To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVI

katasza - Śro Kwi 17, 2013 14:10

Znalazlam rase marzenie :serducho:
Napisalam juz nawet do hodowcy :oops: Troche pomailuje ale juz jestem blizej niz dalej do zapisania sie na szczeniaka :P

http://dogbreedworld.net/...01/Vizsla-5.jpg :serducho: :mrgreen:

Nakasha - Śro Kwi 17, 2013 14:22

katasza, ło matko! Przecież to jedna z najbardziej aktywnych ras. :P Ale fakt, są piękne. :)
katasza - Śro Kwi 17, 2013 14:26

Trudno :P Poswiece sie :lol:
Sa aktywne ale nie sa pracoholikami jak bordery np. a owczarkow nie chce bo nie lubie jak pies ciagle czegos ode mnie chce na spacerze :wink:
Dlatego tez nie toller, ktorego bardzo dlugo chcialam, ale toller potrzebuje non stop wymyslania nowych zadan, a wegier to taka jego krotkowlosa wersja z lepszym charakterem :P
Pudel i boston super, ale uwielbiam wieksze psy a nawet sie nad nimi nie zastanawialam bo wynajmowane mieszkanie itd. Stwierdzilam ze jakos to przezwycieze, damy sobie rade bo marzenia trzeba spelniac :P

Oli - Śro Kwi 17, 2013 14:43

katasza, ale one jak każdy wyżeł potrzebują bardzo dużo ruchu. Jesteś w stanie mu to zapewnić?
katasza - Śro Kwi 17, 2013 14:51

Oli, nie mam 12 lat i wiem na co sie pisze. ;)
Oli - Śro Kwi 17, 2013 15:20

tak pytam, adekwatnie do ostatniej rozmowy tutaj. :wink:
Lama - Śro Kwi 17, 2013 15:29

katasza napisał/a:
Znalazlam rase marzenie :serducho:
Napisalam juz nawet do hodowcy :oops: Troche pomailuje ale juz jestem blizej niz dalej do zapisania sie na szczeniaka :P

http://dogbreedworld.net/...01/Vizsla-5.jpg :serducho: :mrgreen:

katasza, widziałaś je na żywo?
Bo ja swego czasu też byłam na wyżła napalona, ale mi przeszło. Wcale nie są takie ładne, jak na zdjęciach. I są jeszcze mniej karne niż rodezjany, a to się rzadko zdarza. :P

katasza - Śro Kwi 17, 2013 15:30

heh, jednak z tego co sie dowiaduje od hodowcow itd. to wyzel nie potrzebuje tyle ruchu co rhodesian,zdecydowanie ;)
Babka mowila ze jesli go nakrece na aport/frisbee,agility to i czas spacerow sie korczy a pies jest wybiegany. A ja lubie lazic po lesie, wiec gozina swobodnego biegania i godzina aportu powinna psu wystarczyc.
Dopiero zaczelam mailowac wiec jesli hodowcy stwierdza ze moj plan dnia nie pasuje do zycia wegra, to z bolem serca ale na jakis czas z takiego psa zrezygnuje. zobaczymy jak to wszystko sie potoczy. Mam jeszcze duzo czasu :)

lama, widzialam. Na zywo jak dla mnie sa rownie latwe. Gadalam kiedys na wystawie przez przypadek z babka od wegra (zaczepilam bo myslalam ze to mlody rhodesian, a na zywo wczesniej nie widzialam) i mowila ze sa posluszne i mocno przywiazane doczlowieka, tylko sa wrazliwe i nie do nich z 'twarda reka'.
Co masz na mysli ze sa mniej posluszne?

To sa psy hodowane do wspolpracy z czlowiekiem, rhodesiany na lwy chyba same mialy polowac?

Lama - Śro Kwi 17, 2013 15:31

katasza napisał/a:
heh, jednak z tego co sie dowiaduje od hodowcow itd. to wyzel nie potrzebuje tyle ruchu co rhodesian,zdecydowanie ;)

To fakt, Falka biega czasami z 2 węgrami i przy niej padają.;)
Według mnie dużo ładniejsze są weimary, bo kolor węgrów na żywo jest wyblakły, nie to co u rodezjanów. :P

katasza - Śro Kwi 17, 2013 15:34

Weimary z wygladu sa jednymi z najpiękniejszych psów wg mnie. Ale sa za duze.

[ Komentarz dodany przez: Karena: Sro Kwi 17, 2013 15:48 ]
Proszę zwracaj większą uwagę na pisownię.

Lama - Śro Kwi 17, 2013 15:36

Aha, bo mi utkwiło, że wolisz większe psy, a dla mnie większe psy to tak od 65 cm.;)
Lavi - Śro Kwi 17, 2013 15:42

A mi ostatnio strasznie spodobały się whippety :D Tylko chyba nie mogłabym mieć charta. Pierwszy będzie u mnie albo welsh corgi cardigan albo owczarek australijski:) W zależności od metrażu wynajmowanej kawalerki:)
katasza - Śro Kwi 17, 2013 15:42

Tzn ja to bym chciala i doga niemieckiego, ale do tej pory nigdy nie mialam stycznosci z duzymi psami. Moj poprzedni pies to jamnik, obecny ma 40cm w klebie, babci psy to zawsze male wypierdki, ciotki tak samo. Nikt u mnie w rodzinie nie mial duzego psa w domu i troche sie boje ze sie przeraze jak mi nagle wyrosnie bydle polozy na podlodze a ja przejsc nie bede mogla :P Nie wiem jak to wyjasnic, mam jakis lek przed psami powyzej 55-60 cm w klebie, ze sobie nie dam rady, nie utrzymam itd.

Mozesz powiedziec o tej nieposlusznosci wegrow?

Wlasnie sobie uswiadomilam moj piekny przeskok rasowy - z mopsa na wyzla :lol:

Pućka - Śro Kwi 17, 2013 15:55

A mi z wyżłów najbardziej podobają się włoskie:)

No i chyba sobie poczekamy do 2014 roku na rodka..

sachma - Śro Kwi 17, 2013 16:04

katasza, nie wiem jak węgry.. ale wyżła niemieckiego w lesie spuścić się nie dało :P w parku tak, na plaży tak, ale na polu czy w lesie - nie było szans, pies który chodził jak w zegarku, w parku praktycznie przy nodze, w lesie i na polach głuchł, leciał przed siebie z nosem przy ziemi - nasz raz miał bliskie spotkanie z samochodem... po prostu nie zauważył, że coś jedzie, leciał za śladem przez polną ścieżkę.. na szczęście skończyło się na rozciętym łuku brwiowym i lekkim szoku... dla mnie po tamtym psie.. wyżły to totalnie nie karne psy :P