To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Kasik - Nie Lut 05, 2012 14:47

A ja muszę dziś chłopaków zważyć i zobaczyć, czy ograniczenie zwykłej karmy i sypanie R&M by nie głodowały zupełnie, przyniosło jakieś efekty... :kciuki:
valhalla - Nie Lut 05, 2012 15:18

Martini, no właśnie czytałam Twoje posty i zastanawiam się, jak to jest - u jednych szczury na granulacie chudną, u drugich tyją... a jednak jak spyta się dowolnego weta o sposób na odchudzenie, to zaleci granulat.
Ja nie wiem, jak inaczej mogłabym odchudzić moich, bo to lenie śmierdzące i do większego ruchu ich zmusić nie można.
Zamówiłam Labofeed, ze wszystkich granulatów ten chyba jest najchętniej jedzony przez ogony... chociaż pewnie też nie wszystkie, kto wie, może są i szczury co Timy nie lubią :P

Martini - Nie Lut 05, 2012 15:26

valhalla, nie mam pojęcia, o co chodziło. Celka na pewno nie przyswaja za dobrze przetworzonego jedzenia, bo chudła nawet na Nutri i Sinlacu. Dopiero jak otworzyłam szpitalną kuchnię, to ruszyło. Do dzisiaj ma porfirynę w nosku, jak czasem im z lenistwa sypnę karmy zamiast ugotować żarcie. Jeszcze bym popisała, nie będę robić oftopu, bo to karmowy wątek, a ja mam znowu mnóstwo wątpliowści:) Jak nie mam problemu, to go sobie wymyślę:)
aneczka1-13 - Nie Lut 05, 2012 22:46

Ja jako granulat polecam science selecitve. Tyle że też dostąpny chyba tylko w zooplusie. Moim bardzo smakowało nawet aż worek przegryzły i na wybiegu wyjadały :P .
valhalla - Nie Lut 05, 2012 23:07

A dużo ma tłuszczu i białka? Bo to chodzi o to, żeby grubaski odchudzić ;)
smeg - Nie Lut 05, 2012 23:11

- białko: 14%
- tłuszcz: 4%
- włókno: 4%
Chyba jedyny granulat, który nie ma nadmiaru białka ;) Też muszę kupić, niestety cenowo podobnie do Care+.

Martini - Pon Lut 06, 2012 00:09

smeg, ale jeśli karma jest opracowywana pod kątem szczura, to chyba producent coś wie o szczurze... I nie właduje do karmy ilości białka, która by szczura mogła skrzywdzić. Trzeba też pamiętać, że decydując się na granulat, karmimy szczura tym, co zostało wymyślone dla statystycznego przedstawiciela gatunku, a każda jednostka ma indywidualne potrzeby, których dany (albo żaden) granulat może nie być w stanie zaspokoić.
quagmire - Pon Lut 06, 2012 08:16

Off-Topic:
Martini, ja myślę, że zakładamy błędnie. To tak jak z klatkami, jest napisane dla szczura, dla chomika, a często nawet dla jednego przedstawiciela danego gatunku się nie nadaje.

Zizollo - Czw Lut 09, 2012 12:02

czytam to i czytam i już sama nie wiem jaka karma jest najwłaściwsza:(

robię sobie spis żeby iść do zoologa i zobaczyć które z tych dobrych karm będą mieli.
Nie chce moich przyszłych pociech truć jakimś badziewiem już wolę dołożyć kilka groszy i mieć pewność ze jedzą zdrowo:)

może ktoś mi napisać 4nazwy dobrych,wartościowych karm,którymi karmi swoje ogonki:)
z góry wielkie dzięki :]

Cegriiz - Czw Lut 09, 2012 12:10

Zizollo, tutaj masz zestaw karm i ich składników odżywczych. Możesz dobrać karmę do tego, czy będziesz miała szczuraki w fazie wzrostu czy już starsze. Pamiętaj, ze Megan i Vitapol nie są dobrą karmą :) (mimo, ze są w tym temacie umieszczone ;) )

Edit zaraz dam link

http://www.forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=11557

I pamiętaj, ze niektóre karmy można kupić tylko przez sklep internetowy (w większości karma jest tańsza w takim sklepie niż w stacjonarnym:P )

Nashi - Czw Lut 09, 2012 12:13

Tima Rattima - chętnie zjadana, ale ma stosunkowo dużo tłuszczu, co może sprawiać kłopoty szczególnie przy starszych szczurach, dostępna tylko w zooplusie.
JR Farm Uczta dla szczura i inne - moje chętnie ją jadły. Bardzo rzadko widzę tę markę w zoologu, nigdy chyba nie widziałam niczego dla szczura.
Wszystkie Versele Lagi przeznaczone dla szczurów - wypróbowałam Rat Natur i moje za ia nie przepadały.

Zizollo - Czw Lut 09, 2012 12:51

dzięki :wink:
już sobie zapisałam teraz się rozejrzę w zoologu a jak nie to na necie będę zamawiać;)

Kasik - Czw Lut 09, 2012 18:12

Zizollo, najlepiej zamawiać w necie, nawet samemu, albo znaleźć jedną osobę do spółki, w światkarm.pl od 50zł bezpłatna dostawa, więc jest okej. A czasem nawet z dostawą wychodzi taniej niż w sklepach. Ja karmiłam moje VL rat nature. Teraz Timą i polecam, ale z umiarem, bo naprawdę szczury chętnie ją jedzą. Co do tej tłustości Timy - uważam, że opinie są przesadzone, bo wiele karm ma więcej tłuszczu, chociażby właśnie VL rat nature - po prostu może inne karmy nie są aż w takich ilościach pochłaniane ;) Tym bardziej, że mojemu Julkowi na Timie (ale wydzielanej ilości) się schudło. Dla młodziaków najlepiej wysokobiałkową karmę. Z wyborem nie ma problemu - wystarczy omijać szerokim łukiem te badziewne i tanie, a resztę to już i tak szczury zweryfikują, czy im smakuje czy nie ;)
valhalla - Czw Lut 09, 2012 23:26

Czy to normalne, że szczury po Rat Complete bobczą bardziej intensywnie? Jedzą ten granulat dość krótko, ale odkąd jedzą, to boby walą w kosmicznej ilości i absolutnie nieprzyzwoitych miejscach :roll: Nie ma nic niepokojącego w kolorze, zapachu czy konsystencji kup, po prostu jest ich dużo ;)
susurrement - Pią Lut 10, 2012 01:33

valhalla, tak, to dość charakterystyczne. często bobczą więcej i bardziej śmierdząco :mrgreen: