Odżywianie - POLECANE karmy - temat ogólny
Anonymous - Sob Cze 09, 2007 19:37
W sumie tego za 7 zł jest 800 g, a tego za 14 zł - 2 kg. Nie wiem kurczę, które wziąć, więc biorę oba.;]
falka - Sob Cze 09, 2007 19:39
zona, ja bym wzięła ten z mięskiem, ale oba jeszcze lepiej
helen.ch - Sob Cze 09, 2007 19:41
Off-Topic: | Ciekawam co zona, w paczce znajdzie, ja wciąz się w tym polapać nie mogę. |
PALATINA - Nie Cze 10, 2007 10:11
Czym one się tak naprawdę różnią? Poza mięskiem (które mogę dodać ze swojej karmy dla psów)
Czy oba mają granulat (moje szczury nie jedzą granulatu)?
Anonymous - Nie Cze 10, 2007 16:13
Z braku laku kupiłam wczoraj w markecie ziarno szczurzastym. Nosi nazwę "Szczęśliwy chomik", zawiera: pszenicę, jęczmień, granulat, kukurydzę i słonecznik. Ubogie, ale o dziwo wszystkie dziewczyny pałaszują... Jest tego 600 ml w paczuszce, a kosztowało całe 1,59 zł.;] Wygląda tak:
Nie podobają mi się te granulki (bladoróżowe i bladozielone), ale w sumie jest ich bardzo mało, nie wyglądają tak tragicznie jak te "meganowe" i moje szczury je zostawiają (albo wyrzucają za klatkę, taka moda u mnie ostatnio panuje...). Ogólnie dodatków jest bardzo mało, ale to chyba fajna baza do zrobienia mieszanki.;]
AngelsDream - Nie Cze 10, 2007 16:49
zona, to nie jest dobra mieszanka, to syfnik, którego nawet mamy dolatujący gołąb nie chciał jeść. Czemu? Nie wiem, ale czego bym do tego nie dosypała, to ogony strajkowały.
Layla - Nie Cze 10, 2007 16:51
A ja wbrew pozorom lubię bardziej mieszanki typu "Szczęśliwy chomik" (na dosypkę super) niż g... w kartonach. W "Szczęśliwym chomiku" przynajmniej jest w większości ziarno, a nie kolorowe paskudztwa. No ale ja mam mało wybredne szczury I bardzo lubią ziarno.
Anonymous - Nie Cze 10, 2007 18:18
Nie wiem, skończyła mi się karma, a wolałam kupić to niż Megana - w zoologu nic innego nie było. To zboże wygląda całkiem normalnie i świeżo (mam porównanie ze zbożem świeżo zebranym;)). Moje śmierdziuchy ogólnie są wybredne, nie podpasowała im ani karma Vitakraftu, ani Versele Laga, ani Prestige, zanim przyjdzie z animalii Witte Molen, muszę czegoś im nasypać do michy. To znika w zastraszającym tempie... Chyba w wakacje gwizdnę chrzestnemu ze spichlerza zboża i sama zacznę robić mieszanki, bo jakieś dziwne szczury mam, najprostsze żarełko im widocznie najbardziej smakuje...
AngelsDream - Nie Cze 10, 2007 18:29
zona, same ziarno dla moich to za mało. ale widac Twoje mają inne gusta To w sumie dobrze, że znalazłaś coś, co im smakuje.
falka - Nie Cze 10, 2007 18:47
No u moich też by nie przeszło, ziarenka znikają na końcu, właśnie teraz jedzą postawione przed wyborem marchewka-pszenica. Z tych tańszych kupowałam w Kauflandzie - do sadzenia, strasznie wysuszone, nie chciało rosnąć i Eurozoo (to samo co animals). Sprawdzę zaraz, czy to z Kauflanda będą jadły, pachnie jak takie z pola, to prawda właśnie rozsypałam na podłogę, z podłogi na pewno zjedzą wszystko jest smaczne znalezione
edit.
tak jak myślałam, zjadają słonecznik ale jeszcze trochę poczekam. aha! kukurydza z tej karmy im bardzo smakowała (wybierałam ją przed sadzeniem), a to dziwne, bo tej gniecionej z drogich karm nie jedzą nie dogodzisz
Layla - Nie Cze 10, 2007 19:09
Moje jedzą wszystko, całą karmę Najbardziej lubią Xtra Vital, z niego zostaje sam pyłek.
falka - Pon Cze 11, 2007 12:42
Przetestowałam ubogą karmę przez noc i owies z granulatem jak zawsze zostały olane, więc szczurzyska głodowały, bo karma składa się w 70% z tych składników, a reszta to kukurydza, słonecznik, pszenica.
Dla mnie taka karma ma jeden duży minus - mogą się w niej kryć roztocze, odkąd stosuję zagraniczne karmy nie mam problemu z krościatymi szczurami.
Layla napisał/a: | Moje jedzą wszystko, całą karmę Najbardziej lubią Xtra Vital, z niego zostaje sam pyłek. |
To może to czego moje nie zjedzą będę Ci pakować w worki i wysyłać ?
AngelsDream - Sob Cze 16, 2007 12:18
PALATINA, ja dziś sprawdziłam dokładnie i wg opisu tylko tymi mięsnymi kulkami, które mi są na grzyba, bo szczury mają psie jedzonko. Co do granulatu, to muszę przyznać, że nie pamiętam, a juz wymieszane dawno, więc nie powiem na 100%, ale raczej jeśli był, to nie dużo.
L. - Sob Cze 16, 2007 12:37
hmmm... a mógłby ktoś podać dokładnie co jest w tej karmie ? ;>
AngelsDream - Sob Cze 16, 2007 12:42
L., w której? W 2 kg było: ziarno [wg mnie pszenica, ale ja jestem głupie dziecię stolicy i mogę się mylić], orzechy [w małych kawałkach], suszone warzywa [na pewno marchew i coś zielonego] i owoce.
|
|
|