To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

sachma - Czw Mar 06, 2014 08:40

aleksandrossa, Lenny też wybredny, ale acane rybną jadł bardzo ładnie, tylko że przy Odiem i jego spuście acana doprowadzała nas do bankructwa :P no i Lenny na niej schudł.. niestety potrzebuje wypełniaczy...
aleksandrossa - Czw Mar 06, 2014 08:48

Hmm no to jak schudł to tak średnio mi się to widzi.
Chi i tak wg wszystkich jest za chudy (kosteczki mu baaardzo czuć chociaż wcale tak mało nie je) i chciałabym go trochę ,,podtuczyć".
Czy w tej sytuacji np.karma dla psów aktywnych, ze zwiększoną kalorycznością byłaby dobrym rozwiązaniem?
Pies nie jest jakiś bardzo mega aktywny ale nie leży też całymi dniami na kanapie.
(tu widać te jego kosteczki: https://imagizer.imageshack.us/v2/640x425q90/203/3qfx.jpg)

sachma - Czw Mar 06, 2014 08:51

aleksandrossa, ale Odie przytył :P Lenny tak ma, on nawet na barfie był chudy ;) na acane przeszliśmy z pro plana, na którym Lenny trzymał wagę, na acanie schudł, później był barf - nic nie przytył, ale też nie schudł jeszcze więcej ;) na totw troszkę przybrał i na razie trzyma wagę.. on na bez zbożowych zawsze chudnie.

edit.
Lenny ma 41cm w kłębie i waży 8,5-9kg - wg mojego weta spokojnie może warzyć 10kg, jak ważył 8kg wet stwierdził, że już chyba trochę za chudy jest, teraz przy 9kg i tak czuć mu kości ;) ale pudle tak mają - lepiej trochę chudszy niż zapasiony ;) wg wszystkich Lenny jest wychudzony, a Odie wygląda dobrze - tylko że Odie ma 2kg nadwagi.. a wg znajomych był gruby kiedy waga wskazywała 16(!!!)kg, czyli 4kg nadwagi...

aleksandrossa - Czw Mar 06, 2014 09:17

Hmm... Chi ma ok.36cm w kłębie i waży 6kg, wszyscy mówią, że anorektyk :twisted:
PALATINA - Czw Mar 06, 2014 09:19

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z RC Convalescence (czy jak to się tam pisze)? W jakiejkolwiek formie.
Zastanawiam się, czy Czacie tego nie kupić. Strajkuje przy misce. Niby norma po cieczce, ma tak całe życie. Ale kurczę! Ona wygląda już jak pies, którego ktoś znalazł w lesie przywiązanego do drzewa po wielu tygodniach głodówki! Gdyby nie futro, to na bank bym tu codziennie miała najazdy jakiś zwierzęcych organizacji lub policji!
Nie da się jej dotknąć, bo CAŁY kręgosłup ma na wierzchu i głaskanie jest bardzo nieprzyjemne - jakbym krowę klepała po plecach.
Niewydolność krążenia + głodówka zaraz mi psa wykończą.
Wczoraj steryd dostała. Dziś zjadła odrobinę śniadania. Wczoraj nie jadła nic. Dosmaczanie, które działało większość życia, teraz nie działa. Za to ma biegunkę, gdy jej damy coś nowego. :roll:
Masakra!
Zastanawiałam się też, czy jej duphalite nie podać w kroplówce, ale z drugiej strony boję się jej podawać płyny przy niewydolności krążenia. Za łatwo ją zalać.
Tak "dobili" dziecko ( ['] ) mojemu szwagrowi w szpitalu.

sachma - Czw Mar 06, 2014 09:24

PALATINA, ja używałam dla szczurów, wymieszane z kaszką dla dzieci.. szału nie było, ale pomagało przetrwać najgorszy czas.
Szura - Czw Mar 06, 2014 09:40

aleksandrossa napisał/a:
Hmm... Chi ma ok.36cm w kłębie i waży 6kg, wszyscy mówią, że anorektyk :twisted:

Tonic tak samo, ale wcale chudzielec nie jest.

Za to Yukiego mi kazano na wystawy podtuczyć... On je dużo, ale nie potrafimy dobić do magicznych 11kg, mimo że się okazało, że w kłębie ma 48cm.

monisss - Czw Mar 06, 2014 12:15

PALATINA, convalesence uratował mi wiele kociąt. Ja Królewnę tuczyłam Nutridrinkami, convalesencem i Roboranem. Wet polecał mi jeszcze recovery balance z vetfooda, ale ze względu na cenę się nie zdecydowałam. Tym bardziej, że pozostałe wspomagacze dawały wspaniały efekt. Dodatkowo gotowane jedzenie, albo sucha karma z dodatkiem oliwy z oliwek, albo masła. A i Sinlac czasami dostała :wink:
Przytyła w ciągu tygodnia ponad 3kg.

Tess - Czw Mar 06, 2014 12:21

monisss, nie uwierzę i nie znam nikogo karmiącego barfem, kto by wychodził z takiego założenia, że gotowe kostki, nawet z ziołami i dodatkami pokryją wszystkie zapotrzebowania pracującego psa...
PALATINA - Czw Mar 06, 2014 12:22

monisss,
A masz na myśli ten w proszku czy mokre (puszka, saszetka)?

Właśnie wciskam w Czatę cokolwiek, póki steryd działa i chętnie je.

Tess - Czw Mar 06, 2014 12:27

Już nie mówiąc o tym, że z gotowych mieszanek (właśnie sprawdziłam na stronie Primexu) jest mały wybór mięs i wszystkie mieszanki są z kośćmi, co odpada dla wielu psów. Dodatkowo, jedyne dodatki, jakie są wyszczególnione, znajdują się w mieszance Dog Spirit, nie Supreme. Poza tym są tam tylko algi i olej z łososia, sorry, ale to stanowczo za mało...
zirrael - Czw Mar 06, 2014 12:33

PALATINA, ja kotkę odkarmiłam Hils a/d (odpoweidnik cova RC) tylko w pasztecie. Kotka przez 2,5 miesiąca była na kroplówkach i karmiona strzykawką (nieco na siłę, bo sama nie była łaskawa nic, to była dorosła kicia) - dało radę nawet ją podtuczyć 400 gram. RC convalescense pluła. Ale generalnie oba dają radę przy stanach ciężkich.
PALATINA - Czw Mar 06, 2014 12:41

zirrael,
Tylko kot po 1/3 mojej suki. Tak sobie liczę i raczej nas nie stać, żeby ją tak karmić.
Chyba że jako mały dodatek przez jakiś czas. Masakra z tym psem! ;( ;( ;(
Mam ochotę ją udusić!
Wstaję dwa razy w nocy, żeby dać jej leki i wysikać. Wciskam w nią 3 garści leków dziennie (drogich leków). Mogła by mi zrobić tę łaskę i jeść!!!! ;(
Niby już 2 miesiące od cieczki. Teoretycznie lada chwila powinna zacząć jeść. Zwykle ze 3 mies max nie chce jeść.

zirrael - Czw Mar 06, 2014 12:53

PALATINA, wiem, pamiętam Twoje suczydła :) pytałas to napisałam. Drogo wychodzi nawet przy karmieniu jednego kota - to fakt.
monisss - Czw Mar 06, 2014 12:54

PALATINA zdecydowanie proszek. Saszetka Królewnie starczała na dwa dni, plus codziennie piła nutridrinka. Convalesence wychodził jakieś 3zł dziennie. A naprawdę potrafi zdziałać cuda. Wszystkie pasty na rekonwalescentów też są ok. Np. Nutrical, dwie łyżeczki od herbaty dziennie. Cała tubka powinna starczyć na ok. 2 tygodnie.

Tess nie zgłębiałam się mocniej w temat. Wiem, że moje psy jadły mieszanki, które nie wymagały suplementacji. Moja koleżanka jest dystrybutorem BARFa w Szczecinie i zna się na rzeczy :)