To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Dropsy - temat ogólny

polegalu - Pon Cze 09, 2008 15:56

MOja dzis rano wciągnęła cale opakowanie do szuflady. Nie mam pojęcia ile tego zjadła ale jest łasuch na dropsy. Czy nadmierna ilość może zaszkodzić?
Bema - Śro Wrz 03, 2008 20:00

A co powiecie na dropsy z Vitapolu? Jakoś nie mam zaufania do tej firmy....Niby jakieś witaminy są w składzie, ale oprócz tego popiół surowy (?)....Moje dziunie lubią kukurydzę i myśłałam o ząbkach kukurydzianych
agacia - Czw Wrz 04, 2008 10:59

Moi chlopcy uwielbiaja dropsy i smak im obojetny jest. Aktualnie dostaja psie dropsiki jogurtowe.
ciacho - Wto Wrz 23, 2008 12:18

Wolno dawać szczurom dropsy czekoladowe? czytałam tu, że niektórzy dają, a ostatnio sie dowiedziałam, że definitywnie nie wolno, to jak to jest?
Layla - Wto Wrz 23, 2008 12:21

ciacho, te dla gryzoni niby wolno, ale już lepiej nabyć dropsy Trixie, np. marchiowe - one przynajmniej nie składają się z samego barwnika, cukru i tłuszczu.
Anonymous - Wto Wrz 23, 2008 13:10

moje lubia jogurtowomiodowe ale rzadko im daje bo uwazam ze to niezdrowe
ciacho - Wto Wrz 23, 2008 13:19

Ja moim też rzadko daje, traktuje to jak cukierki, które dostają odświętnie
Bema - Wto Wrz 23, 2008 22:10

Mam pytanie, czy dropsy mleczne dla kotów ( składniki: cukier, mleko i jego pochodne min. 34%, oleje i tłuszcze, zboża) będą dobre dla ciurów???
Anonymous - Śro Wrz 24, 2008 07:54

moim zdaniem maja o wiele za duzo bialka. Wet mi mowil ze bialko w szczurzej diecie powinno wynosic mniej niz 14% pozywienia. Chyba bym nie ryzykowala...
Oli - Śro Wrz 24, 2008 11:53

Bema, dropsy dla kotów często (nie wiem czy te konkretne) mają też tzw. właściwości odkłaczające, co biorąc pod uwagę brak możliwości wymiotów u szczurów, jest bardzo niewskazane.

Co do dropsów czekoladowych, to na ogół w nich nie ma czekolady, a produkty czekoladopodobne, które nawet obok czekolady nie leżały. Nie są one jednak wcale mniej szkodliwe, bo to czysta chemia. :] Najlepiej kupować dropsy o smakach, które da się uzyskać naturalnie, np. marchew, buraki, miód, jogurt, jagody. No i trzeba zwracać też uwagę na kolor, bo z naturalnych barwników nigdy nie uzyska się jakichś oczoebnych kolorów.

Bema - Śro Wrz 24, 2008 11:57

Olimpia, nie ma takich informacji na opakowaniu.... producent hilton,; mogę jeszcze dopisać, skład chemiczny: proteiny 6,8 %, tłuszcze 23%, błonnik 0,3%, popiół 3,0%, wilgotność 2,2 %, wapno 0,22%, fosfor 0,28%. Wzbogacone o/kg: wit. A 12000j.m., wit. D3 1200 j.m., witaminę E 48 mg.... ?
Natalia - Śro Wrz 24, 2008 12:08

Ja podawałam kiedyś właśnie te dropsy dla kotów szczurom i było OK. Ale dostawały stosunkowo rzadko.
( http://hipernet24.pl/prod...ro_id=&char_id= te, mleczne).

Anonymous - Śro Wrz 24, 2008 12:13

ja bym sie obawiala ze dostana uczulenia na bialko albo cos takiego bo moje ogonki takie jakies takie delikatne sa :P
Bema - Śro Wrz 24, 2008 12:15

Natalia, no własnie o te w żółtym opakowaniu mi chodzi :)
Oli - Śro Wrz 24, 2008 12:18

Bema napisał/a:
Natalia, no własnie o te w żółtym opakowaniu mi chodzi :)

Ja bym mimo wszystko nie dawała. Skoro są dla kotów, to nie dla szczurów czy psów. :wink: