To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

babyduck - Nie Paź 07, 2012 15:32

katasza, myślę, że w 100 - 150 zł się zmieścisz. Worek dobrej karmy 12-15 kg można kupić za 150 zł (zakładam, że nie zje więcej niż 8kg w miesiąc), do tego jakieś gryzaki i smaczki.
Wet i akcesoria to wydatki okazjonalne.

agacia - Nie Paź 07, 2012 15:44

Myślę, ze mopsowi to i 4kg by wystarczyły :) Przy tak małym psiaku ja bym nie kupowała worka 15kg tylko mniejszy.
katasza - Nie Paź 07, 2012 15:46

Balam sie takiej odpowiedzi ;p 150 zl spokojnie miesci sie w granicy jaka moge wydac na psa. Liczylam ze bedzie to 500zl i wtedy nie bede musiala zadreczac sie myslami czy powinnam czy nie :lol:
Zreszta i tak najgorszy jest poczatek, sam pies, zabawki, legowisko, klatka, smycze, obroze, miski, szczepienia...no i rodzice mnie zabija, ale mi juz odbija. Ostatnio bylam na wystawie, wyglaskalam wszytskie psy jakie do mnie podchodzily a jak podeszlam do ringu mopsow to sie poplakalam :oops: Brakuje mi nawet tego typowego psiego zapachu po deszczu, no nienormalna jestem.

Dimishka - Nie Paź 07, 2012 16:03

Moje 18.5 kilograma zjada 6kg karmy (Acana dla aktywnych) na miesiąc ;) Wychodzi mnie to 100zł miesiecznie + smakołyki na treningi
A początkowe wydatki, nie musza być wielkie.
Nie musisz od razu kupować extra zabawek dla mojej najlepsze są stare koszulki pocięte i powiazane np. w warkocze, splecione sznury. Legowisko nie musi być wcale drogie no i musisz się liczyć z tym ze i tak pewnie zniszczy swoje pierwsze, wiec nie kupuj od razu nie wiadomo jak super.
No i przy cenie psa, cała reszta to niewiele...

Nakasha - Nie Paź 07, 2012 16:05

Cytat:
Liczylam ze bedzie to 500zl

A skąd taka kwota? Tyle to mnie nie kosztują 2 duże psy. ;P Karmę dostają średniej jakości (Brit lub Happy Dog) cena za 15 kg to 120 - 180 zł, plus odrobaczanie, krople przeciw pchłom. Największe wydatki są na początku. :)

katasza, echh, ja się popłakałam jak zobaczyłam ogłoszenie o oddaniu malamucicy w pobliżu Białegostoku. :( Normalnie się poryczałam. :(

katasza - Nie Paź 07, 2012 16:10

No wlasnie cholera wiem. Ja jestem za spaniem z psem, wiec legowisko to bedzie prowizorka pewnie, byle pies wiedzial ze ma jakies swoje miejsce. Mopsy raczej nie maja niszczycielskich zapedow wiec moze i obeszlo by sie bez klatki na poczatek, a jakby za bardzo sie rozkrecal to bym dopiero pozniej kupila. A zabawki itp. to i tak mozna kupic jakies miski np w lumpeksie, albo ukrasc mlodszej kuzynce :P
Wiecie co mnie jeszcze powstrzymuje? Tylko rodzice. Bo oni teraz panikuja ze mam powtarzanie semestru, jak sie dowiedza ze biore psa to mnie ubija. A wlasnie to ze mam poprawe semestru wiaze sie z czestszym przebywaniem w domu, praca (wiec dodatkowa kasa) no i nie bede miala tylu obowiazkow zwiazanych z uczeniem sie, wiec na pcozatek przy szczeniaku byloby super.
Glupia jestem bo mieszkam sama, sama sie utrzymuje a boje sie reakcji rodzicow :roll:

Bel - Nie Paź 07, 2012 16:31

na e-karma worek nutry puppy 15kg kosztuje teraz 128zł :) z darmową przesyłką :) na zooplusie dla Pestki kupiłam 2x3kg Bosha minu adult za 36zł. Naprawdę można trafić tanio. Ale o jednym trzeba pamiętać. Żeby wybierać karmę dobrą ale i dostępną w zwykłych sklepach zoologicznych. Może się trafić, że przesyłka nie dojdzie na czas a np. nutry nie mogłam na ursynowie dostać i byłam zmuszona kupić pro plan co na szczęście rewolucji nie wywołało choć mogło. Z moich wyliczeń dla Alphy taki worek 15kg wystarczy na jakieś 1,5mc. Pestka natomiast zjada ok 3kg miesięcznie (waży 8kg) ale ona popołudniami zjada puszki ;)
PALATINA - Nie Paź 07, 2012 16:38

Pies to nie tylko kasa, ale też czas.
Trzeba wyjść z nim minimum 3 razy dziennie.
Ja zawsze mieszkałam ze współlokatorkami i wystarczył jeden telefon, gdy byłam na uczelni dłużej czy gdzieś na mieście, i ktoś z psem wychodził.
Odkąd mieszkamy sami (a i tak we dwójkę), jest znacznie trudniej. :?

katasza - Nie Paź 07, 2012 16:45

Akurat mieszkam z takimi wspollokatorami ze z tym problemu by nie bylo. Poza tym dlatego stawiam na mopsa, bo podoba mi sie mnostwo ras ale wiekszosc potrzebuje duzo ruchu. Wybralam rase pod wzgledem tego, ze jak bede chora to wychodze na siku przed blok i pies nie jest nieszczesliwy z tego powodu. Ale psa tez chce dlatego zeby moc wyjsc z kims na spacer do lasu itd. To nie tak ze bede z nim wychodzic na 10 minut, tylko gdyby sie tak zdarzyło ze nie ma czasu to moge wyjsc i tragedii u psa nie bedzie.

U mnie pod blokiem jest jakis sklepik z takimi lepszymi karmami, musze sie przejsc i zobaczyc jakie maja i jak to wyglada cenowo.

Nakasha - Nie Paź 07, 2012 16:46

To prawda, ja teraz nie mogę nigdzie po pracy wyjść, od razu po lecę do domu żeby wyjść z psami. Nie ważne, czy pada, czy jest mróz, muszę z nimi łazić ponad godzinę (najlepiej 1,5 - 2), przy okazji też z nimi ćwiczyć. To jest męczące, ale z drugiej strony niesamowicie odprężąjące i podbudowujące psychicznie. :) Teraz nie wyobrażam sobie, aby nie mieć psów, nie zamieniłabym tego wysiłku na nic innego. :)
katasza - Nie Paź 07, 2012 16:50

Psy to jest moja wielka pasja, chce jezdzic z nim na wystawy, a jak zycie mi sie ulozy to chce miec hodowle. Wiem z czym to sie wiaze, ale nawet majac szczury czasami uciekam z imprezy bo szczur chory i trzeba podac leki. I to jest tak samo naturalne jak to ze musze chodzic do ubikacji. Nie wyobrazam sobie teraz bez zwierzat zycia. Mieszkalam tak pol roku i nigdy wiecej. Ja lubie te obowiazki, bo praca wkladana w zwierzaka daje mi satysfakcje i taka radoche jak nic innego.
Bel - Nie Paź 07, 2012 17:00

ano dużo czasu potrzeba. Zwłaszcza jak ma się szczeniora. Alpha w ciągu dnia wychodzi minimum 10 razy :/ w trakcie pracy muszę przyjeżdżać by z nią wyjść :P
PALATINA - Nie Paź 07, 2012 17:01

katasza napisał/a:
Akurat mieszkam z takimi wspollokatorami

To wiele zmienia.

Zasugerowałam się tym:
katasza napisał/a:
mieszkam sama, sama sie utrzymuje

Ale już załapałam, że to chodziło o niemieszkanie z rodzicami, a nie mieszkanie samemu. ;)

Nakasha - Nie Paź 07, 2012 21:21

My 10 razy nie wychodziliśmy, ale na początku, tak z 7 to na spokojnie. I w nocy co 2 - 3 godziny... brrr, jak to wspominam, to mnie ciarki przechodzą. :P

Portrety mordek

Co robią psy, gdy znajdą w lesie koleiny z błotem? :D

Las :serducho:

Bel - Nie Paź 07, 2012 21:35

Alpha na szczęście w nocy śpi.. ostatni spacer na szybkiego sika ma ok 24 a potem wychodzi o 7-7:15 :)