To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Podgryzanie, podszczypywanie - szczur nas testuje

Ęngel - Pią Wrz 10, 2010 14:55

Z moim szczurkiem stało się coś dziwnego. W ostatnim czasie zrobił się strasznie agresywny w stosunku do mnie. Gdy wkładana rękę do klatki natychmiast rzuca się. Nigdy wcześniej tego nie robił a teraz zachowuje się tak jakby się bał. Nie wiem co jest skutkiem takiego zachowania. Przyznam,ze w czasie wakacji nie było mnie w domu i szczurami zajmował się ktoś inny,ale czy to jest powód tej agresji ? Nie wiem co mam zrobić aby przestał atakować moją dłoń. Taka mała uwaga jak daje mu jakiś smakołyk to jest wszystko ok.
nectarine - Pią Wrz 10, 2010 16:35

Ęngel, a czy poza klatką też jest agresywny?

Ja bym próbowała jeszcze raz go oswoić, przypomnieć mu, że nie musi się Ciebie bać.

Ęngel - Sob Wrz 11, 2010 11:01

Nie,poza klatką zachowuje się normalnie.
olencia_150 - Wto Gru 14, 2010 22:56

Od tygodnia mniej więcej szczuras mi się przestawił i mnie skubie dość mocno po palcach i fałdkach na dłoni jak wsadzam rękę do klatki....Na wybiegu spokojny, można brać na ręce, głaskać, miętolić, włazi do kaptura i siedzi tak i niucha. Dodam, że koleś kastrowany jest. Co mu się mogło pomieszać w łepetynie?
S - Śro Gru 15, 2010 15:26

szczuras wyrzuca Cię ze swojego terytorium.
rysia.13 - Śro Gru 15, 2010 18:27

Mój Hektorek jak jest na wybiegu to podchodzi do moich stóp i je podgryza :lol:
Nie jest to bolesne, ale jest to dziwne uczucie : >
Co to może znaczyć i jak go tego oduczyć ?

Asmena - Czw Gru 16, 2010 15:38

rysia.13 napisał/a:
Co to może znaczyć i jak go tego oduczyć ?

Bawi się ;)

quagmire - Czw Gru 16, 2010 15:47

rysia.13 napisał/a:
jak go tego oduczyć ?

Chodzić w kapciach lub chować nogi przed szczurem ;)

olencia_150 - Czw Gru 16, 2010 18:11

S napisał/a:
szczuras wyrzuca Cię ze swojego terytorium.

to się domyślam, tyle że skąd mu się to nagle mogło wziąć i co nim zrobić?

rysia.13 - Czw Gru 16, 2010 19:07

quagmire napisał/a:
Chodzić w kapciach
w kapciach też czuć :wink:
Asmena napisał/a:
Bawi się
to dobrze bo myślałam że jest jakiś popaprany : >
furburger - Śro Sty 19, 2011 09:46

Myślę że to odpowiedni temat aby napisać mam od niedawna małą szczurzynkę chodzi sobie po łóżku po moich nogach myje się obok mnie wszystko jest okej do momentu aż nie znajdzie się blisko moich rąk (nawet gdy sama do nich podejdzie) od razu mnie gryzie i to wcale nie lekko nie jest to wcale przyjemne. . . da się tego jakoś oduczyć ? ;o nigdy żadne moje zwierze się tak nie zachowywało więc nie wiem co robić
omry - Śro Sty 19, 2011 19:37

furburger, szczurcia jest samotna, potrzebuje towarzyszki.
Szczury bawią się w różne przepychanki, podgryzanki, ganianki.. I nie są przy tym delikatne. Moje tak się bawią, że aż piszczą :mrgreen: Ale to zabawa i ustalanie hierarchii.
Dlaczego Twoja jest samotna? Przecież ona cierpi.
Przejrzyj dział 'oddam' i uszczęśliw swoją małą.

furburger - Śro Sty 19, 2011 19:57

miał być to chłopiec i miał być towarzyszem mojego starszego szczura ale wyszło inaczej i okazało się że to dziewczynka myślę o wykastrowaniu starszego i połączyć je razem nie chcę żeby byli sami
Firewarrior - Śro Sty 19, 2011 22:45

rysia.13 napisał/a:
quagmire napisał/a:
Chodzić w kapciach
w kapciach też czuć :wink:
Asmena napisał/a:
Bawi się
to dobrze bo myślałam że jest jakiś popaprany : >

Ahaha przypomina mi się mój Mooniek ze starego stadka, on się rzucał na skarpetki i gryzł, ale tylko kolorowe, ciemne i zwykłe go nie interesowały, ale im bardziej durne tym większa ochota do podskubania :D I oczywiście robił to znienacka, jak nie patrzyłam :]

Co do podgryzania jeszcze, jak mój WWW się zbytnio zapamięta w iskaniu ręki i przesadzi z siłą, to lekkie dmuchnięcie na niego zazwyczaj studzi jego zapał :) Lepsze to niż próba odsunięcia go, bo wtedy myśli że to taka fajna zabawa i dalej mnie zapamiętale podskubuje :D

furburger - Śro Sty 19, 2011 23:04

u mojej małej nie można tego nazwać iskaniem ona się po prostu rzuca na rękę i nie raz już mnie ugryzła do krwi ;o