Leczenie - Objawy neurologiczne - zapalenie mózgu, wylew
Nisia - Pon Sie 20, 2007 14:20
Layla napisał/a: | Linki poproszę tu w temacie, nie na PW, bo zawsze lepiej, żeby były widoczne |
Ja lubie ratguide.com , przy czym ta strona jest szczególnie wartościowa z punktu widzenia chorób i leków. Pozostałe rzeczy (np. opieka nad szczurkiem, rozmnażanie) zostały napisane w oparciu o badania i czasem średnio pasują do rzeczywistości.
Przeglądałam inne strony (rmca, artykuły Docommun, fancy-rats), ale tylko na tej jest wszystko zebrane jakoś tak razem i jasno jest napisane, jakie są objawy, jak się leczy.
Do tłumaczenia polecam portal leksyka.pl Za 30 zł miesięcznie masz dostęp do pełnego zasobu słownictwa. Chyba jeden z najlpeszych słowników on-line. Używałam przy tłumaczeniu ratguide, świetnie się sprawdza.
Co do wetki. Nie wiem, jak ona, ale podobno wetki z Oazy często korzystają z ratguide, kiedy nie wiedzą, co jest szczurkowi, czy jak go leczyć.
A czas wylęgania - to wydedukowałam z obserwacji przypadków na forach
Anonymous - Śro Sty 23, 2008 03:01
Dopadło Frankiego.
Nagle, niespodziewanie. Ledwo się porusza, pełza właściwie, jest otumaniony, ma zawroty głowy.
Jedziemy jutro do weta.
To się stało tak dosłownie nagle, że... Jestem w szoku. Cały dzień bylo dobrze, aż tu nagle nocą go wzięło. Niech się chłopak trzyma, pojedziemy do lecznicy...
Layla - Śro Sty 23, 2008 06:31
Chyna, domyślam się, że wiesz, że podstawą jest podanie sterydu (niezbędny!) oraz antybiotyku (oby paskudztwo było bakteryjne i reagowało na antybiotyki, a nie jak u mnie). Jeśli będziesz chciała mogę się podzielić Nootropilem - to taki lek ułatwiający wchłanianie innych leków do mózgu i usprawniający jego pracę (daj znać na pw). Koniecznie niech mały mieszka w niskiej klatce bez pięter, żeby nie zrobił sobie krzywdy. Koniecznie go dogrzewaj. Dawaj mu nutridrinka i gerbery, wszystko co miękkie, może być czasem mleczko w tubce, mimo, że niezdrowe. Niestety ta choroba wylęga się podstępnie i dopada nagle, jak grom z nieba
Kciukam za malca...
Nisia - Śro Sty 23, 2008 09:06
Layla napisał/a: | podstawą jest podanie sterydu (niezbędny!) |
Dr Piątkowska mówiła (po samodokształceniu ), że steryd należy podać w ciągu doby, a najlepiej w ciągu 12 godzin od wystąpienia objawów. Wtedy jego działanie jest najsilniejsze.
Layla - Śro Sty 23, 2008 09:08
Nisia, moja też mi mówiła ostatnio, że w ciągu pierwszej doby, bo wtedy są największe szanse.
AngelsDream - Śro Sty 23, 2008 11:19
A ktoś wie czy z zapalenia mózgu można wyjść bez antybiotyków?
Anonymous - Śro Sty 23, 2008 11:28
AngelsDream napisał/a: | A ktoś wie czy z zapalenia mózgu można wyjść bez antybiotyków? | Guciak wyszła z drugiego zapalenia właśnie bez. Żadna terapia nie pomagała, więc w końcu odstawiłam wszystko i przeszło.
AngelsDream - Śro Sty 23, 2008 11:30
Viss, no właśnie tak mi się zdawało, ale ona jednak już była po antybiotykach, więc to co innego trochę.
Anonymous - Śro Sty 23, 2008 11:33
AngelsDream napisał/a: | więc to co innego trochę. | tak, to prawda. Aczkolwiek wyzdrowiała całkiem dopiero po 3 tygodniach od odstawienia wszystkich leków, więc... w sumie na dwoje babka wróżyła.
AngelsDream - Śro Sty 23, 2008 11:36
Viss, no właśnie. Ty zrobiłaś ponikąd eksperyment na własną odpowiedzialność. Cieszę się, że się udało. Z drugiej strony, to pokazuje, jak złożona jest ta choroba i jak niewiele o niej wiemy.
Anonymous - Śro Sty 23, 2008 11:49
AngelsDream napisał/a: | jak złożona jest ta choroba i jak niewiele o niej wiemy. | oczywiście. I w ramach wyjasnień: nigdy nikogo nie namawiałabym na taki eksperyment!
Oli - Śro Sty 23, 2008 13:22
Angels, bo wszystko zależy od tego jakiego charakteru jest zapalenie mózgu. Może ono być bakteryjne (wtedy działa antybiotyk), wirusowe, pierwotniacze lub grzybicze.
misia - Czw Mar 13, 2008 15:23 Temat postu: Co może oznaczać kręcenie się w kółko? Luna jest u mnie kilka dni. Wzięłam ją ze sklepu zoologicznego( za darmo). Lunka kręci się w kółko i dziwnie unosi główkę. Prostu z zoologa pojechałam do weterynarza ale podał jedynie witaminy. Malutka podobno kręci się tak od początku - tak mówią w sklepie. U nas jest od soboty, w sklepie była jakiś tydzień. Odkąd jest u nas jakby troszkę mniej się kręci ale gdy się zdenerwuje objawy się nasilają. Czytam i czytam i już sama nie wiem. Fakt, że to brak witaminy B powoduje takie objawy, ale z tego co widzę to może być zapalenie ucha, mózgu, opon mózgowych... Może potrzebny jest antybiotyk? Chciałabym jej pomóc.
helen.ch - Czw Mar 13, 2008 15:43
Skąd jesteś? Weta chyba należy zmienić
Layla - Czw Mar 13, 2008 19:11
misia, NATYCHMIAST powinno się jej podać steryd oraz antybiotyk. Liczą się chwile. Straciłam 3 szczury z powodu schorzeń neurologicznych i z tym nie ma żartów!
|
|
|