To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Złamanie/uraz pazurka/paluszka/łapki

kami-chan - Śro Sty 02, 2008 11:52

Pilnie potrzebuje pomocy :(

Wczoraj wieczorem zobaczyłam że mój szczurek kuleje na tylną łapkę jak chodzi albo po prostu ją ciągnie za sobą... Niewiem co mam zrobić! Niewiem czy ją złamał czy zwichnął...Jak to rozpoznać? Przenieść go do jakiejś innej klatki bez pięterek żeby nie skakał??? ;(

AngelsDream - Śro Sty 02, 2008 12:01

kami-chan, poobserwować i jeśli nie przejdzie, to wybrać się do weterynarza. Czasami szczurek źle zeskoczy i kuleje przez jakiś czas, ale jeśli jest to dłużej niż 1 dzień, łapa puchnie lub sinieje, to konieczna jest interwencja weterynarza znającego się na gryzoniach.

Pomysł z niższą klatką trafny, ale tylko jeśli uraz jest poważniejszy. W przypadku lżejszych uszkodzeń nie warto narażać zwierzaka na stres. Ewentualnie można mu go ograniczyć ruchomość wewnątrz starej klatki i dać dużo miękkich materiałów.

kami-chan - Śro Sty 02, 2008 12:35

Ile może kosztować np. złamanie łapki? Czy weterynarz coś zrobi czy będzie chciał go uśpić?! ;(
falka - Śro Sty 02, 2008 13:24

kami-chan, weterynarz nie uśpi zdrowego zwierzątka, nie może. To czy coś sensownego zrobi zależy od "jakości" weterynarza. Napisz skąd jesteś, może ktoś poleci Ci dobrego specjalistę.
kami-chan - Śro Sty 02, 2008 13:46

U mnie w mieście jest dwóch weterynarzy. Kiedyś jak Wąsik miał jakiś ropień pod brzuchem to wet chciał go uśpić! Nie zgodziłam się...Wystarczyło że przemywałam ranę wodą utlenioną, dziś jest ładnie zagojona blizna :) Do weterynarza pójde może jutro bo sama też jestem chora :-P Ale jak narazie to przeniose go do niskiej klatki żeby nie skakał... dam mu tylko hamak :) Może mu sie do jutra polepszy bo nie widziałam żeby łapka była sina albo spuchła...
L. - Śro Sty 02, 2008 14:13

kami-chan, a z jakiego miasta jesteś ?
kami-chan - Śro Sty 02, 2008 14:32

Z Krasnegostawu
Nisia - Czw Sty 03, 2008 10:49

Kulejący szczurek to nie powód do usypiania.

Jeśli szczurek kuleje, to najlepiej jest zrobić mu rtg (przy czym wydaje mi się, że nie musi być super jakości).
Ze zdjęciem i szczurem potem do weta, być może wet będzie chciał też zbadać szczurze stawy.

Złamane łapki zrastają się same, aczkolwiek wymagają oszczędzania. Szczurek też może mieć łapke nadwerężoną, wtedy przejdzie samo, a wet da leki przeciwbólowe, aby szczurek nie cierpiał.

kami-chan - Czw Sty 03, 2008 12:16

Szczurek dzisiaj już chodzi na tej łapce :) Chociaż czasami wygląda jakby kulał... Ale widać poprawę :)
A i szczurek drapie się tą łapką :) To chyba dobry znak że go nie boli, jak myślicie?

Nisia - Czw Sty 03, 2008 13:28

kami-chan, powiedziałabym raczej, że go mniej boli. Bo skoro jeszcze kuleje, to boli.

A czy była opuchlizna? Jeśli nie - to to mogło być tylko stłuczenie.

Mangusta - Czw Sty 03, 2008 16:38

kami-chan, Krasnystaw jest niedaleko Lublina, jak masz możliwość przejedź się do kliniki na Stefczyka (wcześniej się umawiając z nimi oczywiście). ich adres i telefon będzie podany w dziale "weterynarze".
kami-chan - Czw Sty 03, 2008 16:39

Nie widziałam opuchlizny ani zasinienia... Tylko tak jakby wszystkie paluszki przycisną do siebie ale już wygląda to normalnie. Posiedzi w niskiej klatce jeszcze ze dwa dni i chyba będzie dobrze. :)
Lazanka - Czw Sty 03, 2008 23:46

kami-chan: jesli sie lapka drapie i widac poprawe to znaczy ze lapka zlamana nei jest... jednak obiawy o ktorych mowisz (ciagniecie lapki za soba, podkulanie, nagla poprawa) moga wskazywac na uszkodzenie stawu skokowego (moja Klusia tak miala) - w takiej sytuacji dobry wet (niekoniecznie szczurzy - poprostu taki ktory zechce dobrze lapke obmacac i zna sie na urazach stawu skokowego) powinien byc w stanie "macajac" i ruszajac lapke poprawnie to zdjagnozowac. U szczurkow takiej lapki sie nie usztywnia (inaczej niz np u psow) - jednak szczurek taka lapke powinien oszcedzac - a dokladniej nie skakac na niej przez 6 tygodni .... i takiego szczurka trzeba pilnowac bo ta zludna poprawa moze sprawic ze znow nadwyrezy lapke a wtedy lapka moze nie wrocic juz do pelnej sprawnosci.... u mnie wet zalecil pilnowanie by na wybiegu szczur nie skalal - czytaj puszczanie tak by mogl lazic bo rownych i tylko zabawki/szmatki/kocyki tam - no i przeprowadzka do niskiej klatki bez pieterek i hamakow :/

Ale tez dla szczurka nei jest to szczegolnie przyjemna zamiana wiec warto do weta sie udac niech okresli co jest z ta lapka. Co do usypiania - wet nie moze uspic zwierzaka bez Twojej zgody a uraz lapki z cala pewnoscia powodewm do uspienia nie jest :)

Anonymous - Sob Lut 23, 2008 00:23

SIEMA
PO 1 fajna strona i forum
A po 2 mam problem ponieważ mojemu ogonkowi urwał sie pazurek i strasznie sobie to wylizywał i nie wiem czy mam iśc do wterynarza czy mu to czyścić wodą czystą samemu
Gdy wziełem go na ręce mój brat go chciał potrzYMAć I ZłAPAł SIę mojej bluzy zabije go chyba :killer: :killer: :killer: ;( ;( ;( ;( :oops: :oops: :oops: :( :( :(

[ Komentarz dodany przez: Layla: Sob Lut 23, 2008 06:24 ]
Proszę nie nadużywać emotów. Pierwsze ostrzeżenie słowne.

Layla - Sob Lut 23, 2008 06:26

sony551, czy krwawienie się zatamowało? Jeśli ranka się nie paprze, obserwuj to i jak coś się zacznie dziać, biegnij do weta. Możesz przemywać Rivanolem.

I kogo chcesz zabić, brata czy szczura? :?