O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur?
Matrix - Pią Paź 05, 2007 21:51
bo dopiero w jednej hodowli sprowadzono takiego z niemiec i w Polsce nie ma pearlów,a one ot tak sobie nie powstają z kundelków więc niemożliwe,żeby w Sklepie Zoologicznym takowego mieli(bo niestety,mój pierwszy był z zoologa). A mi też się wydaje,że to peral był:)
Azi - Sob Paź 06, 2007 10:52
Matrix, nie chce się kłócić z hodowcą, bo przyznaję, że na genetyce nie znam się za bardzo, ale nie rozumiem dlaczego miałby nie powstać. Wszystkie szczury w końcu mają wspólnego przodka w n-tym pokoleniu i skoro w niemczech powstał, to dlaczego, w "sprzyjających" warunkach ma nie powstać. Skoro w zoologach są w końcu rudzielce, to dlaczego ma nie być pearl? Rozumiem, że nie ciagle i masowo, ale czy nie istnieje jakieś szczątkowe prawdopodobieństwo?
Mozliwe, że się czepiam, ale ciekawa jestem.
Matrix - Sob Paź 06, 2007 13:10
Dla mnie istnieje..Ale to chyba musiałby się hodowca wypowiedzieć,ja też jestem ciekawa:) Chciałabym w końcu chociaż w przybliżeniu wiedzieć co to za ciekawy kolor mojej małej:)
Straciatella - Sob Paź 06, 2007 19:01
Jak w temacie
Moje nowe lokatorki
Frytka
Klusia
Proszę o Wasze zdanie
myaku - Sob Paź 06, 2007 19:35
Ojej, Frytka to przypadkiem nie american blue hooded blazed (niestandardowy)?
A Klusia to husky
L. - Sob Paź 06, 2007 20:12
ja bym powiedziała, ze: blazed banded - nawet. oczywiscie blue
a klusia: black roan husky, ale ten łepek ma dziwne znaczenia
zirrael - Sob Paź 06, 2007 21:44
Matrix, na zdjęciach absolutnie nie wygląda na pearla, raczej beige lub cream. Przede wszystkim pearl jest kolorem z grupy aguti - czyli ma ticking a u Twojego szczura tego nie widać.
L. - Sob Paź 06, 2007 22:04
zirrael, własnie mi tego brakowało i zgłupiałam , bo na stronie NFRS jest pearl bez ticking.
Straciatella, Frytka ma cały biały brzuszek ? Ma moze koło pupci kolor czy biało jest ?
Bo moze sie okazać, ze jest jednak husky a nie blazed.
zirrael - Sob Paź 06, 2007 22:06
L., nawet jeśli przyjmiemy, że istnieje kolor zwany pearl bez tickingu (u rosjan też to funkcjonuje, w czechach i niemczech nie) to i tak to nie ten kolor.
Matrix - Sob Paź 06, 2007 22:31
Dzięki Zir:)Właśnie myślałam,że w takim razie może cream...A co to jest ticking,bo się trochę pogubiłam?
zirrael - Sob Paź 06, 2007 22:44
Ticking -to tak jakby w uproszczeniu włos niejednolitego koloru, pojedyńczy włos jest jaśniejszy u nasady i ciemniejszy na górze, przez co i szczur nie jest jednolity (podobny efekt powoduje to także tzw silvered - czyli włosy "kolorowe" są poprzerastane włosami białymi. W przypadku silvered cały pojedyńczy włos jest jednego koloru). Może najprościej pokażę na przykładzie dark pearla:
myaku - Sob Paź 06, 2007 22:56
Czyli agouti są takimi tickingami?
Azi - Nie Paź 07, 2007 08:43
zirrael, a beige i cream mogą mieć oczka black?
Anonymous - Nie Paź 07, 2007 09:05
Azi, beige na pewno mogą mieć oczy dark ruby - wiem, bo Ciri mojej siostry ma oczka dark ruby i nawet na fotkach czasem wychodzą, jakby były czarne. kwestia oświetlenia
z kolei moja Milva była husky aguti i przez połowe jej życia byłam przekonana, że oczka ma black. dopiero po wielu miesiącach na niektórych zdjęciach wyszło, że były dark ruby!
L. - Pon Paź 08, 2007 21:39
A ja ponawiam pytanie:
Cytat: | Straciatella, Frytka ma cały biały brzuszek ? Ma moze koło pupci kolor czy biało jest ?
Bo moze sie okazać, ze jest jednak husky a nie blazed. |
|
|
|