To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

sachma - Czw Mar 06, 2014 17:47

PALATINA, a kupić olej rybny i polewać karmę? olej brita wali rybą :P
aleksandrossa - Czw Mar 06, 2014 18:16

Ogląda ktoś Crufts'a na żywo :D ?
http://www.youtube.com/watch?v=bp8F8_sZOOk

wilczek777 - Czw Mar 06, 2014 18:29

Ninek wybacz! Też umieram na miłość do tych ID :P

aleksandrossa ja oglądam i rzucam mięchem na faceta bo mieliśmy jechać na "ferie" do UK i przy okazji "niechcący" zobaczyć Crufts.

Ale mam piesła więc nie mogę marudzić xD

monisss - Czw Mar 06, 2014 18:51

PALATINA, synek przez 10 miesięcy choroby miał poważne huśtawki jedzeniowe. Po pewnym czasie nawet surowe mięso wołowe mu nie smakowało. Dobrze go trzymał w formie olej z kwasami omega 3 i 6. Kupowaliśmy u weta, jakiś specjalny dla sercowców. Sprawdzę nazwę i napiszę. Ja miałam mdłości od zapachu tego oleju, ale on nie narzekał :wink:

edit:
Omega 3 Support. Zawiera kwasy omega 3, 6 i 9.

Lavi - Czw Mar 06, 2014 20:15

Dobrze, że włączyłam Crufts, bo właśnie weszły corgiszony i aussie :serducho: :mrgreen:
wilczek777 - Czw Mar 06, 2014 21:59

Red merle ozzin powala na kolana :P Ale tego pięknego futrzaka nie chciałam czesać hihii.
Lavi - Czw Mar 06, 2014 22:09

Szkoda, że nie dostał się na podium, bo piękny był. Chociaż Nowofundland też boski :serducho:
wilczek777 - Czw Mar 06, 2014 22:50

Ja lubię wodołazy zarośnięte a nie niedźwiadki wystawowe :P Takie napuszone nie przypominają psa :D Umierałam na grupie pasterskiej... Mam takie swoje wielkie love love :serducho:
monisss - Czw Mar 06, 2014 23:13

Pozostając w temacie żywienia, ostatnio dowiedziałam się, że mój były tymczasowicz został kilka miesięcy temu weganinem. Podobno nie ma dowodów na szkodliwość tej diety, ale... No ludzie, ja nie bronię nikomu posiadania własnych poglądów, ale zwierzę typowo mięsożerne karmić zieleniną? Mam tylko nadzieję, że Morgan nie przepłaci tego zdrowiem albo życiem :|
sachma - Czw Mar 06, 2014 23:41

monisss napisał/a:
Podobno nie ma dowodów na szkodliwość tej diety, ale...

ale jak się bierze zwierze to ma się mu zapewnić najlepsze możliwe warunki.. to co.. jakby byli żydami to by go obrzezali? no bez jaj... poglądy poglądami, ale jak nie chcą karmić mięsem to niech biorą zwierzęta roślinożerne... świnki morskie też są fajne..

monisss - Pią Mar 07, 2014 08:16

sachma, ale ja to wiem. Muszę porozmawiać z jego właścicielką, bo wybitnie nie podoba mi się taki sposób żywienia.
Szura - Pią Mar 07, 2014 09:03

Jestem weganką, a jestem przeciwna wegańskiemu karmieniu psów... Najpierw niech zrobią solidne, rzetelne i wieloletnie badania na ten temat, a potem dopiero można w ogóle rozważać taką opcję.

Niemniej pies TYPOWO mięsożerny nie jest, jest względnie mięsożerny. Co innego kot. ;)

monisss - Pią Mar 07, 2014 09:18

Pies jest drapieżnikiem, jak kot. Co za tym idzie są głównie mięsożerne.
To nie jest świnka morska, królik czy panda. Od wieków jest mięsożercą i tak powinno pozostać.

Zła jestem, nie lubię fanatyzmu. Claudia jest fantastyczną osobą, ale...

Szura - Pią Mar 07, 2014 09:35

Tak, jest mięsożercą, ale nie powiedziałabym, żeby TYPOWYM. Pies z pokarmu roślinnego potrafi zsyntetyzować większość potrzebnych mu związków, ma inny układ pokarmowy niż np. kot, przeżuwa pokarm <EDIT: czy też raczej rozgryza, rozdrabnia> (niektóre tylko w teorii co prawda :lol: ). Ile jest psów na łańcuchach, które jadą na moczonym chlebie? Kot by na takiej diecie nie przeżył.

O ile jednak dietę wegetariańską u psów rozumiem, bo jajkami i nabiałem da się ją dość łatwo zbilansować, to wegańskiej nie popieram, o czym już pisałam. Niemniej chciałabym, żeby były przeprowadzone badania, ponieważ czym innym jest jednak karmienie psa po prostu roślinami, a czym innym np. suchą karmą z dodatkami różnych związków i minerałów, które zbilansują normalnie ubogą w nie dietę roślinną. Co nie zmienia faktu, że sama w życiu bym na swoim psie nie eksperymentowała, bo inaczej tego nazwać nie umiem. :| A badań nie było i długo nie będzie, więc moje psy będą wcinać mięcho.

Ninek - Pią Mar 07, 2014 09:44

Kot jest mięsożercą bezwzględnym, pies po prostu mięsożercą. Na zbożach też przeżyje ale na pewno nie będzie to dla niego zdrowe.

Totalnie nie rozumiem takich fanatyków, którzy ryzykują zdrowie swojego zwierzęcia przez swoją ideologię. W dodatku na siłę usiłując zmienić naturę :roll: