To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XII

Oli - Sob Lis 19, 2011 19:36

Ja z kolei rozumiem niechęć do zapraszania większej ilości psów niż jeden. Sama mam teraz 3 psy w domu i całym szacunkiem i wielką miłością do tego gatunku nie chciałabym żeby ktoś do mnie z psem przychodził, bo po prostu byłoby to za wiele. Ok, jakaś kryzysowa sytuacja, spoko, pewnie byśmy przecierpieli, ale jeśli nie ma kryzysu to nie wiem po co miałby ktoś przychodzić z psem. Dodatkowo ja jestem przyzwyczajona do odkurzania co drugi dzień, do zdejmowania sierści z ubrań, do zabrudzonej podłogi po jednym "mokrym" spacerze, ale ktoś kto nie ma tego na codzień nie musi tego znosić. To tak jakby miał do mnie ktoś z dwójką dzieci przyjść. Może bym to zniosła, ale jednak wolałabym bez, bo nie jestem do dzieci przyzwyczajona i czułabym się spięta w takiej sytuacji cały czas.
Anonymous - Sob Lis 19, 2011 19:49

Może ktoś jest w stanie pomóc: http://forum.szczury.biz/...p=664043#664043
Anonymous - Sob Lis 19, 2011 20:13

z tej pary, jak dobrze pójdzie będę miała psa. :mrgreen:

Szura - Sob Lis 19, 2011 20:17

Viss, jakie paszczurki. :serducho:
babyduck - Sob Lis 19, 2011 20:22

Łaaaaaaa, Viss, są cudowne! Kiedy krycie?

edit: w grudniu?

Anonymous - Sob Lis 19, 2011 20:39

Są masakrycznie puchate... :lol:
Krycie w grudniu, zgadza się. Kwiecień/maj pewnie odbiór. Ojacie. :DD

babyduck - Sob Lis 19, 2011 21:01

Iiii, trzymam kciuki za porządne i owocne krycie :kciuki: Musi się udać :mrgreen:
Anonymous - Sob Lis 19, 2011 22:45

jakie owieczki :mrgreen:
Nakasha - Sob Lis 19, 2011 22:46

Jakie włochacze! :serducho: Gdyby były takie czarne, to pewnie też bym się skusiła, gdy czytam o ich charakterze wydają się być idealne. :DD
Anonymous - Nie Lis 20, 2011 08:26

babyduck, dzięki :*
rudziak, dokładnie, owiece. :lol:
Nakasha, też żałuję, ze nie ma ich w innych kolorach. Jest jeszcze rasa powstała od tej, bolonka kolorowa (cwietna od ros. zwietna), ale rasa nie jest uznana przez fci i bałabym się brać takiego psa jednak, choć przez sekundę się zastanawiałam.
http://www.bolognese.sk/b...olor/indexa.htm
Nakasha napisał/a:
gdy czytam o ich charakterze wydają się być idealne.
charakter jest super i dla mnie. :serducho:
Szura - Nie Lis 20, 2011 09:00

Viss, rozumiem Cię, osobiście baaardzo ubolewam, że bedle z wiekiem robią się białe. Czarny bedlington to by było COŚ. :mrgreen:
Anonymous - Nie Lis 20, 2011 09:32

Szura napisał/a:
bedle z wiekiem robią się białe
ooo, to ciekawe bardzo, taka charakterystyka rasy czy jest to od czegoś zależne?
Szura napisał/a:
Czarny bedlington to by było COŚ
wyglądałby niesamowicie :shock: Chociaż z drugiej strony czarny potrafi strasznie maskować szczegóły, bolończyk czarny w ogóle nie wygląda jak bolończyk, traci b. dużo, może z bedlami też by tak było...
A w jakich kolorach występują?

Szura - Nie Lis 20, 2011 10:52

Viss, w ogóle bedle są bardzo ciekawą rasą, wyhodowane do polowań na króliki i szczury, zrobiły furorę wśród górników, którym wybijały szczury w kopalniach. Mówiono na nie nawet 'pies górników', jak również 'pudel dla ubogich'. :) Mają charakterystyczną linię grzbietu po whippecie, po bullterrierze słabo zaznaczony stop.

Za rozjaśnianie włosa odpowiada ten sam gen, co u pudli srebrnych, z tym, że u bedli rozjaśnia się aż do białego. Ponoć zmiany koloru bardziej zależą od poziomu hormonów niż cyklu rozwojowego włosa, ale aż tak to się nie znam. :D

Możliwe kolory: niebieski, wątrobiany, piaskowy, oraz te trzy + podpalanie.
Szczeniaki niebieskie z podpalaniem wygląda jak czarny z rudym podpalaniem, wątrobiane jak brązowe z rudym, u piaskowych prawie nie widać podpalania. U dorosłych podpalania praktycznie nie widać (jak się porządnie przyjrzy skórze to można zobaczyć).

Niebieskie powinny mieć czarny pigment, nochal, ciemne oko. Wątrobiane brązowy nos i jaśniejsze oko, piaskowe brązowy nos również, oko mają nieco jaśniejsze go wątrobianych. Przynajmniej tak zrozumiałam. ;)

(zdjęcia wrzuciła na inne forum ewa_bedli, mam linki zapisane to pokażę ;) )

szczeniak niebieski podpalany:

Ten sam pies jak dorósł:

Tu zdjęcie Sachmy, można zobaczyć na raz bedla niebieskiego i wątrobianego. :D

Osobiście planuję polować na niebieskiego. :serducho:

Anonymous - Nie Lis 20, 2011 11:09

Szalenie ciekawe.
Na sachmowym zdjęciu są dorosłe psy, czy to jeszcze młodzież?
Szura napisał/a:
Tu zdjęcie Sachmy, można zobaczyć na raz bedla niebieskiego i wątrobianego. :D
wyglądają świetnie, bo mimo iż już jasne widać pigment skóry, ciemniejszy.
A w jakim wieku są już całkiem jasne (czyli ile czasu będziesz się cieszyła niebieskością)? :D
Poczytałam trochę chwilę temu, niezwykła rasa, ma tyle z innych a jednocześnie rzadko widać te "wpływy" aż tak gołym okiem. Widziałam też zarośniętego bedla, wygląda równie szałowo. :shock: :serducho:
A jak jest z hodowlami w Polsce, jest z czego wybierać (tak, jestem skrzywiona po bolończykach :roll: )?

Szura - Nie Lis 20, 2011 11:36

Nie wiem, w jakim wieku są psy na zdjęciu sachmy. Nie wiem też, czy wszystkie osobniki całkiem jaśnieją, oraz czy np. nie ciemnieją na starość. Na pewno widać kolor skóry, bo one nie mają długiej fryzury. Nie wiem też, jak szybko jaśnieją. Kolor mało mi zaprzątał głowę, ale przy okazji spytam Ewy. :D Najbardziej z wyglądu to zależy mi na czarnym nosie i ciemnym oku.

Zarośniętego bardzo nie widziałam, za to podobają mi się chamsko obcięte:
http://www.youtube.com/wa...player_embedded

W Polsce na pewno jest ciężko, ale hodowle jakieś są, w Krakowie na bank, parę lat temu była i w Warszawie - ale czy jest nadal to nie wiem. Na pewno będę korzystała z pomocy Ewy (którą poznałam na wystawie), chciałabym jednak hodowlę polską, bo łatwiej poznać wcześniej, odwiedzić kilkukrotnie szczeniaki, żeby wybrać odpowiedniego. Ale jeśli nic mi nie będzie odpowiadać, to za granicą są hodowle np. nastawione na sport. Wtedy pewnie będę interesowała się nimi. Psa i tak nie planuję przed licencjatem, a jestem na pierwszym roku dopiero.