Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Kasik - Wto Sty 24, 2012 20:29
Ja natomiast odebrałam VL Rat&Mouse i dałam chłopakom do miseczki. I od razu się uśmiałam - Julian zaczął po kawałku wybierać z miski i obsesyjnie zanosić na dół, po czym zakopywać w ściółce Ale nawet nie marudziły za bardzo - nie wiem, albo je tak bardzo przegłodziłam, albo im smakuje, ale od razu zaczęły jeść
Paulina87 - Wto Sty 24, 2012 23:04
Ale nigdzie nie pisałam, że daję karmę dla świnek, tylko, że ładnie pachnie.
kameliowa - Śro Sty 25, 2012 00:25
Moje nad życie uwielbiają ucztę szczura. Znika błyskawicznie wręcz. Ostatnio tez zastanawiałam się nad kupnej Labofeeda, z tym, że nie mam pewności, czy będą chciały to te moje skubańce jeść.
W każdym razie, w najbliższym czasie zamierzam zamówić worek i jesli nie będą chciały jeść, to będę pewnie miała na sprzedaż.
wojsza - Wto Sty 31, 2012 18:31
Tima Rattima i innej nie chcą
Cegriiz - Wto Sty 31, 2012 18:38
u mnie wcinają JR Farma uczta szczura i Welnessa JR Farma. Wcinają je z zawrotną prędkością
Versele Laga nie robiła takiej furory
Kami - Wto Sty 31, 2012 20:09
Cegriiz napisał/a: | JR Farma uczta szczura |
Moje też to jedzą i marudzą trochę jeśli chodzi o owies. Mam wrażenie, że trochę im się przejadło, bo chyba kiedyś chętniej wcinały. Następnym razem zamówię Timę.
taivas - Czw Lut 02, 2012 15:11
Hm, moje wcinają VL Rat Complete i w sumie też widzę, że piją ogromne ilości wody. Spróbuję zmienić im pokarm jak skończy się to opakowanie i zobaczymy co powiedzą. Nie wiem jeszcze, na jaki zmienię, myślałam o Rat Nature, ale skoro też może zwiększać pragnienie... No nie wiem, zobaczymy, coś wymyślę.
didko - Pią Lut 03, 2012 23:01
ja karmię Vitapol jako dodatek, a tak to własna mieszanka od znajomego ze wsi i duuuużo owoców i warzyw oraz zioła dla szczurków, suchy chleb
Bel - Pią Lut 03, 2012 23:12
moje wczoraj żarły ziarenka i nic więcej... a dziś z takimi oczami i zacieszem na pysku wciągnęły labofeeda
Anonymous - Pią Lut 03, 2012 23:17
a moje nie chca labofeeda. cos tam ponadgryzaja troche ale wiekszosc jest porozrzucana i nawet nie tknieta.
Devona - Sob Lut 04, 2012 11:03
Katasza, a ile masz tego labofeeda? Może odkupię trochę na próbę?
gerbizu - Nie Lut 05, 2012 11:13
a moje nie chcą jeść żadnej gotowej karmy kiedyś jadły beaphar xtra vital , potem tylko skubnęły VL rat nature (3/4 karmy musiały zmęczyć myszoskoczki bo te za nic nie chciały tego jeść) JR farm także nie przeszedł pomyślnie próby... więc zaczęłam sama robić teraz wszystko znika z miseczki w karmie znajdują się płatki : owsiane, żytnie, kukurydziane, jęczmienne; preparowany ryż, surowy ryż, makaron; karma dla psów Brit light; suszone owoce i warzywka (taki susz); zioła podstawowe szczur; otręby.
pierwsza zasada karm moich potworów to zero ziaren tych nie tknął nawet jeśli miałyby z głodu paść...
choć i ostatnio zauważyłam że i ta mieszanka im sie już przejadła może wy mnie naprowadzicie co ja w takiej sytuacji mam im dawać
smeg - Nie Lut 05, 2012 11:33
A próbowałaś Timę Rattimę? To jedyna karma, z której moje szczury zjadają wszystko, nawet ziarna - a wypróbowałam już chyba wszystkie dostępne na rynku. Wiele osób ją poleca dla niejadków. Ponadto jest dość tania, w porównaniu do innych. Wadą jest to, że jest dostępna tylko w Zooplusie, najmniejsze opakowanie to 2,5 kg, no i często szczury na niej tyją, bo jest zbyt smaczna Ja mieszam ją u siebie z różnymi "mniej smacznymi" granulatami i jakoś trzymają linię.
valhalla - Nie Lut 05, 2012 12:46
taivas napisał/a: | Hm, moje wcinają VL Rat Complete i w sumie też widzę, że piją ogromne ilości wody. |
O, o, a ja myślałam że to przypadek i suche powietrze w domu Od paru dni karmię Rat Complete (odchudzam grubasy), średnio im smakuje, no ale co robić... i zauważyłam, że woda z poidła znika z zastraszającą prędkością. Myślę, jaki inny granulat kupić dla tych grubasów...
Martini - Nie Lut 05, 2012 14:27
valhalla, ja myślę, że to po prostu kwestia błonnika - jeśli granulat ma go dużo, to szczury będą dużo pić, bo woda jest potrzebna do przepchnięcia tego. Może chodzi o jakiś inny składnik granulatu. Moje szczury na jednym granulacie piły dużo, na innym mniej. I trzeba wziąć pod uwagę to, że do nowego granulatu układ pokarmowy przyzwyczaja się dwa tygodnie, tak mi dr Rzepka powiedziała.
U mnie odchudzanie granulatem nie wypaliło:(
|
|
|