To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 1

Layla - Śro Sie 01, 2007 13:16

Klatkę trzeba dobierać biorąc pod uwagą różne czynniki. Ja np. nie uważam za wyrocznię kalkulatora, bo szczury są różnej wielkości i płci. Dla mnie kalkulator jest taką ogólną wskazówką, a nie wyrocznią. Szczury mają różne upodobania: moje baby lubią np. mieć wysoko, a panowie lubią mieć dużo miejsca w kuwecie, bo głównie tam siedzą.

A klatka Eldira - myślę, że w sam raz dla niego, przeca nie będzie bidak po wolierze zasuwał, skoro chory.

hisoka - Nie Sie 05, 2007 12:36

hejka!
ja swoja klatke zamowilam przez ebaya:) nie zaluje, bo klatka jest super i w sumie jedyny element ktory mnie denerwuje to to ze kuweta na dole jest strasznie plaska i balagan jest ogromny jak szczurki harcuja, bo sciolka wszedzie leci;))) pozatym umeblowanie jej sprawilo mi ogromna przyjemnosc:)

zalaczam zdjecie klatki:)

proszę o umieszczanie zdjęć w postaci klikalnych miniaturek, falka

Tygrys - Nie Sie 05, 2007 12:38

Zdjęcia mojego królestwa.

widok z boku

i z przodu

Asaurus, właśnie zorientowałam się że łańcuszki na hamaki za długie są jak już je powiesiłam. mam zamiar dać je wyżej niżej na przedniej ściance taką większą półkę żeby do tych hamaków mogły z niej łatwo wchodzić, poniżej z dwa koszyki (5 szczurów w jenym się na pewno nie zmieści), konar na całą wysokość klatki coby też im było wygodniej wszędzie się dostać i na samym dole duży domek, jak wypatrze jakiś na allegro albo w zoologu gdzieś. i koniec bo zagracę całą klatkę i śmierdzieli nie znajdę w gąszczu przedmiotów :mrgreen:

falka - Nie Sie 05, 2007 12:41

hisoka, świetna klatka, co ważne ma duże drzwi, niestety w wielu dużych klatkach są tak małe drzwiczki, że ciężko cokolwiek w środku zaplanować. Co do kuwety to możesz zakryć dół kartonem/płytą pilśniową żeby się nie sypało, bo to naprawdę musi być straszne ;) moja kuweta ma 15cm i też wysypują.
hisoka - Nie Sie 05, 2007 13:09

falka- dziekuje:)

w sumie z tym kartonem to juz probowalam, ale bestie go zawsze zzeraja i do klatki wciagaja;) potem sie poddalam i stwierdzilam ze bede codziennie zamiatac;) mam dla nich oddzielny pokoj caly, wiec w sumie i tak nikt tam nie zaglada i nie widzi balaganu, oprocz mnie tylko;)

co do klatki jeszcze to decydujac sie na szczury chcialam zapewnic im maximum swobody i miejsca, bo sa to zwierzatka bardzo ruchliwe, wybralam najwieksza z klatek jaka mieli( w oryginale dla fretek), bo w sklepach nie moglam znalezc- ma 150cm wysokosci a podstawy 94x62cm. Nakupowalam wszystkiego co tylko moglam- hamaki, tunele, rury bambusowe, lozko do spania nawet( dla fretek;), maskotki itp. szczurki byly wniebowziete;) trzymam tam 5 szczurkow. A dzwiczki to sa takie duze ze glowe mozna do srodka wlozyc i czesto wkladam jak czyszcze albo hamaki wieszam;);) bo reka siegnac nie moge z zewnatrz;)

Asaurus - Nie Sie 05, 2007 13:28

hisoka, to normalne że co przyczepione do klatki to wróg szczura i trzeba to zeżreć :] Spróbuj obłożyć dół klatki plexi, takim minimum 3-4mm. Będzie widać szczury a nie będą sypać ściółką. Oczywiście pewnie obgryzą trochę krawędź ale powinny szybko sobie dać spokój i raczej całej płytki plexi nie zeżrą. Możesz także spróbować z kratką nad kuwetą ale przy tak niskiej kuwecie to i tak szczury będą miały dostęp do kup. W ogóle bardzo fajna klatka tylko pewnie bardzo cięka i nieporęczna przy przenoszeniu.

Tygrys, dla szczura nie ma pojęcia zagraconej klatki ;) Szczególnie jak widzę naszych chłopów przeciskających się między półką a koszykiem przez 2cm szparę pomimo tego, że 10cm dalej mają normalne szerokie przejscie. Ale fakt, że nieprzemyślanie urządzona klatka jest dużo cięższa do sprzątania i wyciągania szczurów.

Viss,rozglądałem się w arze za takimi kratkami ale jedyne co było to kojce dla królików, ale strasznie drogie i w złym rozmiarze. Zawsze można kupić nową klatkę i pociąć ją na kratki ;)

Ratata, to by miało sens :| Tylko trochę ciężko trafić na taki odrzut i jeszcze w odpowieniej wielkości. Chyba jednak sensowniej jest szukać odpowiedniej siatki ocynkowanej.

Tygrys - Pią Sie 10, 2007 10:37

jak dla mnie woliera to był strzał w dziesiątkę.
Anonymous - Pon Sie 13, 2007 22:32

hehe no wiem, wiem.
Foty beda ale gdzies za poltorej godziny.
Z trzema dziewuchami w srodku bo wlasnie je polaczylam :mrgreen: :mrgreen:

[ Dodano: Wto Sie 14, 2007 01:07 ]

Moja klateczka. No nie moja, dziewczyn, ale jak trzeba sprzatac to nagle maja wazniejsze sprawy :roll: .
Jeszcze nieuzadzona do konca, wszystko poprzenosilam ze starej klatki, oprocz rury z samej gory. No i zdjecia brzydkie bo aparatowe baterie sie laduja a juz ciemno i tel brzydko wzchodza.

Polaczka - Pon Sie 20, 2007 21:43

Fajna klateczka Matyldo, skromna i ladnie urzadzona, nawet na galaz sie znalazlo miejsce :) Ja swoja ciagle przemeblowuje, dodaje, odejmuje poziomy, aby jak najwiecej miejsca bylo. Istnieje mozliwosc ze maluchy sie do niego wprowadza, wtedy rura by sie przydala, tylko gdzie to wcisnac :-P

Tutaj klatka Kuby

cala

parter

1 pietro

2 pietro

3 pietro

Byla jeszcze norka ale Kubus z niej nie korzystal to dalam mlodziakom

Klatka Filipa, Loco i Blanco

cala

parter

1 pietro

2 pietro

Anonymous - Nie Sie 26, 2007 17:28

Tadam! Lolci klatka :) Jeszcze pod zielona polka dojdzie rura :]

NinaWi - Nie Sie 26, 2007 17:32

Matylda napisał/a:
Tadam! Lolci klatka

Ale fajne kolory :mrgreen: I jak dużo drzwiczek.. Bomba :mrgreen:

Anonymous - Nie Sie 26, 2007 17:39

Tez mi sie podoba :D Zwierzeta mam od kad pamietam i pierwszy raz mam w pokoju tak kolorowa klatke :D
A te drzwiczki to faktycznie rewelacja. Na kazdym pietrze moge ja dorwac. A dzisiaj jedzonko podaje jej prosto do pysia, gdy ona lezy na hamaku :mrgreen: :serducho:

Natalia - Pon Sie 27, 2007 14:23

Matylda, co to za model??

Crismone, radziłabym też wyjąć pięterka :] . I dać półeczki.

Anonymous - Pon Sie 27, 2007 14:29

Cytat:
Matylda, co to za model??

Mojej klatkie, z poprzedniej strony?
To Inter-Zoo model: Teddy Gigant 2 .

anka1136 - Wto Sie 28, 2007 18:17

dzisiaj przyjechala do mnie woliera(zaplacilam za nia 390zl, chyba taniej niz na allegro) :)
na razie nie jest jeszcze uzadzona do konca poniewaz jeszcze bedzie tam jakies sitko, hamaki(ktore musze wyprac) i inne takie bajery :)
fotki(sa robione starym aparatem ktory sie zepsul(sa takie dziwne paski) ale nowy pojechal do naprawy(tez sie zepsul) xD
calosc

dol-kuweta, kolowrotek(bez stojaka)jako spanko, galaz , poidelko i 1pieterko:)

drugie pieterko(na dole zdjecia)- lina(po srodku kolo galezi), domek ktory zajal sobie Mikey, miska(na domku).
3pieterko(bardziej u gory :P ) zolta miska, pidelko, bialy hamak- zajeli sobie Jozek i Franek, dwa hamaki z bluzki flanelowej, i takie czerwone cos takie jakby pol pietro i tam tez poidelko:P

w hamaku Jozek i Franus i w domku Miki :)

:)