Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
Layla - Sob Sty 06, 2007 14:42
wanna, ja mam właśnie te wiórki, nie zauważyłam, żeby moje maluchy coś podrażniało..Nie są mocno pylące... Może trafiłaś na taką partię...To dobrze, że do nich napisałaś, ale jak widać specjalnie się nie przejęli
wanna - Sob Sty 06, 2007 22:13
Layla napisał/a: | Może trafiłaś na taką partię... |
pewnie tak, nie twierdzę ze wszystkie tak wyglądają, a zdjęcie zamieściłam dla celów edukacyjnych może komuś pomoże przy wyborze trocin, jeśli się już na nie zdecyduje przynajmniej będzie wiedział jak wyglądają pylące...
Margo - Czw Sty 11, 2007 19:52
Słuchajcie, kupiłam trociny z drzewa sosny CHIPSI JABŁKOWE (niestety, nie było tych z kolb kukurydzy).
Czy żwirek Cat's Dream + Chipsi jabłkowe jako ściółka będzie dobrym rozwiązaniem ?
AngelsDream - Czw Sty 11, 2007 19:54
Margo, wg mnie wszelkie zapachowe jabłkowe czy cytrynowe trociny, to zły patent. Mocno uczulający - i szczura i właściciela. Nie mówiąc o szkodliwości trocin w ogóle.
Margo - Czw Sty 11, 2007 20:36
To co będzie najlepsze jako ściółka ?
Anonymous - Czw Sty 11, 2007 20:40
Margo, cat's dream sam chyba. Nie wiem, ja się przyznaję, mam trociny. Ale Młoda nie kicha, nie reaguje źle.
Margo - Czw Sty 11, 2007 20:43
Juni, Cat's Dream na pewno kupię. A chciałam coś, co dawałoby ciepło w domku, czy do legowiska. Bo mój stefan chusteczki, papier i ręczniki papierowe zjada . Osz to pierun !
Anonymous - Czw Sty 11, 2007 20:51
Margo, może jakieś szmatki? Polarki?
Asiulka - Pią Sty 12, 2007 12:15
Ja używam ściółek podobnych do cat's dream. Tylko zastanawiam się czy nie ma czegoś...tańszego. Nie żebym wzięła sobie szczury i teraz nie miała kasy na ściółke (tata kupuje bez problemu ), tylko one mało korzystają z tej części klatki, więc sama nie wiem...
falka - Pią Sty 12, 2007 13:29
Asiulka, Ja ostatnio kupiłam podobne do Cat'sa, kosztowało 10zł za 8 litrów (Cat's 7). I jest na tym napis z dodatkiem drewna kokosowego. Jeszcze nie testowane, ale przy przesypywaniu nie pyliło (trzymam wszystko w torbach po Chipsi Mais).
PALATINA - Pią Sty 12, 2007 19:07
Ja się teraz zastanawiam nad kukurydzą.
Nie ma No-smela, spróbuję może kukurydzę, bo nigdy nie miała i ciekawam tego
Czy to jest bardzo twarde? Tzn czy będzie aż tak twarde jak żwirek (bo dla Runicy potrzebuję, a ona musi mieć dość miękko)?
falka - Pią Sty 12, 2007 19:44
To jest dość twarde, tylko bardzo drobne. Takie małe granulki, jak herbata granulowana.
wanna - Pią Sty 12, 2007 21:02
Miękko na tym jej na pewno nie będzie. Beza wygodnicka robi sobie ścieżki, bo chyba nie lubi chodzić po kukurydzy
PALATINA - Sob Sty 13, 2007 09:42
Ale generalnie drobne kamyczki też są bardzo twarde, a piasek jest "miękki".
O to mi chodziło, czy "całościowo" jest to wygodniejsze od Cats Dream'a (którego wałeczki są dość spore)?
W sumie zawsze mogę tą ściółkę dać moim chłopcom, jak dla Runi się nie nada.
Ona miała zapalenie podeszwy, bo ma deformację kostną na śródstopiu i jak się uraża o coś, to jej się może odnowić. Ale już od dłuższego czasu nie wyścielam jej pięterek podkładami higienicznymi i jest oki, więc może ściółka jej nie zaszkodzi.
falka - Sob Sty 13, 2007 11:59
No właśnie nie wiedziałam czy ją polecać dla Runicy, ale jeśli w razie czego możesz dać ją chłopakom to możesz spróbować. Myślę, że całościowo jest pośrednie między Cat'sem a piaskiem. Bardziej zapada się pod stópkami niż Cat's ale jest twardsze niż piasek. Zawsze możesz na wierzch dać kilka chusteczek czy trochę ligniny.
|
|
|