To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. V

Cola - Wto Sty 29, 2013 19:23

powiedzcie mi jeszcze czy dajecie kotom o konkretnych godzinach posiłki? bo ostatnio Devona gdzieś napisała że wstała żeby nakarmić koty :P Carbon mnie sam boleśnie budzi jak jest głodny :P ale raczej daję mu jak sama jem, albo jak stęka nad miską..
PALATINA - Wto Sty 29, 2013 19:30

Cola,
Ja daję śniadanie jak się obudzę. Raz to jest o 7, innym razem o 10.
Czasem na noc im sypię chrupki do 'tablicy'.
Stałą godzinę ma tylko posiłek o 18. Wtedy karmię psy i koty też.
Koty czasem coś jeszcze w ciągu dnia dostają, ale nie zawsze.

klauduska - Wto Sty 29, 2013 19:38

Cola, u mnie suche stoi cały czas. Mokre dostają rano w wersji, o której im dam, to dostaną :)
Cola - Wto Sty 29, 2013 19:40

no to dobrze :P bo ja wstaję raz o 6 raz o 12 :P
NinaWi - Wto Sty 29, 2013 19:56

Than ma wyjątkową głowę. I to złowrogie spojrzenie :D

Będę na wystawie w Łodzi. Na jeden dzień pewnie. Choć to raczej dla zabawy, bo i tak czekam na ustalenie koloru, no i gnojek mi się i tak nie ofutrzy jak trzeba. Jesienią na pewno będziemy w Skierniewicach (czemu, och czemu CCL nie robi jesiennej wystawy w Łodzi ;( co roku była zawsze, a teraz jak potrzebuję to Skierniewice wybrali...) albo w Warszawie, bo jest tydzień później. A potem się zobaczy.

W którym jesteś klubie, klauduska?

klauduska napisał/a:
Witam w świecie hodowców NFO :) !

hejka :D

Moje dostają mokre wieczorem. O różnej porze. Zależy o której przypomni mi się, że mięso trzeba rozmrozić ;)

Lux - Wto Sty 29, 2013 20:05

PALATINA, wow, spodziewałam się o wiele więcej, dzięki! A tę babkę z Dogo znajdę u nich na forum gdzieś? Jak szczytny cel, to czemu nie? Zrobię prezent psu rodziców :D I genialny drapak :D
Devona - Wto Sty 29, 2013 21:54

Cola napisał/a:
powiedzcie mi jeszcze czy dajecie kotom o konkretnych godzinach posiłki? bo ostatnio Devona gdzieś napisała że wstała żeby nakarmić koty :P Carbon mnie sam boleśnie budzi jak jest głodny :P ale raczej daję mu jak sama jem, albo jak stęka nad miską..
Moje koty jedzą 4 razy dziennie, o 6, 11, 16 i 21. Nie jesteśmy rannymi ptaszkami, więc najczęściej TŻ (bo ja przez siedzenie po nocach jestem półprzytomna tak wcześnie) wstaje o szóstej, karmi koty i idzie dalej spać. Chciałabym, żeby posiłki były częściej, ale nie uda nam się tego utrzymać, jeśli TŻ zacznie pracować, a mam nadzieję, że w końcu się wyleczy, tak więc to jest taki kompromis. Ogólnie "przegłodzenie" nie jest dobre dla kotów, zaleca się małe posiłki i krótkie przerwy między nimi. Stały dostęp do suchej karmy niejako rozwiązuje problem, z tym, że moje koty są na barfie, tak więc chrupki czy puszki jadają tylko przy okazji krótkich wyjazdów albo w sytuacjach kryzysowych. Nie mamy zbyt dużej zamrażarki, tak więc dla dwóch dużych samców robimy zapas mieszanek na maks. 2 tygodnie. Czasem się zdarzy, że mamy "końcówkę", a szykuje się jakiś długi weekend lub święta, trudno wtedy skompletować mięso i podroby, bo klienci masowo kupują takie produkty, dostaw nie ma (sklepy chcą pozbyć się nietrwałych produktów przed "urlopem"), a zaraz po niestety takich artykułów nie uświadczysz, to chyba, że to, co zostało ;) .
L. - Śro Sty 30, 2013 12:59

mój ma suche cały czas i mokre dostaje 2-3 razy dziennie, o raczej stałych porach.
ramydada - Śro Sty 30, 2013 14:48

Czy ktoś orientuje się jaki pasożyt/bakteria/grzyb może powodować u człowieka chorobę, której skutkiem jest uszkodzenie nerwów? Jak się to diagnozuje (zanim nerwy zostaną uszkodzone), ewentualnie jakie są objawy? (nie mam konta na forum miau, być może jest tutaj też ktoś z tego forum albo inny kompetentny w tej dziedzinie człowiek :) ).
L. - Śro Sty 30, 2013 15:22

a to nie chodzi o toksoplazmozę - on np. może doprowadzić do ślepoty itd. [uszkodzenie nerwu wzrokowego]
Cola - Śro Sty 30, 2013 16:04

ramydada, to do biochemii? :P
ramydada - Śro Sty 30, 2013 16:34

Też myślałam o toksoplazmozie, ale zastanawiam się- czy to nie jest tak, że w trakcie życia osobniczego ludzie są jedynie nosicielami? Czy ta choroba nie skutkuje jedynie kiedy przez łożysko przechodzi na płód?

Cola, nie, to nie do biochemii, na potrzeby prywatne (w moim życiu jest jeszcze miejsce na potrzeby prywatne, pośród tysięcy wzorów i setek cykli!) :P . A co ty tu w ogóle robisz? Do książek! ;-)

Edit: już doczytałam w necie. Toksoplazmoza występuje też u dorosłych- objawy są niespecyficzne, większość ludzi w ogóle nie wie, że przechodziło toksoplazmozę. Co nie zmienia faktu, że to chyba nie toksoplazmozy "szukam".

L. - Śro Sty 30, 2013 19:28

ramydada, http://forum.szczury.biz/...?t=2768&start=0 fakt, że odnośnie szczurów, a specyfika to specyfika, nie zależnie od zwierząt :wink:
Lux - Czw Sty 31, 2013 00:03

Hm, potrzebuje pomocy... Przyszedl do nas kot na dt. Kocur, kastrat. Jak mozna go odchudzic...? Czterolatek, podobno ostatnio wazyl 13 kg, i jest naprawde dosc potezny. No i taki ciapek-miziak z niego... Jakie mozna mu wymyslic gry i zabawy- zeby troche schudl, a nie padl przy okazji na serce, ze zmeczenia? :P na bieganie za sznureczkiem wpadalam (na szczescie pod nami jest puste mieszkanie :D ), szukam jeszcze czegos :) Pomocy?
L. - Czw Sty 31, 2013 00:31

Lux, dietka przede wszystkim. nie wiem czy on dostaje i suche i mokre.
ogólnie trzeba mu zmniejszyć ilość jedzenia i podawać częściej. no i karma dla kastratów lub/i kotów otyłych.

wiem, że dla psów jest taka karma, która zapełnia i daje uczucie sytości więc pies zjada jej mniej. nie jest głodny i ma zapewnioną optymalną ilość kalorii. może dla kotów też taka jest?

koty ogólnie mało się ruszają, dużo śpią i jedzą ;] więc łatwiej zapewnić w ogóle optymalną wagę niż odchudzić.