Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
marlena91 - Czw Lip 02, 2009 12:44
http://www.fotosik.pl/sho...7dc2343db2a202c jej cudowny
L. - Śro Lip 08, 2009 17:29
widziałam eublefary Dimi
ło jezuuu, cudowne stworzenia! a jakie fajne w dotyku
nie mogę sie doczekać własnego gekona
Mangusta - Śro Lip 08, 2009 19:40
a ja po wizycie w zoologu mam chyba dwie nowe fascynacje - gekony syjamskie i scynki ogniste. cuuudooo!
Anonymous - Śro Lip 08, 2009 19:47
nie możecie od razu linków do tych stworów zapodawać?;p bo wiecznie szukam po googlach jak tylko wejdę w ten temat;p
Anonymous - Pią Lip 10, 2009 13:39
no scynki ogniste sa piekne! wogole uwielbiam scynki, to moja ulubiona grupa jaszczurow.
a berberyjskie to juz wogole marzenie.
buu ja chce juz moje anolisy, a tu jeszcze miesiac czekania....
aga - berberyjski http://www.gady-gady.pl/f...-schneideri.jpg
anolisy zielone http://images.google.pl/i...0&oq=anolis+car
Mangusta - Pią Lip 10, 2009 16:30
u mnie jest akurat okres wielkiego wybarwiania i wylinek, wszystko się wybarwia lub linieje.
Gupek pięknie się wybarwia, trochę mnie martwi bo od kiedy dostał dwa oseski mysie zrobił się nad wyraz spokojny, chory czy jak?
dolna szczęka jest trochę opuchnięta bo o kilka razy za dużo przywalił w szybę... już smarujemy betadyną.
Gekon mój niejadek, je tylko takie rzeczy które się bardzo bardzo ruszają... na szczęście wreszcie złapał bakcyla i wtrążala karaluchy. juz widać że będzie miał zredukowany wzór
no i na koniec Pomidor przedwylinkowy, obowiązkowo z idiotyczną miną
linieje też Migota ale wygląda na wkurzoną, nie mam ochoty znowu złapać dziaba
jedno jest pewne, będą kolejne jaszczury
L. - Pią Lip 10, 2009 16:41
Mazoku, a czemuż ten gekonek taki chudy?
młody czy naprawdę ma francuskie podniebienie ;d?
Mangusta - Pią Lip 10, 2009 16:46
no raz że młody, bo ma dopiero niecałe półtora miesiąca, a dwa że jak zwykle wybrałam wyjątkowe zwierzę, które jako jedyne z wszystkich miotów nie chciało jeść z początku i musiało być karmione przymusowo. jak już załapał tak dalej nie interesują go mączniki, tylko coś co zapieprza w kółko po całym terrarium czyli małe karaluchy, bo świerszcze są u nas od święta. mam problemy z podawaniem mu witamin ale czekam aż mączniki mi podrosną, może większe będą ciekawszym daniem.
L. - Pią Lip 10, 2009 16:49
Mazoku, a skąd go masz?
hodowla? zoolog? schronisko?
słyszłam, ze w Lublinie jest całkiem profesjonalna hod. lamparcich?
Mangusta - Pią Lip 10, 2009 17:09
można powiedzieć że dostałam
| Cytat: | | słyszłam, ze w Lublinie jest całkiem profesjonalna hod. lamparcich? | mało powiedziane mamy w Lublinie chyba największą hodowlę gekonów lamparcich w Polsce i jedną z większych w Europie, niektóre odmiany są wynikiem chowu tylko i wyłącznie pochodzącego z Lublina http://gekon.lublin.pl/ jak coś ktoś by chciał od nich to nie ma problemu, mogę kupić i posłać PKSem bo Gekon raczej nie wysyła swoich zwierząt o ile pamiętam, a ja u nich bywam dość często po karmę.
L. - Pią Lip 10, 2009 17:15
Mazoku, przeglądałam juz tą strone kilka razy. mam ją nawet w zakładkach ;d
fajne gekony mają, już dość dorosłe i nie takie drogie.
bo 200, a 700 zł to jednak duża różnica.
ja już mam projekt terra na papierze.
dopasowany do miejsca na szafce
co myślicie o wymiarach 60 dł 30 szer. 35 wys.??
na samca.
bo ja nie chce dwóch płci. a na 2 samce czy samice wydaje sie zdecydowanie za małe..
bo z tego co sie doczytałam to albo harem, albo samotny samiec.
edit: a jeżeli w takim terra można by? to lepsze samice czy samce? tzn. co jak dorośnie mniej się bije i kłóci ;d?
Mangusta - Pią Lip 10, 2009 17:26
mogą być też same samice w ilościach nieograniczonych ten kliencik mój to samiec właśnie. terrarium wymiarowo będzie okej, to nie są jakieś specjalnie ruchliwe zwierzęta i do tego się nie wspinają zbytnio więc pion jest mało ważny, raczej poziom. harem ma to do siebie, że szybko zacznie się produkcja jaj, a samice szybko się męczą i to nie ma sensu jeśli się nie myśli o rozroście hodowli.
edyta: kłóci się jedno i drugie, samice mniej, ale są trochę mniej misiakowate. samce są terytorialne i bałabym się dwóch razem trzymać, choć u nas gnojstwo w schronie mieszka razem i żyje.
L. - Pią Lip 10, 2009 17:33
czyli, że do takiego terra jak ja planuje wymiarowo plus "basenik" na pudełeczko z torfem czy co to jest, musze doczytać jeszcze, jaskinia a na niej jakaś roślinka bezpieczna dla geków, a pnąca się po ściankach i kilka półeczek do wygrzewania się.
jest akurat dla dwóch babeczek?
Mangusta - Pią Lip 10, 2009 18:40
spoko ja właściwie zawsze patrzę na wymiary kompletnie na oko, jeśli zwierzęta mają swobodę poruszania, mogą wybrać cieplejsze lub chłodniejsze miejsce, nie wpadają na siebie co chwila i mogą się przed sobą w razie czego ukryć to takie terrarium jest dla nich odpowiednie.
trochę tak jak z kalkulatorem wielkości klatek dla szczurów, kalkulator powie swoje a wiadomo że jeśli szczur jest niewielki, np. drobna samica, to nic się nie stanie jeśli się tego jednego czy dwa szczury więcej umieści
Anonymous - Czw Lip 16, 2009 19:21
bylam dzisiaj w niemieckim zoologu i widzialam na regale z karmowka takie dziwne cus. wygladalo jak szarancza bylo bezowe, troche wpadajace w zolty w czarne nieregularne plamki. Skakaly caly czas i obijaly sie o pojemnik.
Niezainteresowalam sie nazwa, bo stwierdzilam, ze moje pajki za male na jedzenie czegos takiego. Ale w domu przypomnialo mi sie, ze przeciez nadzadza sie dla anolisow.
Tylko boje sie, nie wiem czy sie nie zartruja czy cos ;p Wiec ktos z was moze co to za odmiana?
Bo ladne byly, a skoro i tak mam cos hodowac dla tych jaszczurow i pajakow to neich sobie bedzie i ladne
|
|
|