Planowane mioty - "Miot Cnót" of Anahata-szukamy partnerki dla Ever
susurrement - Pią Wrz 03, 2010 19:26
Pyl, a i owszem, ale to trochę "masło maślane".
Pyl - Pią Wrz 03, 2010 22:28
susurrement, to Innocenty nie przejdzie, a Innocentia (z łaciny uczciwość) jest OK? To nie fair, nie chcę damskiego imienia dla faceta
Ren, to ja rezerwuję na razie 4 imiona (nadmiarowe oddam jak podejmę życiową decyzję ):
Håber (po ludzku Chaberek) - po duńsku nadzieja
Elskov (po ludzku Elsik) - po duńsku miłość
Fortitudo (po ludzku Fortek? Tudo?) - z łaciny siła, krzepkość, odwaga, dzielność, męstwo
Tillid (po ludzku Tilek? Til?) - po duńsku zaufanie
Da radę sprawdzić, czy nie są już wykorzystane w jakichś miotach?
A z "bardziej" damskich imion mogę polecić: Ahimsa / Ahinsa, Castità (czystość, niewinność po włosku), Wiera (wiara po rosyjsku), Vis (siła po łacinie)...
susurrement - Pią Wrz 03, 2010 22:38
Pyl, i Innocenty i Innocentia są ok, jeśli o mnie chodzi. niejasno się wyraziłam.. jak "masło maślane" brzmiałoby gdyby nazwać po polsku "Cnota". w innym języku brzmi jakoś.. sensowniej.
tak, można to sprawdzić na forum SHSR. http://shsr.szczury.biz/
mi się z tych bardzo podoba Fortitudo. piękne!
Pyl - Pią Wrz 03, 2010 23:10
susurrement, na cztery podane przeze mnie imiona, o które pytałam (Areta / Aretas, Jaropełk, Cnotek i Innocenty) tylko Cnotek było zbliżone do słowa cnota A akurat Cnotek zawsze może być zdrobnieniem od Innocenty
No to mam piąte imię do wyboru
Hm... Sprawdziłam na SHSR. Wszystkie rozważane przeze mnie imiona są wolne... Hm... I jak tu teraz podjąć tak ważną decyzję?
Help!!!
susurrement - Pią Wrz 03, 2010 23:30
Pyl, ja dziś kiepsko kontaktuję, można mi wybaczyć
Fortitudo! genialne jest, naprawdę.
Pyl - Pią Wrz 03, 2010 23:48
OK, susurrement, Fortitudo ma już dwa plusy - oba od Ciebie
A jeśli poniższe będą "zgodne z zamysłem" nazewnictwa linii to są jeszcze ładne męskie imiona do wzięcia:
JUSTYN - pochodzenia łacińskiego, od słowa iustus (sprawiedliwy),
CIBOR - pochodzenia słowiańskiego, oznacza: o uczciwość walczący, zabiegający,
KIEJSTUT - pochodzenia litewskiego, od słowa kesti (znosić, wytrwać). Oznacza: cierpliwy i wytrwały.
Tylko, ja nie wiem czy będą zaakceptowane, bo one nie oznaczają wprost "cnoty" tylko "posiadającego daną cnotę"...
Ren, to zarezerwuj mi proszę jeszcze Innocentego. Po weekendzie rzucę monetą i wybiorę imię.
LalaAla - Sob Wrz 04, 2010 01:55
Ooo mi się Wiera podoba Ale jeszcze będziemy myślec Poza tym co do fantazji to będę się wykłócac jeśli chodzi o to czy jest cnotą czy nie. Bo człowiek bez fantazji to smutny człowiek więc można to uznac za pewnego rodzaju cnotę
Oli - Sob Wrz 04, 2010 02:52
Wiecie, ja Wam współczuję w śledzeniu tego miotu, bo nie wiem kto i kiedy będzie sprawdzał czy Justyn pochodzi z miotu J, czy może ktoś się domyśli co może oznaczać dane imię i czy będzie mu się chciało tego znaczenia szukać. Dla mnie bez sensu jest tematyka miotu, bo nie są powszechnie znane nawet po polsku cnoty (czego dowodzi owa fantazja etc.), a co dopiero w innych językach.
Pyl - Sob Wrz 04, 2010 03:33
LalaAla, to bierz Wierę i się nie zastanawiaj. Wolna jest Mi też się podoba, ale dla faceta nie pasuje
Oli, to ja obiecuje, że dla potrzeb Ren będę raportowała "Cnota Fortitudo waży dziś..." albo "Cnota Innocenty dołączył dziś do stada..."
Anonymous - Sob Wrz 04, 2010 08:21
Oli, za współczucia dziękujemy, zawsze od życzliwej osoby się przydadzą. Jak ktoś szuka informacji o miocie i wpisze w wyszukiwarce na forum Justyn, to mu wyskoczy ten miot, a nie miot J. A jak będzie szukał tradycyjnie i Justyna w miocie J nie znajdzie, to poszuka dalej, jak mu się chcieć nie będzie, to jego ból. Mitów nie ma aż tyle, żeby się nie połapać, szukają zazwyczaj hodowcy i właściciele maluchów, a Ci raczej będą wiedzieć, że był taki miot i trzeba jeszcze tam sprawdzić.
Anonymous - Sob Wrz 04, 2010 09:28
Ponadto co napisała Ren, jest specjalny temat na shsr z imionami, miot cnót też tam będzie.
LalaAla - Sob Wrz 04, 2010 11:49
To my chyba Fides zaklepujemy dla dziewczynki To po łacinie wiernośc
Sprawdziłam, w żadnej hodowli nie ma jeszcze ani Fidesa ani Fideski Więc raz, dwa, trzy, zaklepujemy
nezu - Sob Wrz 04, 2010 14:14
Off-Topic: | A ja jednej rzeczy faktycznie się boję.
Miotów nie będzie mniej, tylko więcej, a jeśli hodowcy rzucą się ze względu na podforum imion na mioty tematyczne, to czy podforum imion będzie, czy go nie będzie, chaos i tak się zrobi, bo zamiast przeszukiwać tematy miotów tylko na literkę a, b czy j, właściciele i hodowcy będą musieli przeszukać także wszystkie mioty tematyczne..
To nie znaczy że mam coś przeciwko temu konkretnemu nazewnictwu miotu, co najwyżej warto się zastanowić w gronie hodowców czy nie zrobić odgórnego ograniczenia w regulaminie ilości miotów tematycznych w ciągu roku. |
A za krycie i maluchi oczywiście kciukam i po cichu zazdroszczę przyszłym właścicielom...
susurrement - Sob Wrz 04, 2010 14:30
Off-Topic: | [ciach.] Twoją obawę nezu oczywiście rozumiem, ale na to jest proste rozwiązanie - w odpowiedni sposób spisane imiona. w końcu nie musimy spisywać sugerując się nazwą miotu, można to zrobić alfabetycznie i przy imionach dodać informację w jakim miocie imię się pojawiło |
Asmena - Sob Wrz 04, 2010 15:24
Nie można zrobić jednego wielkiego alfabetycznego spisu? W Exelu- pierwsza tabelka to imiona, następna miot, trzecia hodowla, data ur. Dodatkowo- w Exelu można robić kilka tabelek w jednym pliku, więc jedna może być do tych żyjących szczurków, druga- nieżyjących. Tabelka tylko do odczytu do ściągnięcia ze strony dla każdego, a ktoś tam u Was będzie miał na kompie plik do zmian i będzie na bieżąco uaktualniał. Dzięki temu każdy zobaczy, czy jego imię jest (byłam na Waszym forum i szczerze mówiąc- szukanie w tylu tematach jakiegoś imienia to masakra xD, a taki spis alfabetyczny to prostu do zrobienia jest, do zmieniania i szukać w nim najprościej ).
|
|
|