wywalcie granulat dla agam, dawajcie mu świerszcze na przemian z karaczanami, szarańczą itp. agamy powinny też raz w tygodniu dostawać zieleninę i sepię.
Nakasha - Śro Lip 29, 2009 13:28
Zbyszek czyta tą stronę to była pierwsza strona o agamach na jaką trafił
Ja się ograniczam do głaskania jaszczurki. i do dolewania wody jak nie ma.
Do żarówki nie ma jak się dostać, a drut kupił w sklepie terrarystycznym, ale nie wiem co to za drut
A można mu zrobić takie zabezpieczenia jak dla świnek morskich, żeby nie spadały z półek? bo jaszczura naprawdę lubi łazić po tych półkach i szkoda by było je zabierać
Anonymous - Śro Lip 29, 2009 13:46
jaszczurka fajowa, ale terrarium mi sie nie podoba... ani ta wysokosc, ani to, ze wyglada bardziej jak tropikalne a nie pustynne, no i ta fototapeta....
w poniedzialek jade do domu, bede urządzać terra i kolo 10 przyjezdzaja anolisy!!
znalazlam w koncu nazwe tych szaranczy... to jest szarancza pustynna, a ja glupia znalezc nie moglam.
Szybko to to sie rozmnaza? I wiecie moze czy smakuje jaszczurkom?
Mangusta - Śro Lip 29, 2009 14:06
| Nakasha napisał/a: | Do żarówki nie ma jak się dostać, a drut kupił w sklepie terrarystycznym, ale nie wiem co to za drut | ma ma, już się o to nie martw... a ten drut to jak zaproszenie. lepiej zabezpieczyć żarówkę oprawką z kokosa lub siatką metalową.
| Nakasha napisał/a: | | A można mu zrobić takie zabezpieczenia jak dla świnek morskich, żeby nie spadały z półek? | nie chodzi o to by półek nie było, tylko o to by nie były na takiej wysokości. jeśli będą jakieś zabezpieczenia to ok.
żeby nie było że tylko zrzędzę - oto moja łork in progres, wykonana w 75%.
tu bez światła
a tu ze światłem
całość jest obecnie w fazie prób - sprawdzam działanie instalacji elektrycznej, temperatury jaką wyciąga i przewiewu. tam z tyłu gdzie widać siatkę będzie zamontowany wiatraczek od komputera, wyciągający powietrze ku górze. nie ma miejsca na UVkę bo korzystam z UltraVitaluxa, aczkolwiek jeszcze się zastanawiam czy nie zamontować oprawki, w tym terrarium będzie o wiele ciężej złapać Głupka.
a oto i sam zainteresowany, jeszcze w tymczasówce. tylko czeka by mnie malachnąć ogonem.
Anonymous - Śro Lip 29, 2009 14:09
znalazlam wkoncu nazwe tych szaranczy... to jest szarancza pustynna, a ja glupia znalezc nie moglam.
Szybko to to sie rozmnaza? I wiecie moze czy smakuje jaszczurkom?
Mazok, a jakie wymiary ma te terra? Calkiem fajne
Mangusta - Śro Lip 29, 2009 14:14
95dłx60głx70wys. niby niewielkie te wymiary, ale jak się widzi na żywo to jest spore terra. będzie jeszcze spory basen z foggerem, nocne diody led, trzykrotka i mech. może jakieś liany lub drabinki bambusowe.
Nakasha - Śro Lip 29, 2009 14:36
Ok.
A dlaczego nie dawać granulatu?
"Granulat może być podawany agamom brodatym jako dodatek do diety, szczególnie zimową, jesienną porą. Trzeba się jednak liczyć z tym, że nie wszystkie jaszczurki będą interesowały się tego typu pokarmem- wszystko zależy od indywidualnych cech danego osobnika."
Agamcia dostaje czasem pokarm roślinny, ale nie bardzo go lubi. Czasem capnie sobie kiełki lucerny [kiedyś Zbyszek wyczytał, że można je podawać, a jako że ja sama lubię, to czasem dostaje] i ogórek. Świerszcze ma żywe i suszone, karaczany tylko raz na jakiś czas. I białe robale, chyba mączniaki? Dawać jej więcej?
Tak w ogóle to ma jakieś 33 cm długości z ogonem
Anonymous - Śro Lip 29, 2009 14:43
zamowilam dzis dwie plyty korka prasowanego, dwie liany z porostami, mech, pesete, 3 termometry, druciki owniete kora, piec hub, dwie makowki dla pajakow, reptivite, dwa bambusy. Jutro kupie tu na miejscu hygrometry dwa, podloze i jakies robactwo.
Wyjdzie ponad 200 zl, kwa, jaszczurek mi sie zachcialo
Mangusta - Śro Lip 29, 2009 14:59
| Nakasha napisał/a: | | A dlaczego nie dawać granulatu? | sama sobie odpowiedziałaś
| Nakasha napisał/a: | | może być podawany agamom brodatym jako dodatek do diety, szczególnie zimową, jesienną porą. |
| Nakasha napisał/a: | Agamcia dostaje czasem pokarm roślinny, ale nie bardzo go lubi. Czasem capnie sobie kiełki lucerny [kiedyś Zbyszek wyczytał, że można je podawać, a jako że ja sama lubię, to czasem dostaje] i ogórek. Świerszcze ma żywe i suszone, karaczany tylko raz na jakiś czas. I białe robale, chyba mączniaki? Dawać jej więcej? | próbujcie z innymi roślinami, każda agama ma inne upodobania, moja uwielbia truskawki. w pokarmie roślinnym łatwiej jest podawać witaminy i sepię, a skoro ma 33cm to znaczy że jeszcze jest w fazie wzrostu i sepia z witaminami jest bardzo potrzebna. ogólnie przyjęło się że w lecie najlepszy jest plankton łąkowy - chrabąszcze, koniki polne, dżdżownice. im większa różnorodność karmy tym lepiej (tak jak i w naturze). polecam przenieść się karaczany, są bardzo zdrowe, mączniki nie są odpowiednie bo powodują zaparcia u agam, lepiej dawać je tylko jeśli nie ma innej karmy pod ręką.
| katasza napisał/a: | Wyjdzie ponad 200 zl, kwa, jaszczurek mi sie zachcialo | ja tyle wydaję za jednym posiedzeniem w obi, wolę nie liczyć ile już kasy poszło
|
|
|