Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
quagmire - Pią Sty 20, 2012 15:20
mikanek, nie.
35% Białko surowe
18% Tłuszcz
Szczur potrzebuje 10-14% białka i 4-5% tłuszczu. Nawet jako białkowy dodatek do ziaren moim zdaniem jest zbyt tłusta.
mikanek - Pią Sty 20, 2012 15:27
rat complete nie jedzą, nawet przegładzane Acha no to klapa, ale mogliby coś takiego dla szczurów zrobić Może kilka granul różnych kształtów czy jak, póki co wyjadają najchętniej z uczty szczura
Niamey - Pią Sty 20, 2012 15:30
mikanek, różne kształty ma beaphar care+, moje szczury bardzo go lubiły.
quagmire - Pią Sty 20, 2012 15:30
mikanek, ale są też inne - np. Selective, czy Care+ (aczkolwiek Care+ też ma za dużo białka).
mikanek - Pią Sty 20, 2012 15:32
Care+ to nie przy tylu szczurach, no chyba że wygram w totka a Selective pierwsze słyszę szczerze mówiąc, zaraz poszukam w internecie
quagmire - Pią Sty 20, 2012 15:35
mikanek, cena podobna.
Może jeszcze karma laboratoryjna, którą dziewczyny zamawiają.
aneczka1-13 - Pią Sty 20, 2012 22:58
Karma dla fretek na pewno nie może byc podstawą żywienia jako dodatek może być. Świetnie też może się sprawdzić przy chorym szczurze i w czasie rekonwalescencji jeśli jest duży spadek wagi.
Hanami - Sob Sty 21, 2012 02:59
A ja mam w tym temacie pytanie z trochę innej "beczki".
Czy osoby, które karmią swoje szczurki karmą labofeed B zauważyły zwiększone pragnienie u swoich zwierzątek, czy utrzymuje się ono na normalnym poziomie.
Niamey - Sob Sty 21, 2012 14:04
Hanami, ciężko mi powiedzieć, bo nie zwracałam na to szczególnej uwagi, ale nie zauważyłam, że by jakoś specjalnie wisiały na poidle.
Hanami - Sob Sty 21, 2012 15:25
Dzięki. Ja mam mniejsze stadko, więc łatwiej mi zauważyć różnicę. Ostatnio "babuniom" dolewam częściej wodę i częściej słyszę je na "smoczku". Nie wiem, czy to może spowodowane, wiekiem, zdrowiem, czy właśnie zmianą karmy. Dlatego zapytałam.
quagmire - Sob Sty 21, 2012 16:01
Hanami, może nerki? Warto sprawdzić.
Kasik - Nie Sty 22, 2012 11:43
Ja myślę, że to może mieć związek jednak z granulatem. Kiedy karmiłam moje szczury VL nature, a potem JR, to wodę piły "normalnie". Odkąd przeszłam na Timę, mam wrażenie, że piją dwa razy mniej. A ktoś kiedyś też pytał, czy VL nie zwiększa szczurom pragnienia. Wg. mnie karma może mieć znaczny wpływ, z tego co sama zaobserwowałam.
quagmire - Nie Sty 22, 2012 14:42
Kasik, na granulatach zawsze pije się więcej. VL Rat Nature może zwiększać np. dlatego, że ma bardzo dużo tłuszczu.
Paulina87 - Pon Sty 23, 2012 22:38
Jak dziewczyny były małe kupiłam im raz w hurtowni Care + bo była przeceniona na 9 zł, bo miała krótki termin ważności... no i w ogóle tego nie jadły.
Teraz mieliśmy w sklepie szkolenie z beaphara i koleś przywiózł nam próbki care+ dla szczurów i świnek. Wzięłam jedną do domu i dziewczyny zajadają. Może im kupię. W ogóle próbka dla świnek bardzo ładnie pachnie tak ziołowo... szczurza z resztą też ładnie zalatuje.
Anonymous - Wto Sty 24, 2012 20:23
ta dla swinek pewnie ma witamine C a ta jest niewskazana dla szczurow.
Moje niebardzo chca jesc Labofeed B. Wyzarly JR farm bo mialy na dnie miski a labofeed porozzucaly po klatce.
|
|
|