Archiwum - Psiaki XX
Lavi - Wto Kwi 07, 2015 20:12
No szybko miejsca poszły, wczoraj ogłosili to wydarzenie a dziś już miejsc nie ma. Co się dziwić za taką cenę:)
jokada - Śro Kwi 08, 2015 08:58
No i mam drugiego serdelka
już nie jest taki zgrabny jak Florka no ale on ma zupełnie inna budowę
za to zrobił się aksamitno czarny
wilczek777 - Śro Kwi 08, 2015 09:30
jokada świetnie Tobiś wygląda - po skróceniu futra jakby młodziej?
jokada - Śro Kwi 08, 2015 09:37
tak oba sie zrobiły bardziej szczeniaczkowe w wyglądzie
No i teraz jak bryka, to bardziej widać dynamikę ruchu
Sorgen - Śro Kwi 08, 2015 10:05
jokada bardzo fajnie oba psiury wyglądają w nowych fryzurkach
A u nas małe zmiany, Coma nadal męczy Deltofonę ale już przynajmniej Delta umie się odgryzać więc już to nie jest takie mega prześladowanie ze strony młodej. Ogólnie straszliwy gryzak z niej jest, gryzie małpa po rękach i w dupie ma czy pisnę że przesadza czy nie.
Praca ze makami mega trudna bo ona dostaje jebca jak widzi smaka i skacze, łapie zębami. Zero skupienia tylko jedno wielkie ADHD. Niestety psie przedszkole blisko nas odpadło bo nie rusza kurs. Zapisałam się na inne, problem w tym że mam na nie ponad godzinę autobusem a mąż nie zawsze będzie miał wolne żeby podjechać autem. Zresztą przez to że nie mam stałych dni pracy to i tak nam lekcje będą przepadać No nic może jakoś damy radę.
Uczę małą jak wściekła tego nieszczęsnego stania żeby je ładnie umiała bo wtedy będę mogła zacząć uczyć siadu (bez siadu nie umie nauczyć waruj, łapa, piątka itp.).
wilczek777 - Śro Kwi 08, 2015 15:23
Sorgen musicie zrobić inhibicję ugryzień - dla niej pisk znaczy tyle co nic - musi mieć 'większy' powód do zaprzestania. Nessie gryzła tak... tzn. każdy szczeniak gryzie no ale raczej nie do krwi. Jeśli w zabawie świruje tak mocno, że ugryzienia są za mocne - wstać - wyjść i tyle z zabawy. Żadnego gadania pod nosem "ale ty jesteś niegrzeczna suka" - to są dwa elementy - odejść od psa i zamknąć za sobą drzwi. To jest moment - ona musi poczuć stratę.
Skupienie też nie łatwo wypracować u malucha i na dodatek pobudliwego. Złota zasada - nagradzać spokój i odpoczywanie - dotyczy to praktycznie wszystkich psów w tym wieku bo mało kiedy zdarza się urodzony flegmatyk. Odpoczywanie jest super, spokój jest super, statyka jest super - trzeba zbudować jakieś podstawy samokontroli u takiego żywego srebra. Dla pobudliwego psa nawet patrzenie na niego jest pobudzające.
Btw. jakie ma znaczenie kolejność nauczonych komend?
Nakasha - Śro Kwi 08, 2015 15:36
| Cytat: | | Dla pobudliwego psa nawet patrzenie na niego jest pobudzające. |
Otóż to.
Nemo i Nala w miarę ładnie się skupiali jako szczeniaki. Za to Shira... ona na samo spojrzenie człowieka dostawała kociokwiku i szalała z radości. Z nią się strasznie ciężko pracowało. Uspokoiła się na tyle, by w miarę dobrze się skupiać, jak miała z 6 mc. Za to teraz jest idealnie, bo jest cudownie skupiona i każdy kontakt z nami to dla niej super nagroda.
katasza - Czw Kwi 09, 2015 12:09
mrzewinska pisała zęby nie piszczec bo szczeniak moze to odebrać jako prowokacje do zabawy.
co do adhd to moje super się wyciszaly przy samokontroli robionej ręka. kladziesz smaki na ręce jeśli pies np siedzi to ręka jest otwarta i druga ręka bierzesz te smaki jej dajesz, jak wstanie albo zacznie tupać to ręka się zamyka itd super ta metoda uczy się psa komendy zostań
wilczek777 - Czw Kwi 09, 2015 12:57
katasza naturalnym odruchem powinno być puszczanie na pisk ale niektóre psy tego odgłosu nie respektują plus wiele hodowli wrzuca szczylom piszczące zabawki i tyle z odruchu "ała" w zabawie.
Co do robienia samokontroli poprzez "zamknij/otwórz" super myśl. My mamy bardziej rozwiniętą te metodę - sadzam psa w pozycji i ręka się otwiera, mam słowo nagradzające/przedłużające (my mamy BONUS - może być super/ dobrze ale te słowa używamy na co dzien i się komenda spali). psiak dostaje smaki po komendzie co działa jak kliker trochę. Jak zostaje na ręku ostatni smak pada komenda zwalniająca (my mamy FREE) i wtedy psiak może zerwać pozycję dopiero i zjeść smaka. W ten sposób można nauczyć wielu, wielu rzeczy np. tak potrzebnego wam stania w miejscu- Coma się "zamrozi" w pozycji aż dasz sygnał do zwolnienia. Im lepiej opanowane tym większy poziom trudności - ręka zaczyna się poruszać, spada smaczek, ktoś obok woła, cuda wianki
Btw. Nes poznała kolejny smak którego nie znam - przepiórka! Warto było przejrzeć przecenione mięcho w tesco Czasem mam straszną ochotę wrócić na BARF - ba ostatnio wrzuciłam do miski jedną z mieszanek jakie mi zostały. Spróbowała, wyjadła mięso - reszta do śmieci...
katasza - Czw Kwi 09, 2015 13:13
no my mamy okej jako coś ala kliker.
i zrobienie pozycji stój ta metoda tez robiliśmy. pies z siadu był naprowadzany na stanie i jak tylko stanął to momentalnie ręka przed pyskiem się otwiera i jest okej.
wilczek777 - Czw Kwi 09, 2015 18:23
katasza idziemy razem na trening ja uwielbiam miny jak trenujemy i ludzie gadają, komentują i pada tekst "ciekawe po co ręką macha".
Dzisiaj w końcu zrobiliśmy trochę firsbee. Bez seminarium nie damy rady - Nes ma tyle braków i porobionych błędów, że szkoda gadać. Z drugiej strony - ćwiczyliśmy elementy freestyle i pewnie wrzucę 5 sekund filmu
noovaa - Czw Kwi 09, 2015 20:39
Dziewczyny szukam szelek dla psa: najtańszych z dobrej półki (bezpiecznej i wygodnej dla psa), do ciągania opon. Kto się zna?
wilczek777 - Czw Kwi 09, 2015 21:33
noovaa Najwięcej szelek tego typu na stronkach fanów (amstaffmania?) - ostatnio znajomy kupował i cena waha się między 120 - 180 zł jeśli chodzi o te szele typowo... Skąd taki pomysł dla młodej ?
Sorgen - Czw Kwi 09, 2015 21:38
Jak nie chcesz jakiś mega ciężarów podpinać pod sukę to nie musisz mieć szelek typowych do uciągu. Wystarczą szelki zaprzęgowe typu sled. One dużo tańsze są a do rekreacyjnego ciągnięcia wystarczą na 100%
wilczek777 - Czw Kwi 09, 2015 22:16
Nasz pierwszy udany vault
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
|
|
|