To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. IV

furburger - Czw Lut 09, 2012 14:39

moja dostaje mokre z rana, tresować to jej nie tresuję, raczej uczę jak ma się zachowywać a jak nie bo tresury nie potrzebuję :P
PALATINA - Czw Lut 09, 2012 14:54

Ja mam psy, które znają po kilkadziesiąt komend/sztuczek.
Nie wyobrażam sobie mieć kota, który głupiego "siad" nie zrobi.
Widać, że nie jestem kociarą, tylko typową psiarą, która ma kota. :]

furburger - Czw Lut 09, 2012 15:41

PALATINA, mój pies potrafi tylko kilka podstawowych komend :P
Wampiwor - Czw Lut 09, 2012 15:44

Hej, że się tak wetnę - ma ktoś może NFO? Co możecie o nich powiedzieć z własnego doświadczenia, oprócz tego, że są wielkie i piękne? :)
Ile wchłania NFO suchej karmy, mniej więcej i jak wygląda kwestia jego podejścia do obcych?

L. - Czw Lut 09, 2012 16:33

Wampiwor, przeczytaj sobie wszelkie moje posty w kocim, bo trudno opisac to na raz :) ja mam NFO d22 i tylko ta rasa :serducho:

Co do karmy to Muffin je 2 puszki dziennie mokrej/barf + sucha (40g?). Jak był mały jadł około 60-70g suchej.
Do obcych jest mocno zdystansowany w sensie, to kot mocno przywiązany do naszej 4. Do obcego podejdzie czy usiądzie obok jak ten wejdzie do nas tez usiądzie i nie będzie mu się na siłę naprzykrzał.
No i jest mega przytulaśny, my w domu w 4 osoby jakoś się z głaskaniem i czułościami wyrabiamy. Wystarczy, że 2 wyjedzie to już jest ciężej ;P a jak ktoś jest przez jakiś czas np. 3-5 dni sam w domu to :rotfl: Ale podejrzewam, że to też część jego charakteru :wink:

Wampiwor - Czw Lut 09, 2012 16:41

L., o rany, Muffin to NFO? Wydawało mi się, że jest MCO :D W takim razie - przesortuję temat i będę czytać tylko Ciebie :)
Planuję karmić kota tylko suchą karmą, za to dobrze zbilansowaną, bo boję się mieszać mu w diecie, czasem dostanie mięcho, ale bez puszek, bo nie lubię bardzo się wczytywać w składy i przeliczać. Czyli tak koło 90g/dziennie będzie? Dla dorosłego?

L. - Czw Lut 09, 2012 17:38

Wampiwor, teoretycznie tak, ale wg. mnie mokra karma jest dość ważnym składnikiem. To jest tak jakbyś żyła o "chlebie" i wodzie. W ogóle zauważyłam, że koty (znajomych) żyjące TYLKO na suchym mają częściej problemy z pęcherzem/kamieniami niż te które mają chociaż proporcje 3:1 dla sucha:mokra. Nikomu nie każę karmić kota puszkami, ale naprawdę problemem nie jest kupić np. 2 kg mięsa zmielić je albo takie już kupić czy cokolwiek innego, podzielić na porcje i zamrozić ;) Czy przy okazji robienia obiadu dla siebie oddzielnie ugotować kurczaczka. I to nie jest żadne mieszanie w diecie tym bardziej, że uzębienie kota jest przystosowane właśnie do jedzenia mięcha a nie chrupków :wink:

ps. no wiesz co ;p on nic nie ma z mco ;d ma piekny trójkątny pyszczek, brak uwydatnionych pucków, migdałowe oczy :twisted: :P

Wampiwor - Czw Lut 09, 2012 17:53

L., wiem wiem, dlatego mówię o mięchu, a nie puszkach. Wolę sama zrobić mięso, tym bardziej się jako studencki biszkopcik uczę się pilnie gotować i obowiązek kupowania mięcha jest już zupełnie mój. Chodzi mi o to, że nie lubię kupować karmy w puszkach, bo często jest po prostu słaba, a ja nie znoszę wczytywania się w składy. Jasne, jak coś będzie ok, to bez problemu, ale podstawą będzie suche papu i mięcho przy moim nieudolnym gotowaniu :P

Już Cię przeczytałam w większości i wiem, że to było faux pas, przepraszam :mrgreen:

Journey - Pią Lut 10, 2012 10:50

Ktoś pytał o rosyjskie :) Znam dobrze kilka kotów tej rasy. Wszystkie są bardzo niezależne, czasami przyjdą do właściciela chwilę się pomiziać, potem nie widać ich cały dzień. Odnoszę wrażenie, że ''mają swój świat''. Wszystkie rosyjskie, które znam są nieufne w stosunku do obcych i jeśli do kogoś podejdą na wyciągnięcie ręki to taką osobę ''kopnął zaszczyt'' :-P
O wiele bardziej wolę ''naszego'' burka, który łazi za nami jak pies, ładuje się do łóżka i niemal bez przerwy z nami ''gada'' :mrgreen:

Zdjęcie zrobione podczas kręcenia reklamy :)

klauduska - Sob Lut 11, 2012 22:09

nezu, i jak ci się wystawa podobała? jutro jest szkolenie dla stewardów. wpadnij jutro też na nie :P
PALATINA - Nie Lut 12, 2012 19:34

Ja też byłam na wystawie. :)
Z mężem i koleżanką.

Obejrzałam sobie na żywo więcej drapaków Rufiego.... i też taki chcę! :serducho:

klauduska - Nie Lut 12, 2012 19:52

a ja dzisiaj nosiłam koty w BISie kilka razy :mrgreen:

z dnia na dzień, coraz bardziej jestem zachwycona RAGami :serducho:

PALATINA - Nie Lut 12, 2012 20:01

Widziałam red pointa (nie pamiętam, czy jeden był, czy więcej).
Śliczny! :serducho:
I burmilla - wow! Takich pięknych kocich oczu chyba nigdy nie widziałam! :serducho: :mrgreen:

pituophis - Pon Lut 13, 2012 00:20

Burmille mają często beznadziejną budowę. Burmilla niestety często wygląda jak mała, zapyziała, brzydka, skarłowaciała burma w dziwacznym kolorze.

Jeśli są jak burmy, to z innymi kotami może im się układać ... różnie :twisted: .

Manta - Pon Lut 13, 2012 08:40

L. napisał/a:
NFO d22 :

ze NFO to na mnie wrazenia nie robi - srednio przepadam ;-) , ale d22 - mniam :-) :-)

Tak czytam ile je Twoj kot - powiedz prosze, ile on wazy i w jakim jest wieku? Kastrowany?

Powiem Wam, ze jak jeszcze na wystawy jezdzilam, to stawka kotow byla zupelnie inna :) pojawilo sie teraz sporo nowych ras, zmienily proporcje tych, ktore juz byly - i bardzo ubolewam, bo plaskopyskow widze mega malo z czego polowa z nosami wklrslymi, za malymi :/ a ze mialam exo tez i takim nosem to wiem, jakie to dla kota cierpienie - a wiem tez, ze profil idealnie prosty wcale problemow robic nie musi (mojej rudej zupelnie nie przeszkadza w oddychaniu, nie ma kataru, z oczu niemalze nie cieknie - tj cieknie barrrrrdzo malo - nie wyciera sie jej oczu codziennie) jedyne co, to niewygoda przy jedzeniu, ale miska z puriny rozwiazala problem :)
(no poza tym, ze teraz praktycznie nie je nic, tylko mamaja dokarmia i ma kroplowki, ale to juz kwestia aktualnego stanu zdrowia)