To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

sachma - Nie Sty 16, 2011 23:02

jakiego CWC, jak to junior :P my zbieramy zw mł - i tak był sam, jak zawsze zresztą :P ale po raz pierwszy sędzina wpisała nam lokatę na kartę :D
nie widzę tu zatajania :) był sam w klasie i rasie, ale spodobał się, opis super, a sędzina nie musiała przyznawać BOBa i zł mł ;)
gdyby liczyły się tylko te zwycięstwa gdzie jest konkurencja, to musiałabym przestać jeździć na wystawy - taka rasa ;) pudel średni czarny to rzadkość na wystawie ;)

babyduck - Nie Sty 16, 2011 23:07

Sysa, tyle że jeśli nie ma konkurencji, to wszystko poza opisem - lokata, medal, tytuły, to tylko kwestia uznania i nie wygrywa się ich walkowerem. Więc jeśli sędzia zna się na rzeczy, to takie zwycięstwo nie jest mniej wartościowe od tego z konkurencją.
Sysa - Nie Sty 16, 2011 23:14

sachma, dla mnie to jednako w głowie siedzi CWC i Zw. Mł. :P
A żeby sędzia psu, nawet samemu w rasie, tytułu nie przyznał to by musiała być masakryczna pokraka albo co :lol: Nie wiem czy w ogóle w Polsce się zdarza, żeby sędzia tytułami nie porzucał :drap:
No ale Lenny ładny to mu się należało. :)

Babyduck, a czy ja coś mówię? Wiem. Ale nie stwierdzę, że jest to zwycięstwo faktycznie oddające prawdziwą wartość hodowlaną psa.

Mi osobiście nieco głupio chwalić się tytułami psa bez zaznaczenia, że konkurencji nie było. Zwłaszcza, że w Polsce narzeka się na szastanie tytułami. A wielu hodowcom jest to na rękę.

sachma - Nie Sty 16, 2011 23:18

Sysa, widziałam takich co byli sami i wyszli bez niczego z oceną dobrą - w rasach gdzie jest mało psów to wcale nie rzadkość. i w pudlach to się zdarza - i nie, to nie są pokraki, po prostu "średniaczki".

Ja się chwalę wszystkim - bo sędzia dawać nic nie musi, a przy pudlu ciężko dostać konkurencję - no chyba że ma się toy'a albo morelkę mini...

Szura - Nie Sty 16, 2011 23:21

Prawda jest taka, że oceny są u nas straszliwie zawyżane, no ale co poradzić. :?
sachma - Nie Sty 16, 2011 23:48

Szura napisał/a:
Prawda jest taka, że oceny są u nas straszliwie zawyżane, no ale co poradzić. :?

ja nie odważyłabym się tak mówić nie będąc na wystawach, nie macając całej stawki i nie mając uprawnień sędziowskich i doskonałej znajomości wzorców :roll: bo prawda jest taka że zdjęcia g dają i nie odzwierciedlają tego jak pies wygląda na prawdę, jaką ma anatomię, ruch i temperament.

babyduck - Nie Sty 16, 2011 23:52

Szura, jest różnie. Czasem są układy, czasem oceny są zawyżane, a czasem wręcz przeciwnie. Z lokatami i tytułami tez jest różnie. Sama byłam w stawce, gdzie trzeci pies dostał tylko opis, bez lokaty. Kiedyś z ciekawości wertowałam jakiś katalog powystawowy i patrzyłam jak to jest z jednopsowymi stawkami (u entli często są takie) - i sama się zdziwiłam, jak często sędziowie nie nagradzają wszystkim, czym dysponują.
Journey - Pon Sty 17, 2011 00:11

Qagmire, dziękuję za trzymanie kciuków. Na razie Kapsel uczy się dobrego zachowania - zdarza mu się zapomnieć, to twardy chłopak po przejściach, nie zastanawia się długo nad swoim zachowaniem, potrafi się mocno odgryźć bez ostrzeżenia.... My sobie z nim radzimy, bo mamy doświadczenie z różnymi zwierzętami, ale osoba, która nie jest konsekwentna i jest zbyt łagodna nie będzie dla niego odpowiednim właścicielem... Mam nadzieję, że wkrótce znajdzie się dla Kapsla odpowiedni dom :serducho: a póki co dbamy o niego i wychowujemy go jak najlepiej się da.
Sysa - Pon Sty 17, 2011 00:17

No właśnie ja nie będę się wypowiadać na temat ras super niepopularnych, bo namacalnie nie wiem jak jest naprawdę. Ale chętnie zajmę się przytoczonymi przykładami.
Ale zgadzam się z Szurą, że oceny są zawyżane w Polsce. I nie trzeba bywać na wystawach, żeby o tym wiedzieć, kiedy sami wystawcy o tym mówią głośno. Na tej samej zasadzie można nie mieć prawa się wypowiadać, skoro rzadko się miewa konkurencję albo wręcz nie ma się jej wcale. Bo co się wtedy naprawdę wie o tym, jak wygląda porównywanie psów i wydawanie tytułów?
Tak naprawdę w Polsce jedyną słuszną oceną dla psa jest "doskonała", inne są traktowane jak porażka. Ale większość psów doskonałych powinno dostawać "bardzo dobre" nie czując, że to ujma na honorze, bo to jest super ocena dla osobnika świetnego, ale z drobnymi wadami czy brakami w zachowaniu.

Tess - Pon Sty 17, 2011 00:55

sachma, ja od lat jeżdżę na wystawy, nie tylko w Polsce. W Polsce oceny są MEGA zawyżane, jest to dla mnie śmiech na sali, pojedź na prawdziwą wystawę za granicę to zobaczysz. :]
LunacyFringe - Pon Sty 17, 2011 09:05

Mnie wystawy w ogóle nie kręcą, nie chciałabym jeździć z psem na wystawy, a w sumie mogłabym, bo mój BC jest rodowodowy. Ja tam wolę sporty, uroda mnie nie interesuje, dla mnie moje maleństwa są zawsze najpiękniejsze :rotfl:

Chyba się tu jeszcze nie chwaliłam. Zdaliśmy z Jimmem egzamin na kurs trenerski na łączną ocenę bardzo dobrą ( średnia z 3 egzaminów) :D Najlepsze jest to, że w ogóle się z nim nie przygotowywałam, poszliśmy na krzywy ryj, bo miałam zdawać z moją suką, ale mi choruje :( Jimmy przekroczył prędkość światła przy przywołaniu xP

pituophis - Pon Sty 17, 2011 09:18

Gleny należą do moich ulubionych terierów. Wyglądają jak gleny, nie jak kundelki :P
sachma - Pon Sty 17, 2011 09:18

Tess, ja nie widzę różnicy między polską a zagraniczną - na polskich też oceniają nas zagraniczni sędziowie.

a opinię na temat wystaw wolę wyrobić sobie sama - nie raz słyszałam frustratów, którzy twierdzili że wygrywają układy, że oceniają źle - tylko ciekawe czemu ich pies w oczach większości sędziów jest do niczego? zastanawiające.
wcale nie twierdzę że tak nie jest - uważam jednak że dzieje się tak czasami, a nie zawsze.

wiem jaką wartość ma mój pies, a wiem to od hodowców pudli, osób z wieloletnim stażem, które Lennego oglądały i otwarcie mówiły co im się podoba a co nie ;) a sędziowie tylko potwierdzają tą opinię - więc nie mam podstaw żeby sądzić że ktoś mi zawyża/zaniża ocenę. Nie zgadzam się tylko z opisami gdzie ktoś ocenia jego klatkę - wiem że jest za słaba, jednak to jeszcze dzieciak, rozwija się, więc trudno żeby miał piękną klatę już teraz.

i dziwi mnie to że jak ktoś inny chwali się ocenami to wszyscy gratulują, a u mnie zaraz są spekulacje że sędziowie źle oceniają, że zawyżają oceny. :|

zazdrościcie? bo innego usprawiedliwienia nie widzę :|

babyduck - Pon Sty 17, 2011 09:33

Sachma, ja Ci szczerze gratuluję. Znam uczucie radości z BOBa, nie daj jej sobie odebrać :wink:
sachma - Pon Sty 17, 2011 10:17

babyduck, nie o tobie mówiłam, jeśli tak poczułaś, to przepraszam. powiem ci szczerze, że na początku nie zajarzyłam, że BOBa też dostał, byłam już tak szczęśliwa że dostał Zw Mł, że kompletnie się wyłączyłam :D o BOBie dowiedziałam się dopiero kiedy zeszłam, przeczesałam psa i na spokojnie zaczęłam czytać opis :D