To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

Sorgen - Nie Lis 20, 2011 23:34

Kolorki te bolończyki mają fajne ale słabo mi bolończyka przypominają, futro mają słabsze chyba? Na stronce widziałam zdjęcia z wystawy, oni mają dla tych bolończyków jakiś swój klub i wystawy czy jak? Zupełnie żadna organizacja kynologiczna ich nie uznaje?
Anonymous - Nie Lis 20, 2011 23:46

Sorgen napisał/a:
ale słabo mi bolończyka przypominają, futro mają słabsze chyba?
futro jest słabsze, racja, bardziej watowate ale bez jakości tego bichon frise np.
Przypominają słabo może z tego względu, że to mix kilku ras, włącznie z pekińczykiem i shih tsu z tego co pamiętam. Rasa powstawała w zsrr, nawet do końca nie wiadomo czy to to samo co bolonka francuska, która nota bene nadal uchowała się u ruskich.
Czesi ją wystawiają klubowo, u nas też można, na jakich dokładnie zasadach nie wiem, nie interesowałam się tym aż tak.
Sorgen napisał/a:
Zupełnie żadna organizacja kynologiczna ich nie uznaje?
nie znalazłam takiej informacji.
Prawdziwych informacji o tej rsie jest malutko. Sami hodowcy czescy mówią przeróżne rzeczy, które się czasem wykluczają.

yoshi - Pon Lis 21, 2011 11:15

Viss napisał/a:

yoshi napisał/a:
Chyba nie było takiej rasy która powstała i z miejsca została uznana przez FCI ;)
dziękować bogu! Nigdzie nie napisałam, że tego oczekuję, nie bardzo widzę do czego dążysz. ;) Mam chcieć tą rasę, bo bronisz innych nieuznanych? Bo gończe i długowłose owczarki zostały uznane 5 minut temu? Nie widzę tu związku z moim wyborem rasy. :)

Dlatego nie widzisz związku ponieważ mój post nie był skierowany do Ciebie Viss. Był skierowany do Nakashy. Pewnie zmyliło Cię to że wysłał chwile po Twoim, choć jak go jeszcze pisałam Twojego postu nie było.
Chciałam podkreślić że psy które nie są uznane przez FCI niekoniecznie są drogimi kundelkami bo a) mogą być uznane przez inną organizację b) mogą być młodą rasą c) lub z jakiś innych przyczyn.

Anonymous - Pon Lis 21, 2011 11:25

yoshi napisał/a:
Był skierowany do Nakashy.
to wiele tłumaczy. :D
babyduck - Pon Lis 21, 2011 13:38

Jakiś progres:
Cytat:
KOMUNIKAT ZG ZKwP
W związku z uchwaloną przez Sejm RP nowelizacją Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.2011,nr 230, poz.1373), która w art.6, ust.2, pkt. 1 w sposób niebudzący wątpliwości zakazuje wykonywania zabiegów kopiowania uszu i ogonów, Zarząd Główny na posiedzeniu w dn.29.10.2011 podjął następujące uchwały:
1. Wszystkie psy urodzone w Polsce po 01.01.2012r. muszą mieć pozostawione naturalne uszy i ogony.
Kierownicy sekcji ras zostają zobowiązani do zaznaczania w protokółach kontroli miotów każdego przypadku ciętego ogona i/lub uszu oraz zgłaszania tego faktu zarządowi oddziału.
W rasach, w których występują ogony szczątkowe i/lub skrócone, ogony wszystkich szczeniąt muszą zostać opisane w protokółach kontroli miotów, a następnie w metrykach i rodowodach.
2. Od 01.01.2012r. zostaje wprowadzony zakaz wystawiania psów z kopiowanymi ogonami i/lub uszami.
Zakaz ten dotyczy WYŁĄCZNIE psów URODZONYCH W POLSCE PO 01.01.2012.
W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się przyjęcie na wystawę psa urodzonego w Polsce po 01.01.2012 i poddanego zabiegowi kopiowania, o ile zabieg został przeprowadzony z poszanowaniem art.27 Ustawy o Ochronie Zwierząt (DZ.U.1997, nr 111, poz.724). W takim przypadku właściciel psa zobowiązany jest dołączyć do zgłoszenia oryginał lub, poświadczoną przez jego macierzysty oddział ZKwP, kopię stosownego zaświadczenia lekarskiego, które musi zawierać, umożliwiające weryfikację, szczegółowe dane kontaktowe lecznicy i wystawiającego zaświadczenie lekarza takie jak: nazwisko, adres, nr telefonu oraz adres e-mail. Zaświadczenie pozostaje w dokumentach wystawowych organizatora imprezy.

Anonymous - Pon Lis 21, 2011 13:40

E tam, taki progres, zk nie miało wyjścia przecież. :D
A Negra mogła miec kopiowany ogon chyba? Coś mi sie kojarzy, że kiedyś tak było?

sachma - Pon Lis 21, 2011 13:59

pudle też kiedyś miały kopiowane ogony, nie wiem jak, nie wiem czemu, ale hodowcy przestali kopiować - na całe szczęście :)
babyduck - Pon Lis 21, 2011 14:23

Viss, entlom się nie przycina ogonów. Rodzą się ze szczątkowymi. Pierwotnie zresztą większość entli nie miała ogonów, ale popyt zrobił swoje i teraz większość ma (przynajmniej w Polsce). Wzorzec dopuszcza oba warianty, ale krótki ma byc naturalny, nie kopiowany.
Sorgen - Pon Lis 21, 2011 14:46

O co zakład że nagle koszmarnie zaczną chorować asty na uszy zwłaszcza w wieku szczenięcym? A dobermany notorycznie będą miały problemy z ogonem na które jedynym lekarstwem będzie cięcie ogona? Kopiowanie już wcześniej było zabronione a na wystawach pełno psów ciętych (nawet jeśli wystawianie było zgodne z regulaminem ZK to cięcie było niezgodne z prawem). Weci nadal będą ciąć i wystawiać lewe zaświadczenia że to ze względów medycznych. Jak wystawiają zaświadczenia że pies zęba złamał w wypadku i trzeba było go wyrwać a pies nigdy zęba nie miał to i inne wały przejdą.
Zaczynam wątpić w polską kynologię jeszcze bardziej, u bulli kryją psy półgłuche, hodowcy krzyczą o badaniach, wypominają innym że nie badają a jak już jadą na badania to dziwnym trafem im wyniki giną, podczas badań nikt nie sprawdza tatuażu lub chipa przez co są uzasadnione podstawy do sądzenia że badany był pies inny niż opisany w wyniku badania. W topowej hodowli rodzi się szczeniak z niebieskim okiem który sam został odsunięty od hodowli ale jego rodzeństwo już nie dzięki czemu jego siostra rodzi szczeniaka z niebieskim okiem :/ Suka z ewidentną korektą plastyczną ucha jest wystawiana i mnożona. Ehh a to przecież nie jest modna rasa, strach się bać co się wyprawia w popularnych.

Oli - Pon Lis 21, 2011 14:53

Sorgen napisał/a:
podczas badań nikt nie sprawdza tatuażu lub chipa przez co są uzasadnione podstawy do sądzenia że badany był pies inny niż opisany w wyniku badania
taaa, jak na sggw jedna z wetek kiedyś odruchowo sprawdziła tatuaż psa przed rtg na dysplazję to właściciel do niej podszedł i powiedział "pani doktor, życie pani niemiłe?" :]
Niamey - Pon Lis 21, 2011 14:58

może i tak, ale przynajmniej może ciut bardziej dotrze do ludzi - nabywców. Bo jak moja mama się produkuje i tłumaczy, dlaczego się nie kopiuje ogona, a potem słyszy od zaprzyjaźnionego weterynarz, że ludzi i tak pytali czy trzymiesięcznemu psu można uciąć ogon, to ręce opadają. Teraz można będzie powiedzieć, że to nielegalne i taki pies nie ma wstępu na wystawę. Może do niektórym pozwoli zmienić nastawienie.
Ninek - Pon Lis 21, 2011 15:02

Mnie przeraża to, co sie dzieje w polskich hodowlach.
Tzn pewnie w zagranicznych też są takie kwiatki, ale chyba nie na taką skale?

Odnośnie tej nowej ustawy to znajoma mnie ostatnio rozbawiła, pytając jak będą wyglądały buldożki francuskie z niekopiowanymi ogonami :lol:

Sorgen - Pon Lis 21, 2011 15:09

Heh no sprawdzanie tatuaży to cały cyrk jest, w Polsce jeszcze nie słyszałam żeby przed wejściem na wystawę lub ring ktoś sprawdzał tatuaż. Inna sprawa jak one są wykonane. Jak ktoś robi zwykła maszynką do tatuażu to jeszcze jest szansa że się utrzyma czytelny. Moja suka ma tatuaż w pachwinie zrobiony tą matrycą co się jedynie do znakowania w uchu nadaje. Nie dość że wet na początku wbił matrycę do góry nogami to jeszcze poprawił tatuaż tak słabo że w momencie odbioru szczyla był ledwo widoczny. Teraz nie jestem w stanie go odczytać nawet jak wiem co na nim wbite jest.
Na szczęście związek dopuścił chipowanie szczyli zamiast tatuażu ale tatuaż kosztuje jakieś 20zł a chip minimum 50zł. No i jak to stwierdziła jedna z hodowczyń bulli szkoda jej piszczących szczeniaków ale przecież jej nie stać na wydanie 50zł na chip. Dodam że szczyle sprzedaje za 3000. Ot przykład hodowania na kasę a nie z miłości do rasy.
Znam przypadki repów z ogromną dysplazją, którą przekazują dalej a w rodowodzie HD-A :roll:

Ninek - Pon Lis 21, 2011 15:11

Sorgen napisał/a:

Znam przypadki repów z ogromną dysplazją, którą przekazują dalej a w rodowodzie HD-A :roll:

Zgłaszanie takich rzeczy pewnie nic nie daje?

Nakasha - Pon Lis 21, 2011 15:18

Strasznie przykro się to czyta. :( :( :(

Zdjęcia z naszej szkoły: