To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Planowane mioty - "Miot Cnót" of Anahata-szukamy partnerki dla Ever

susurrement - Pią Wrz 03, 2010 19:26

Pyl, a i owszem, ale to trochę "masło maślane". :mrgreen:
Pyl - Pią Wrz 03, 2010 22:28

susurrement, to Innocenty nie przejdzie, a Innocentia (z łaciny uczciwość) jest OK? To nie fair, nie chcę damskiego imienia dla faceta :(

Ren, to ja rezerwuję na razie 4 imiona (nadmiarowe oddam jak podejmę życiową decyzję :lol: ):
Håber (po ludzku Chaberek) - po duńsku nadzieja
Elskov (po ludzku Elsik) - po duńsku miłość
Fortitudo (po ludzku Fortek? Tudo?) - z łaciny siła, krzepkość, odwaga, dzielność, męstwo
Tillid (po ludzku Tilek? Til?) - po duńsku zaufanie
Da radę sprawdzić, czy nie są już wykorzystane w jakichś miotach?

A z "bardziej" damskich imion mogę polecić: Ahimsa / Ahinsa, Castità (czystość, niewinność po włosku), Wiera (wiara po rosyjsku), Vis (siła po łacinie)...

susurrement - Pią Wrz 03, 2010 22:38

Pyl, i Innocenty i Innocentia są ok, jeśli o mnie chodzi. niejasno się wyraziłam.. jak "masło maślane" brzmiałoby gdyby nazwać po polsku "Cnota". w innym języku brzmi jakoś.. sensowniej.

tak, można to sprawdzić na forum SHSR. http://shsr.szczury.biz/
mi się z tych bardzo podoba Fortitudo. piękne!

Pyl - Pią Wrz 03, 2010 23:10

susurrement, na cztery podane przeze mnie imiona, o które pytałam (Areta / Aretas, Jaropełk, Cnotek i Innocenty) tylko Cnotek było zbliżone do słowa cnota :( A akurat Cnotek zawsze może być zdrobnieniem od Innocenty :P
No to mam piąte imię do wyboru :/

Hm... Sprawdziłam na SHSR. Wszystkie rozważane przeze mnie imiona są wolne... Hm... I jak tu teraz podjąć tak ważną decyzję? :drap:
Help!!!

susurrement - Pią Wrz 03, 2010 23:30

Pyl, ja dziś kiepsko kontaktuję, można mi wybaczyć ;)
Fortitudo! genialne jest, naprawdę.

Pyl - Pią Wrz 03, 2010 23:48

OK, susurrement, Fortitudo ma już dwa plusy - oba od Ciebie :lol:

A jeśli poniższe będą "zgodne z zamysłem" nazewnictwa linii to są jeszcze ładne męskie imiona do wzięcia:
JUSTYN - pochodzenia łacińskiego, od słowa iustus (sprawiedliwy),
CIBOR - pochodzenia słowiańskiego, oznacza: o uczciwość walczący, zabiegający,
KIEJSTUT - pochodzenia litewskiego, od słowa kesti (znosić, wytrwać). Oznacza: cierpliwy i wytrwały.

Tylko, ja nie wiem czy będą zaakceptowane, bo one nie oznaczają wprost "cnoty" tylko "posiadającego daną cnotę"... :?:

Ren, to zarezerwuj mi proszę jeszcze Innocentego. Po weekendzie rzucę monetą i wybiorę imię.

LalaAla - Sob Wrz 04, 2010 01:55

Ooo mi się Wiera podoba :) Ale jeszcze będziemy myślec :) Poza tym co do fantazji to będę się wykłócac jeśli chodzi o to czy jest cnotą czy nie. Bo człowiek bez fantazji to smutny człowiek więc można to uznac za pewnego rodzaju cnotę :DD
Oli - Sob Wrz 04, 2010 02:52

Wiecie, ja Wam współczuję w śledzeniu tego miotu, bo nie wiem kto i kiedy będzie sprawdzał czy Justyn pochodzi z miotu J, czy może ktoś się domyśli co może oznaczać dane imię i czy będzie mu się chciało tego znaczenia szukać. :] Dla mnie bez sensu jest tematyka miotu, bo nie są powszechnie znane nawet po polsku cnoty (czego dowodzi owa fantazja etc.), a co dopiero w innych językach. :roll:
Pyl - Sob Wrz 04, 2010 03:33

LalaAla, to bierz Wierę i się nie zastanawiaj. Wolna jest :P Mi też się podoba, ale dla faceta nie pasuje :(

Oli, to ja obiecuje, że dla potrzeb Ren będę raportowała "Cnota Fortitudo waży dziś..." albo "Cnota Innocenty dołączył dziś do stada..." :lol: :lol: :lol:

Anonymous - Sob Wrz 04, 2010 08:21

Oli, za współczucia dziękujemy, zawsze od życzliwej osoby się przydadzą. Jak ktoś szuka informacji o miocie i wpisze w wyszukiwarce na forum Justyn, to mu wyskoczy ten miot, a nie miot J. A jak będzie szukał tradycyjnie i Justyna w miocie J nie znajdzie, to poszuka dalej, jak mu się chcieć nie będzie, to jego ból. Mitów nie ma aż tyle, żeby się nie połapać, szukają zazwyczaj hodowcy i właściciele maluchów, a Ci raczej będą wiedzieć, że był taki miot i trzeba jeszcze tam sprawdzić.
Anonymous - Sob Wrz 04, 2010 09:28

Ponadto co napisała Ren, jest specjalny temat na shsr z imionami, miot cnót też tam będzie. :)
LalaAla - Sob Wrz 04, 2010 11:49

To my chyba Fides zaklepujemy dla dziewczynki :) To po łacinie wiernośc :)
Sprawdziłam, w żadnej hodowli nie ma jeszcze ani Fidesa ani Fideski ;) Więc raz, dwa, trzy, zaklepujemy :D

nezu - Sob Wrz 04, 2010 14:14

Off-Topic:
A ja jednej rzeczy faktycznie się boję.
Miotów nie będzie mniej, tylko więcej, a jeśli hodowcy rzucą się ze względu na podforum imion na mioty tematyczne, to czy podforum imion będzie, czy go nie będzie, chaos i tak się zrobi, bo zamiast przeszukiwać tematy miotów tylko na literkę a, b czy j, właściciele i hodowcy będą musieli przeszukać także wszystkie mioty tematyczne..
To nie znaczy że mam coś przeciwko temu konkretnemu nazewnictwu miotu, co najwyżej warto się zastanowić w gronie hodowców czy nie zrobić odgórnego ograniczenia w regulaminie ilości miotów tematycznych w ciągu roku.

A za krycie i maluchi oczywiście kciukam i po cichu zazdroszczę przyszłym właścicielom... ;)

susurrement - Sob Wrz 04, 2010 14:30

Off-Topic:
[ciach.] Twoją obawę nezu oczywiście rozumiem, ale na to jest proste rozwiązanie - w odpowiedni sposób spisane imiona. w końcu nie musimy spisywać sugerując się nazwą miotu, można to zrobić alfabetycznie i przy imionach dodać informację w jakim miocie imię się pojawiło ;)

Asmena - Sob Wrz 04, 2010 15:24

Nie można zrobić jednego wielkiego alfabetycznego spisu? W Exelu- pierwsza tabelka to imiona, następna miot, trzecia hodowla, data ur. Dodatkowo- w Exelu można robić kilka tabelek w jednym pliku, więc jedna może być do tych żyjących szczurków, druga- nieżyjących. Tabelka tylko do odczytu do ściągnięcia ze strony dla każdego, a ktoś tam u Was będzie miał na kompie plik do zmian i będzie na bieżąco uaktualniał. Dzięki temu każdy zobaczy, czy jego imię jest (byłam na Waszym forum i szczerze mówiąc- szukanie w tylu tematach jakiegoś imienia to masakra xD, a taki spis alfabetyczny to prostu do zrobienia jest, do zmieniania i szukać w nim najprościej :) ).