To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Objawy, przebieg i leczenie wirusa

Niamey - Czw Maj 26, 2011 10:46

Viss, z tego co pamiętam pół ampułki na głowę.
Azi - Czw Maj 26, 2011 12:50

Ja właśnie dostałam info od mojej wetki, że u Nastki (ten mój szczuras z ropniem) nie ma pasteurelli (są to bardzo charakterystyczne pałeczki), za to jest dużo ziarniaków (gronkowce/paciorkowce). To było badanie pod mikroskopem, na wynik z labolatorium muszę czekać do soboty.
Anonymous - Czw Maj 26, 2011 12:55

Niamey, dziekuję. Można ponoc podać 1 ampułkę na np. 5 szczurów. :)

Wuwuna wypytała dzis dr Kacprzak.

Problemem jest wirus. Wszystkie bakteryjne problemy są ściśle wtórne i osobnicze. Wymazów nie ma co robić (tzn. warto ale po to aby wiedzieć jak leczyć bakterie, a nie tego wirusa), ponieważ każdy szczur może mieć coś innego w zależności od środowiska w jakim żyje itd. Jednym wyjdzie coś paskudnego, innym może nie wyjść nic, bo np. bakteria sie jeszcze nie przyplątała lub antybiotyk podany wcześnie działa osłonowo.

Azi - Czw Maj 26, 2011 13:19

Viss, a wiadomo jakie są podejrzenia odnośnie wirusa?

I co z objawami? Zależą od bakterii, czy od wirusa?

susurrement - Czw Maj 26, 2011 13:23

co do dawkowania biostyminy - nie wiem czy jest jakas konkretna stosowana dawka, z roznych zrodel slysze roznie ;) zalezy to takze na pewno od tego czy jest to jedyna podawana substancja czy nie.
ja podaje 2 ampulki (czyli 2 ml) na cale stado 19 szczurow. ale jest to jako dodatek, bo dostaja takze spora dawke beta glukanu i vibovit ;)

Azi - Czw Maj 26, 2011 19:34

Itsu ma wytrzeszcz...
wuwuna - Czw Maj 26, 2011 19:37

Azi, spokojnie, jeśli ma powiększone węzły chłonne to steryd pomoże. :)

A od moich wetem dowiedziałam się, że biostymine należy podać 1/4-1/6 na głowę raz dziennie.

Wiec info na temat mojego stada w moim temacie. Nie będę przeklejać. :]

stasimalgosia - Czw Maj 26, 2011 19:42

Czy ktoś zna dawkę sterydu? Dr. Rzepka ma dziś dzień operacji i chcemy spróbować zdobyć go od innego weta.

Napiszę jeszcze tutaj, najprawdopodobniej przynieśliśmy wczoraj z Animy wirusa. Objawy są identyczne (wytrzeszcz, opuchnieta głowa) cholerstwo łatwo sie przenosi i atakuje błyskawicznie, U Helenki objawy wystapiły ok 12h po operacji

Bel - Czw Maj 26, 2011 19:51

no to bomba... teraz nawet do weta iść nie można :/
Anonymous - Czw Maj 26, 2011 19:54

stasimalgosia napisał/a:
wczoraj z Animy wirusa
:shock: no to cudownie... :?
Layla - Czw Maj 26, 2011 19:58

Informacyjnie pytam: czy ktoś z Trójmiasta był na wystawie i mu się pochorowały szczury?
wuwuna - Czw Maj 26, 2011 20:06

stasimalgosia, dzwońcie do Medicavetu. dr Kasia cały czas jest w lecznicy.

Ku.....a najgorsze to jest to, że nie da się sprawdzić co to za wirus...

stasimalgosia - Czw Maj 26, 2011 20:17

K... muszę i tak poczekać na dr. Anię Helenka miała wczoraj sterylkę z powodu ropomacicza, odbieraliśmy ja o 24 i zapomniałam spytać jaki dostała antybiotyk :/ dopóki sie nie dowiem jak jest leczona nic innego jej raczej podać nie możemy
sachma - Czw Maj 26, 2011 20:58

Layla, z tego co wiem, nie było nikogo z trójmiasta..
klauduska - Czw Maj 26, 2011 21:05

no to teraz to się zaczynam dopiero bać.. wczoraj przecież byłam w Animie z całą 13..
na razie u mnie żadnych objawów nie ma, choć mam wrażenie, że kichają więcej niż wczoraj, ale może to wrażenie tylko.. sama nie wiem :/

stasimalgosia współczuję..