To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Mioty urodzone - rok 2013 - Miot C2 of Anahata - 08.02.2013 - rez. str. 5

Nakasha - Pią Mar 01, 2013 12:01

Byłam zdenerwowana, więc może nie napisałam tego wystarczająco jasno.

Przed Wami, na moje miejsce rezerwacji samców, w zamian ekwiwalentu za krycie weszła inna osoba, to zostało ustalone, ale zapomniałam poprawić informacji w temacie miotu. Potem przez moje przeoczenie i brak wystarczającego dogadania się, nie umieściłam tej informacji we właściwych rezerwacjach. Naprawdę bardzo mi przykro z tego powodu...

AngelsDream - Pią Mar 01, 2013 14:12

Sprawa została wyjaśniona. Część kwestii między Nakashą i Vaco dziewczyny muszą omówić prywatnie. SHSRP przyjrzało się problemowi, poruszony został pomysł ujednolicenia oraz poprawienia systemu rezerwacji, by takie sytuacje się nie powtarzały.

Posty zostały przeniesione do tego wątku: http://forum.szczury.biz/...p=846857#846857

AD

Nakasha - Pią Mar 01, 2013 15:28

Dzisiaj maluchy socjalizowały się z psami i kotami. Koty rzecz jasna okazały swoje niezadowolenie i obrzydzenie i szybko się zmyły, ale psy były bardziej cierpliwe. Nie wszyscy wiedzą, że mam u siebie m.in. owczarka niemieckiego. Jest bardzo delikatny do szczurów i pod kontrolą może z nimi siedzieć - oczywiście wyiskanie i wylizanie dorosłego szczura to nie to samo, co takiego malucha, więc tym razem mógł je swobodnie tylko powąchać. Maluchy były nim bardzo zainteresowane i cały czas próbowały chować się w jego futrze. ;) Moja Ceres wsadziła połowę swojej głowy do jednego z nozdrzy owczarka. (taak, to dobrze pokazuje różnicę ich wielkości - sam nos ONka jest większy od maluszka)
AngelsDream - Pią Mar 01, 2013 15:30

Nakasha, Baaj będzie Ci szczególnie zobowiązany.
L. - Pią Mar 01, 2013 15:42

Naciol, wiesz, że myślałam ostatnio o tym imieniu ;p tylko ono właśnie jest dziewczęce.
Tak miała się nazywać moja hodowla zanim spiknęłam się z Martą :mrgreen:

Vaco - Pią Mar 01, 2013 15:45

Łiii Naciol ma swoją dumboszkę ^^
Nakasha - Pią Mar 01, 2013 16:27

Kochani, po przeglądaniu rodowodów i analizie koloru 2 jasnych maluszków, obstawiam jednak na russian dove. Oglądałam dziś maluchy przy różnym świetle i są lekko niebieskawe a przy tym lekko "różowawo szare" (szczególnie fuzziczka, która się na niebiesko świeci), więc obstawiam nieładny, za jasny russian dove ze zbyt mocno rozjaśnionymi oczkami - dark ruby. Siamese to nie są na pewno, w ogóle nie mają śladów ciemnienia na dupkach.

Żeby już nie wprowadzać zamętu przy opisie maluchów, zostaną określone jako russian dove - do potwierdzenia gdy dorosną na jakiejś wystawie. ;)

Panna russian burmese zostaje również określona jako russian dove burmese, także do potwierdzenia na wystawie.

quagmire - Pią Mar 01, 2013 16:33

Ale to po dwóch burmach, przy założeniu chch u obu, mogą się urodzić szczury, które chch nie mają?

Chyba, że to cch u obu, to wtedy chyba dałoby radę? Czy nie?

Nakasha - Pią Mar 01, 2013 16:38

quagmire, tak, po 2 burmach, które nie są homozygotyczne, mogą się urodzić nie-burmy. ;) Przecież mam pannę russian blue w miocie. :)
quagmire - Pią Mar 01, 2013 16:43

No właśnie wiem, ale nie rozumiem zupełnie. Przecież to dwa syjamy są (tylko burmą "zakryte").
Off-Topic:
(i już wiem, że po dwóch cch to by co najwyżej albinosy były, bo to dominuje)

Możemy się przerzucić na PW, bo strasznie mnie to nurtuje :(

Nakasha - Pią Mar 01, 2013 16:50

quagmire, przyznam, że mnie też to nurtuje i cały czas jestem pod wrażeniem, że mimo iż już sporo wiemy o genetyce odmian barwnych, to ciągle coś nas zaskakuje. Albo - jak ciężko jest czasami taką barwę prawidłowo określić. ;)

Podobno burmy potrafią "chować się" pod inną barwą - to by tłumaczyło nie-burmy w miocie - są nie-burmami tylko fenotypowo, nie genetycznie.

quagmire - Pią Mar 01, 2013 16:55

Ale to z "chowaniem się" jest dość proste. Można być burmą, ale nie być syjamem (himem), więc tego nie widać, tak samo jak z pearlem (jak szczur nie jest minkiem, to nie widać, że jest pearlem). Np. w miocie owocowym SunRat's wszystkie szczury to burmy, bo są po sable burmese (a oprócz burmese i wheaten burmese, są też czarne i aguty), Jagódka eLki jest też burmą mimo, że jest niebieska.
Ale tu sobie po prostu nie wyobrażam - może wyhodowałaś coś nowego?

L. - Pią Mar 01, 2013 17:00

Nakasha, a może russian dove burmese?
Eulalia jak była mała prawie w ogóle nie było widać pointa tylko jakiś lekki cień, no i stwierdziłam ze to siamese blue point. Po czym się okazało, że jest russian dove agouti brumese.

Nakasha - Pią Mar 01, 2013 17:01

Nie, czemu? Panna russian blue może zakrywać burmę, teoretycznie połączenie russian blue i mink również. Więc obstawiałabym, że albo to są dziwne siamy którym pointy wyskoczą bardzo późno, albo burma się pod nimi chowa po prostu. A możliwe, że siamy po burmach tak mają, że pointy się pokazują bardzo późno, jak u L. w miocie. Ale po miocie, gdzie mój "pewny siam tylko bez pointów" okazał się lavenderem, podchodzę do tego sceptycznie. ;)

Ale russian dove burmese nie powinno być jednak nie wiem, ciemniejsze? moje małe są kremowe, dosłownie, nie mają nawet najmniejszych cieni pointów. A jak patrzyłam na fotki russian dove burmese, to jednak kremowe nie były, kolory miały blade, ale widoczne.

No i nie zapominajmy o pannie russian blue, która ani burmą ani siamem nie jest.

Zobaczymy, najwyżej się zmieni rodowody maluchom jak dorosną.

Nakasha - Pią Mar 01, 2013 17:45

Żeby podsumować. Po 2 burmach, które są szczurami akromelanistycznymi, wszystkie powinny być akromelanistyczne. Czyli burmese, sable burmese, siamese.

Jeszcze te jasne ogonki można by określić jako dziwne burmese czy siamy i czekać na pointy. Ale panna russian blue? Jak jej wyskoczą później pointy, to będzie dla mnie szok stulecia, bo ona nic z burmy w sobie nie ma, kolor jednolicie i równomiernie rozłożony na całym ciele.

Czyli rozwiązania są 3: 1. miot ma 2 ojców, 2. tej nietypowej trójce pojawią się jednak pointy, 3. po 2 szczurach akromelanistycznych mogą się urodzić inne...

Więc czekamy na pointy albo jakiś cud genetyczny. :lol: