To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Zapalenie płuc

pszczolka71 - Nie Sty 27, 2008 14:54

40 dag :)
pszczolka71 - Nie Sty 27, 2008 14:59

I znów ja..
W piatek lub w sobote rano wziela ostatnią porcje. Wiec wracając z koni, zaszłam do veta, ktory zamknal gabinet wczensiej niz bylo przewidziane ;o

Nie dostala do dzisiaj antybuotyku. minely jej objawy itp, ale chcialam podawac do tych 10 dni. brala 7. I dzisiaj widze lekką zmiane w oddychaniu (moze przewrazliwiona jestem?) Ale cos jednak nie jest do konca jak piowinno byc.
Podac jej moze dzisiaj rutinoscorbin lub witaminę c? A jutro zaczac dawac antybiotyk od nowa? Czy tak nie mozna z przerwą dwu-dniową? Mysle, ze nie ma przeciwko zadnych czynnikow, lepiej podac dalej, niz odstawić..

szczurka jest ciut słabsza i ten oddech. Je i pije.

falka - Nie Sty 27, 2008 15:12

pszczolka71, możesz podać rutinoscorbin, a antybiotyk chyba można z przerwą - niech jeszcze ktoś potwierdzi?
AngelsDream - Nie Sty 27, 2008 16:28

falka, lepiej nie podawać z przerwą. A po przerwie zmienić na inny, ale szczerze mówiąc nie miałam takiego przypadku.
PALATINA - Nie Sty 27, 2008 20:26

Najlepiej zrobić tak, jak mówi Angels.
Po przerwie inny antybiotyk!

pszczolka71 - Nie Sty 27, 2008 22:15

Ok, po prostu chcialam sie dopwiedziec, czy to nie bedzie tragedia jak wogfole po przerwie podam. Jaki - uzgodnie z vetem, zapytam sie co mysli o innym. Tyle, ze na zapalenie płuc zazwyczaj podaje sie jeden. Bastril.. cos kolo tego, przepraszam nazwy do konca nie pamietam. Ale dziekuje zaz podtrzymanie na duchu :)
PALATINA - Nie Sty 27, 2008 22:37

Baytril, dlatego szkoda, że Ci sie przerwa zrobiła.
Możesz podać też biotyl (tylozynę).

Nisia - Pon Sty 28, 2008 12:18

Po przerwie antybiotyk, który był przerwany, może już nie działać...
Anka. - Nie Lut 10, 2008 10:42

Jestem po lekturze całego tematu,teraz już wiem,że Białas (1,5 roku, chów wsobny) ma pełnoobjawowe zapalenie płuc i schudł ok.50 g.
Od około 5 tyg. jest leczony na przeziębienie (bodajże)oxywetem,poprawy nie było,ale były przerwy w podawaniu antybiotyku i teraz jest źle :killer:

Staram sie mu dawać wysokokaloryczne jedzenie, ale jak na razie to stado tylko mi przytyło.
Reszta stada zaczęła ciężko oddychać,jakby miała zapchane nosy.
Na moim zadupiu w niedziele lecznice nieczynne, biorąc pod uwagę godziny otwarcia i rozkłada autobusów ,Białas u weta będzie jutro ok.18.
Czy zabrac też reszte stada i jak do tego czasu moge ulżyć Białasowi?
Podam mu dziś nutri drink i rozpuszczony rutniscorbin, maść majerankowa wciąż jest w użyciu dla wszytskich.
Waham sie czy brac reszte trzody,bo gdy ostatnio je zabrałam, to tylko Białas dostał leki ,a reszta dostała do domu, nie wiem czy narażać je na stres podróży.
Chce tez poprosić weta o zmiane antybiotyku na Baytril,nie wiem czy dawać mu też steryd?

AngelsDream - Nie Lut 10, 2008 10:45

Anka., jeśli były przerwy, to nie dziwne, że oxywet nie zadziałał. Steryd może dostać, jeśli jest kiepsko. Zapalenie płuc jest zaraźliwe [nie zawsze, ale się zdarza], więc osłuchałabym i resztę. Oczywiście zmiana antybiotyku jak najbardziej wskazana. Możesz podać mu też witaminy.
Anka. - Nie Lut 10, 2008 10:51

Dzięki za szybką odpowiedź.
W takim razie zabiore też resztę.
Witaminy w jakiej postaci? nic typu vibovit w domu nie mam, a apteka zamknięta:/
Czy oprócz tego mogę coś jeszcze dla nich zrobić?

AngelsDream - Nie Lut 10, 2008 10:59

Anka., witaminy właśnie jako vibovit lub coś w kroplach dla dzieci. Możesz też dodać beta glukan / scanomune, ale dopiero 2-3 dni po tym, jak nastąpi poprawa po antybiotyku.
Nisia - Pon Lut 11, 2008 11:18

Cytat:
Chce tez poprosić weta o zmiane antybiotyku na Baytril,nie wiem czy dawać mu też steryd?

Ja bym doradziła jedno i drugie. Baytril jest "pierwszym w kolejności" polecanym antybiotykiem przy zapaleniach płuc (z ratguide). Z praktyki włąsnej wiem, że nie zawsze pomaga, ale na ogół tak.

Jeśli szczurek ciężko oddycha od tak długiego czasu, to może już mieć kłopoty z sercem...

Anka. - Pon Lut 11, 2008 16:42

Nisia, on , na szczęście, głośno oddycha tylko gdy idzie z tym w parze katar.
Wczoraj karmiłam go siłą, dałam rozpuszczony rutiniscorbin i jest poprawa na tyle,że przestał oddychać z całą gamą dźwięków,sierść troche opadła i skończyła sie porfiryna, ozywił się też troszke i zaczął sam jeść.
Za chwilę wychodzimy,zobaczymy co wet powie.
Wczoraj robiłam notatki z forum i kupiłam tylko połowe , a zostawiłam 40 zł w aptece...,oby tylko wet mnie oszczędził...
A całe stado dostało po 2 krople cebionumuliti, na noc zostawie im vibovit.

Zgodnie z radą poprosze o Baytril i steryd.
Prosze o kciuki!

Nisia - Pon Lut 11, 2008 17:19

Anka., to może on po prostu ma stan zapalny górnych dróg oddechowych? Skoro piszesz, że tylko głosno oddycha i po rutinoscorbinie mu pomogło.

A co do katarku. Myk naszej pani doktor, ale bardzo pomaga szczurom. Kupić małą gruszkę gumową z miękkim końcem i zasysac glutki z nosa, zwłaszcza, gdy szczur gada. Iskra po takim zabiegu przestawała gadać. Diagnoza - zapalenie jamy nosowej.