Archiwum - Koty vol. V
ramydada - Czw Sty 31, 2013 09:11
Dzięki L. za link, fajny temat.
P.S. Sama odchudzałam swojego kota i uwierzcie mi, że po pół roku jedzenia karmy odchudzającej Royala, gdzie dawkę miał dobraną niższą, niż zalecana, ta franca przytyła. Odchudzić kota-kastrata, do tego kota-leniwego-kastrata to jest nie lada wyzwanie.
Ninek - Czw Sty 31, 2013 09:15
Lux, dawaj zdjęcia!
13kg to MC ważą xD Mój spasiony, spory dachowiec ważył 8kg.
klauduska - Czw Sty 31, 2013 09:28
Ninek, kocur dachowiec kolegi waży 10kg. Wygląda jak chodzący prostokąt I nie da rady z odchudzaniem...
Ninek - Czw Sty 31, 2013 09:38
klauduska, a ja mam wyrzuty sumienia, że nasz waży 7kg.... Na szczęście waga stoi, nie tyje od jakichś 3 lat. Spaść z wagi sie nie udało, więc chociaż stojąca jest plusem...
Lux - Czw Sty 31, 2013 09:57
No on jak sie rozlozy to jest taka... kanapa Jest potezny ij gruby po prostu, taka kotodzilla, jak to sie smial luby No i mowili w jego poprzednim domu, ze niesmialy i wycofany. Jasssne, pcha sie, tuli i mruczy jak najety Tylko zmartwilo mnie, ze czesto i na dlugo chidzi do kuwety. Uloizylam mu karton obok, zeby mze tam sie zalatwil ij faktycznie, udalo sie, zalatwia sie po troszeczku i z krwia Jutro jedziemy samchodem do weta bo sama w transporterze za chiny go nie dociagne, zwlaszcza, ze pozno wracamy dzs, no i ta pogoda:( jakies pomysly jak mu ulzyc do tego czasu No i co to moize byc? Nic nie mowili ws jego domu A fote wstawie poizniej, bo urokliwy jest skubaniec. No i przechodszimy na dietke :p on dostawal sucha ij mokra i to chcialabym utrzymac. Jakies sugestie co dok karm odpowiednich? na odchudzaniu rc kot mojej kolezanki tez przytyl, wiec... jakos tak tego nie widze
Ninek - Czw Sty 31, 2013 10:13
Lux, no-spe powinien chociaż dostać. To troche ułatwi mu sikanie i choć odrobine zapobiegnie zatkaniu sie.
Wet pewnie zaleci karme urinary. A na niej moje koty okropnie tyły Waga niestety ma duży wpływ na problemy z drogami moczowymi.
Devona - Czw Sty 31, 2013 10:51
Ja już pisałam tutaj kilka razy - RC to nie jest dobra karma, jak większość "odchudzających" i "dla kastratów". Przejrzyjcie składy, to się przekonacie. Jak karma, której postawą są węglowodany, może zdrowo odchudzić drapieżnika? Jeżeli nadwaga wynika z nieodpowiedniego żywienia, to wystarczy stopniowo zmniejszać porcji dziennych tak, żeby dojść do ilości prawidłowej dla docelowej wagi. Podczas odchudzania posiłki powinny być częste (co najmniej 4 dziennie), niewielkie z małymi, regularnymi odstępami między nimi. Należy także ograniczyć do minimum węglowodany, przede wszystkim te pochodzące ze zbóż.
Jeśli kot jest zdrowy, to taka taktyka wystarczy (plus zwiększenie aktywności). Na mojego grubaska początkowo świetnie podziałała, ale później wrócił do wagi wyjściowej , dlatego szukam w tej paskudnej małej mieścinie kogoś, kto będzie wiedział, jakie badania zlecić, bo skoro nie dieta, to coś innego musi być przyczyną "niechudnięcia". Tylko, że mój kot waży niewiele ponad 7 kg i jest ogólnie dość duży, tak więc ma po prostu nadwagę, a ja na razie nie mam za co zrobić tych badań.
Lux - Czw Sty 31, 2013 12:27
No-spe właśnie planuję mu dać. W sumie, może to być ze stresu też? Poogarniam, popatrzę, a jutro jadymy do weta, żeby go obmacali. Cieno, jak ma tyć na specjalistycznej karmie, bo serio jest dużo za duży i nie wiem, czy to nie będzie jeszcze gorzej... No nic, zobaczymy czy i co w ogóle jest i będziemy kombinować. Ile będzie u nas, tyle się nim odpowiednio zajmiemy Tymczasowo, na sam wstęp (bo pewnie będę robić większe zamówienie z zooplusa i tam mu kupię jakąś karmę odpowiednią) daję mu pro plan sterilised. Wczoraj nie narzekał a z mokrego kupiłam bozitę i cos jeszcze, będę musiała rzucić okiem co, bo nie pamiętam
Ninek - Czw Sty 31, 2013 12:33
Lux, wszyscy weci z jakimi rozmawiałam o mojej kotce twierdzili, że nawracające zapalenia pęcherza jak najbardziej mogą być wynikiem stresu. Moja kotka była strasznie nerwowa, do tego miała nieco nadwagi i była kastrowana.
falka - Czw Sty 31, 2013 12:48
Ile dni po rui można sterylizować kotkę?
Cola - Czw Sty 31, 2013 13:00
przyjechały nowe zabawki, kryta kuweta, a kot się bawi filtrem i chyba nie wie że to miejscu służy do załatwiania swoich potrzeb...
Ninek - Czw Sty 31, 2013 13:09
falka, moje kotki potrafiły mieć ruje co tydzień. Szczerze mówiąc wątpie, żeby były jakieś wytyczne, jak jest w przypadku psów.
klauduska - Czw Sty 31, 2013 14:13
Ninek, są wytyczne, ale od tego jest wet, żeby zadecydować kiedy sterylkę można przeprowadzić.
Cola, radze na filt uważać, mojego go w najlepsze wchrzaniały.. Musiałam taśmą klejącą przezroczystą obleić, bo non stop wyrywały z miejsca i ciągały na prawo i lewo [przy okazji połykajać ]..
Ninek - Czw Sty 31, 2013 14:15
klauduska, to jak sie mają wytyczne do rujkowania regularnie co tydzień?
klauduska - Czw Sty 31, 2013 14:32
Ninek, takie kotki się blokuje najpierw tabletkami.
|
|
|