To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Kratka nad kuwetą

martussia - Czw Lip 24, 2008 11:13

Rozumiem:D tylko, że jak jedna sika na mnie to wątpię żeby nie sikała pod siebie gdy wyjmę kratkę :roll:
ciacho - Czw Lip 24, 2008 11:28

właśnie o to chodzi, że jak sika pod siebie,a ma kratke to potem w tym nie śpi bo siuśki spadaja na dół :) a jak wyjmiesz klatkea oan bedzie sikac pod siebie to bedzie w tym spała :/ bleeeeee
martussia - Czw Lip 24, 2008 11:36

ciacho, ale jak siedzi na półce i sika pod siebie to wcale nie spada na dół. przecież nie wystawia dupki i nie sika za półkę:P
ciacho - Czw Lip 24, 2008 11:45

a to Ty masz półkę? a nie kratki
martussia napisał/a:
pod siebie gdy wyjmę kratkę
a to duza różnica :) najlepiej dawaj zdjęcie klatki :P
martussia - Czw Lip 24, 2008 11:57

Hehe nie zrozumiałyśmy się.
Mam taką klatkę http://www.allegro.pl/ite...do_wyboru_.html , narazie mam drewniane półki dopóki nie kupię plastikowych. (kółka oczywiscie nie ma) Oprócz tego uszyłam hamak , tunel i norkę także klatka jest zapełniona , że tak to nazwę.
No i na przykład jak siedzą na samej górze na półce.. i sikają.. to przecież nie wystawią dupki za półkę żeby spadło na dół.. tylko wszystko na półkę.. kupki tak samo..
i jeszcze ani razu nie zeszły na kratkę bo się chyba boją..
(w ogóle mam wrażenie że spadną z samej góry i się zabiją al to już inna sprawa)

strup - Czw Lip 24, 2008 12:04

martussia, Ja słyszałam, ze ta kratka nie jest odpowiednia dla szczurków, ze szczurki powinny mieć kontakt ze żwirkiem (czy innymi podłożami na siki) bo lubią kopać, czy coś w tym stylu. ; P
martussia - Czw Lip 24, 2008 12:41

teraz sama nie wiem co zrobic:(

Off-Topic:
strup, widzę, że blisko mnie mieszkasz:D

helen.ch - Czw Lip 24, 2008 15:18

Na niemieckich stronach i forum kratka jest uznawana za niebezpieczną dla szczurzych łapek i sie jej nie poleca ze względu na możliwość powstawania odcisków. Ja w wolierze wyjęłam.
Layla - Czw Lip 24, 2008 15:21

helen.ch, a u mnie jest piętro z prętów, to też Niemcy uznają za niebezpieczne? Na jednym niemieckim forum mnie zjechali za kupno Omara, więc jakoś nie uznaję ich za wyrocznię ;)

Kratki nad kuwetą nie lubię dlatego, że moje szczury lubią bawić się, spać i kopać w ściółce. Zwierzątkom żyjącym tak krótko nie będę odmawiała przyjemności :)

martussia - Czw Lip 24, 2008 15:23

Ja zdecydowałam, że swoją kratkę także wyjmę:)
i tak sikają gdzie chcą więc nie jest to dla mnie ułatwieniem.. zresztą ma byc im wygodnie:)

landrynka - Czw Lip 24, 2008 16:55

ja wczoraj włożyłam. musiałam w nocy wyjmować bo nie dało się spać, tłukło o wolierę jak...

Layla napisał/a:
helen.ch, a u mnie jest piętro z prętów, to też Niemcy uznają za niebezpieczne? Na jednym niemieckim forum mnie zjechali za kupno Omara, więc jakoś nie uznaję ich za wyrocznię ;)

tym razem mają jednak trochę racji. nawet im się to zdarza.

generalnie moim zdaniem taka kratka ma sens jedynie w przypadku ptaków.

AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 17:19

landrynka, my mamy kratkę i jedyny wypadek z łapą zdarzył się, kiedy szczur spadł z parapetu... Odciski mieliśmy u jednego szczura. I dopiero na kratce je zaleczył, więc? Chyba coś się kłóci ta niemiecka teoria z naszą praktyką. Inna sprawa, że kratkę trzeba umieć zamontować tak, żeby nie hałasowała. Generalnie z naszego doświadczenia i posiadania ponad 10 szczurów na kratkach [w tym dwóch własnej konstrukcji] kratka niebezpieczna nie jest. Gorsze były półki z siatki, ale te już zostały zmienione. Ja nie widzę różnicy między kratką, a półką z prętów.
martussia - Czw Lip 24, 2008 20:07

Moje szczurki ciągle śpią albo są takie przerażone, że wcisnęły się pod półkę i cały dzien stamtąd nie wychodzą:(

więc na kratce także nie hałasują. ale jutro kupię sianko itp bo szkoda mi jak tak chodzą po tej kratce- śpią na niej i na niej próbują zbudowac jakieś gniazdko z tego co widzę, nanoszą tam papier itp- a za wygodnie chyba na prętach nie jest

yoshi - Czw Lip 24, 2008 21:44

ja na poczatku tez bylam przeciwna kratce, ale odkad ja wstawilam - zaczely kupkac w jedno miejsce :o a przedtem tego nie robily, kupy waly sie po calym dnie, one potym chodzily itd. Z mocze ta inna sprawa bo dalej sikaja gdzie popadnie:/ A w trocinach ani nie spaly ani sie tam nie bawily... wiec z nieprzekonanych do kratki, stalam sie zwolenniczka. CHoc jedyne co mi w niej tak naprawde niepasuje i niepasowalo to to ze zle mi sie kojarzy ;)
AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 21:50

martussia napisał/a:
a za wygodnie chyba na prętach nie jest

To czemu na niej śpią? No chyba, że innego miejsca nie mają... Nie wiem ludziska - my kratki używamy od 2 i pół roku i naprawdę nie wyobrazamy sobie, jakby było znów jej nie używać.