To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Niamey - Śro Sty 06, 2010 11:27

kociarnia, mama wrażenie, że one tylko rozgryzają te ziarenka, ale ich nie połykają.

Ostatnio dwa razy spotkała mnie niemiła niespodzianka ze strony chipsi mais - z dwóch paczek kupionych w różnych miastach i sklepach wyleciały mi wieelkie mole i zagnieździły się na dobre :( Nie wiem z czego to wynika, ale nieco zniechęciło mnie do dalszego kupowania tej ściółki.

LaCoka - Śro Sty 06, 2010 14:16

O to dziwne, też używam chipsi mais i nie spotkałam się z czymś takim. Może jakaś felerna partia się trafiła
zuuzuushii - Czw Sty 07, 2010 23:05

"Co do piasku mam jeszcze pytanie- ile dni może on zostać w kuwecie, skoro codziennie przesiewam to co trzeba?"

ponawiam to pytanie ponieważ zależy mi na odpowiedzi. Nie wiem, czy mam już go wywalić czy poczekać jeszcze. Piasek wydaje się czysty:)

Anonymous - Wto Sty 19, 2010 12:52

Tym, którzy używają drewnianego żwirku chciałam bardzo polecić żwirek, który kupuje dla królików.

Jest to żwirek firmy Kantorex, sprzedawany na Allegro. Jest dostępny w ilości 60l, w 3 opakowaniach po 20 litrów. 60 litrów kosztuje 37 zł. Jeśli ktoś ma miejsce na trzymanie takich ilości, to polecam, jest tani i bardzo dobry, jakością nie odbiega od Pinio czy innych.
http://allegro.pl/item887...r_jasny_60.html

Oli - Wto Sty 19, 2010 13:38

Viss napisał/a:
Oli, ja tego używałam kiedy miałam jeszcze dziewczyny.
To jest fajny produkt, ale niestety baaardzo lekki, jak słoma i to jest jego wielki minus, bo był wszędzie. Jeśi jest coś gorszego od trocin, to jest to właśnie chamboise. :D
moje szczury po raz kolejny okazały się być inne niż wszystkie :D chciałam polecić ściółkę Chamboise http://animalia.pl/produk..._Chamboise.html Nie należy ona do najtańszych, ale jest miła w dotyku, moi chłopcy jej nie wyrzucają poza klatkę (trociny już następnego dnia fruwały po pokoju) i o dziwo nie śmierdzi, mimo iż sprzątałam klatkę tydzień temu. 8)
Anonymous - Wto Sty 19, 2010 14:14

Oli napisał/a:
moi chłopcy jej nie wyrzucają poza klatkę
serio?? To faktycznie sa inni. No chyba, że to tylko dziewczyny wyrzucają, ja na chłopakach nie testowałam.
Oli - Wto Sty 19, 2010 14:23

Viss napisał/a:
No chyba, że to tylko dziewczyny wyrzucają, ja na chłopakach nie testowałam.
A, to zmienia postać rzeczy. Moje samice nawet drewniane kołeczki wyrzucały, bo ciągle kopały i to tak do spodu, chłopcy trochę kopią, ale jest to bardziej przesuwanie przednimi łapami, dziewczyny kopały z wyrzutem tylnych nóg.
Anonymous - Wto Sty 19, 2010 14:45

Oli napisał/a:
dziewczyny kopały z wyrzutem tylnych nóg.
otóz to, moje tak samo.
EpKee - Śro Sty 20, 2010 17:54

A co powiecie o czymś takim jak "Eko Ściółka Pinocio firmy ARAD, Ekologiczny Granulat" ?
Rodzice przynieśli i nie wiem, czy wkładać do klatki czy iść po coś innego.

izoldka - Czw Sty 28, 2010 14:44

ja uzywam na przemian trocin i piasek do tego papier z niszczarki drobno pociety (ogony uwielbiaja sie w tym chowac,zagrzebywac ) no i podtawa i ulubiona sciolka moich szczurzynek reczniki z-zki :) moga miec hamaczki,szmatki a i tak spia na ulozonych w stosik wyzej wymienionych reczniczkach :)
Oli - Czw Sty 28, 2010 16:22

izoldka napisał/a:
do tego papier z niszczarki drobno pociety
uważaj na zatrucia jeśli jest na tym papierze np. tusz z drukarki
Niamey - Czw Sty 28, 2010 16:34

EpKee, masz jakieś zdjęcia tego cuda?
izoldka - Śro Lut 03, 2010 09:55

Oli napisał/a:
izoldka napisał/a:
do tego papier z niszczarki drobno pociety
uważaj na zatrucia jeśli jest na tym papierze np. tusz z drukarki

wiem Oli wiem:) tylko czysty papier puszczony przez niszczarke:)

Madziudzia - Śro Lut 03, 2010 19:05

U mnie najlepiej się sprawdza żwirek betonitowy, ładnie się zbryla, nie czuć smrodku (a przy drewnianych bywał) a i ciury nie chcą go podgryzać. Do domku wrzucam trociny- miękkie i wygodne :)
Lyra - Czw Lut 04, 2010 09:16

Kupiłam polecaną bawełnianą ściółkę Stop-smell, ale mi szczura wlazła na dach domku i za nic zejść nie chciała. Przestraszyła się czy jak oO Już się cieszyłam, że będzie fajna ściółka i nie będzie zapaszku, a tu nic. Póki co, papierek toaletowy żeby mięciutko było (; Ale trzeba będzie coś innego zakupić, a co, to się zobaczy. A zapaszek szczurzy wcale nie jest brzydki! Ja kocham szczury i ich zapach też XD

Jeszcze dodam, że przy chomikach miałam Cat's Dreama i się sprawdzał. Tylko przestraszyłam się, bo podobno szczur jak się tego nażre, to mu może w brzuszku napęcznieć i... będzie źle. Dlatego wolę jednak nie.