Klatki i wyposażenie - Kratka nad kuwetą
martussia - Czw Lip 24, 2008 11:13
Rozumiem:D tylko, że jak jedna sika na mnie to wątpię żeby nie sikała pod siebie gdy wyjmę kratkę
ciacho - Czw Lip 24, 2008 11:28
właśnie o to chodzi, że jak sika pod siebie,a ma kratke to potem w tym nie śpi bo siuśki spadaja na dół a jak wyjmiesz klatkea oan bedzie sikac pod siebie to bedzie w tym spała bleeeeee
martussia - Czw Lip 24, 2008 11:36
ciacho, ale jak siedzi na półce i sika pod siebie to wcale nie spada na dół. przecież nie wystawia dupki i nie sika za półkę:P
ciacho - Czw Lip 24, 2008 11:45
a to Ty masz półkę? a nie kratki martussia napisał/a: | pod siebie gdy wyjmę kratkę | a to duza różnica najlepiej dawaj zdjęcie klatki
martussia - Czw Lip 24, 2008 11:57
Hehe nie zrozumiałyśmy się.
Mam taką klatkę http://www.allegro.pl/ite...do_wyboru_.html , narazie mam drewniane półki dopóki nie kupię plastikowych. (kółka oczywiscie nie ma) Oprócz tego uszyłam hamak , tunel i norkę także klatka jest zapełniona , że tak to nazwę.
No i na przykład jak siedzą na samej górze na półce.. i sikają.. to przecież nie wystawią dupki za półkę żeby spadło na dół.. tylko wszystko na półkę.. kupki tak samo..
i jeszcze ani razu nie zeszły na kratkę bo się chyba boją..
(w ogóle mam wrażenie że spadną z samej góry i się zabiją al to już inna sprawa)
strup - Czw Lip 24, 2008 12:04
martussia, Ja słyszałam, ze ta kratka nie jest odpowiednia dla szczurków, ze szczurki powinny mieć kontakt ze żwirkiem (czy innymi podłożami na siki) bo lubią kopać, czy coś w tym stylu. ; P
martussia - Czw Lip 24, 2008 12:41
teraz sama nie wiem co zrobic:(
Off-Topic: | strup, widzę, że blisko mnie mieszkasz:D |
helen.ch - Czw Lip 24, 2008 15:18
Na niemieckich stronach i forum kratka jest uznawana za niebezpieczną dla szczurzych łapek i sie jej nie poleca ze względu na możliwość powstawania odcisków. Ja w wolierze wyjęłam.
Layla - Czw Lip 24, 2008 15:21
helen.ch, a u mnie jest piętro z prętów, to też Niemcy uznają za niebezpieczne? Na jednym niemieckim forum mnie zjechali za kupno Omara, więc jakoś nie uznaję ich za wyrocznię
Kratki nad kuwetą nie lubię dlatego, że moje szczury lubią bawić się, spać i kopać w ściółce. Zwierzątkom żyjącym tak krótko nie będę odmawiała przyjemności
martussia - Czw Lip 24, 2008 15:23
Ja zdecydowałam, że swoją kratkę także wyjmę:)
i tak sikają gdzie chcą więc nie jest to dla mnie ułatwieniem.. zresztą ma byc im wygodnie:)
landrynka - Czw Lip 24, 2008 16:55
ja wczoraj włożyłam. musiałam w nocy wyjmować bo nie dało się spać, tłukło o wolierę jak...
Layla napisał/a: | helen.ch, a u mnie jest piętro z prętów, to też Niemcy uznają za niebezpieczne? Na jednym niemieckim forum mnie zjechali za kupno Omara, więc jakoś nie uznaję ich za wyrocznię |
tym razem mają jednak trochę racji. nawet im się to zdarza.
generalnie moim zdaniem taka kratka ma sens jedynie w przypadku ptaków.
AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 17:19
landrynka, my mamy kratkę i jedyny wypadek z łapą zdarzył się, kiedy szczur spadł z parapetu... Odciski mieliśmy u jednego szczura. I dopiero na kratce je zaleczył, więc? Chyba coś się kłóci ta niemiecka teoria z naszą praktyką. Inna sprawa, że kratkę trzeba umieć zamontować tak, żeby nie hałasowała. Generalnie z naszego doświadczenia i posiadania ponad 10 szczurów na kratkach [w tym dwóch własnej konstrukcji] kratka niebezpieczna nie jest. Gorsze były półki z siatki, ale te już zostały zmienione. Ja nie widzę różnicy między kratką, a półką z prętów.
martussia - Czw Lip 24, 2008 20:07
Moje szczurki ciągle śpią albo są takie przerażone, że wcisnęły się pod półkę i cały dzien stamtąd nie wychodzą:(
więc na kratce także nie hałasują. ale jutro kupię sianko itp bo szkoda mi jak tak chodzą po tej kratce- śpią na niej i na niej próbują zbudowac jakieś gniazdko z tego co widzę, nanoszą tam papier itp- a za wygodnie chyba na prętach nie jest
yoshi - Czw Lip 24, 2008 21:44
ja na poczatku tez bylam przeciwna kratce, ale odkad ja wstawilam - zaczely kupkac w jedno miejsce a przedtem tego nie robily, kupy waly sie po calym dnie, one potym chodzily itd. Z mocze ta inna sprawa bo dalej sikaja gdzie popadnie:/ A w trocinach ani nie spaly ani sie tam nie bawily... wiec z nieprzekonanych do kratki, stalam sie zwolenniczka. CHoc jedyne co mi w niej tak naprawde niepasuje i niepasowalo to to ze zle mi sie kojarzy
AngelsDream - Czw Lip 24, 2008 21:50
martussia napisał/a: | a za wygodnie chyba na prętach nie jest |
To czemu na niej śpią? No chyba, że innego miejsca nie mają... Nie wiem ludziska - my kratki używamy od 2 i pół roku i naprawdę nie wyobrazamy sobie, jakby było znów jej nie używać.
|
|
|