To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

runa - Sob Paź 10, 2009 22:57

zwane granulatem, ktory ma inne wlasciwości
na szczęście :]

Oli - Nie Paź 11, 2009 22:56

ja bardzo polecam te trociny pinio dla koni, niedosyć, że wydajne (60l wystarcza mi na 8 sprzątań klatki o wymiarach kuwety 80x50), a do tego są grubsze niż chipsi i w ogóle nie pylą, nic a nic. Jak je sypię to mogę nos w nich zanurzyć i nie kicham ani nie kaszlę, a jestem astmatykiem. ;) Bardzo wydajne i cudowna cena. :mrgreen:

o te http://animalia.pl/produk..._-_trociny.html

zuuzuushii - Wto Paź 13, 2009 21:43

uff :| przebrnęłam nareszcie przez te 58 stron:)
Nie znalazłam jednak niczego na temat łuski gryczanej. Gdzieś czytałam, że jest bardzo fajna, jednak nie ma zbyt wiele informacji na ten temat.

Zastanawiam się czy warto to wypróbować?

Anonymous - Wto Paź 13, 2009 22:56

Gdzie widziałaś coś takiego?
Jak widać myśmy czegoś takiego nie wyczaili w sklepach.

edit/

Oli, jedna z lasek na animalii napisała, że te trociny Pinio zawierają wiele ostrych kawałków drewna, drzazg. Co ty na to?

Oli - Śro Paź 14, 2009 01:16

Viss napisał/a:
Oli, jedna z lasek na animalii napisała, że te trociny Pinio zawierają wiele ostrych kawałków drewna, drzazg. Co ty na to?
Owszem, są drzazgi, ale wielkości połowy mojego kciuka i pełnej jego grubości. ;) Te bardziej ostre wybieram przy rozrzucaniu trocin (one są zbite), a te bardziej klockowate zostawiam ostrym ząbkom do obróbki. Póki co ani świnkom, ani szczurom się nic nie stało, a one naprawdę nie pylą. Może nie pachną (co sobie cenie w chipsi), ale są naprawdę dobre.
Anonymous - Śro Paź 14, 2009 07:54

Ok, dzięki. W takim razie kupię je zaraz na próbę.
zuuzuushii - Śro Paź 14, 2009 11:12

Viss napisał/a:
Gdzie widziałaś coś takiego?
Jak widać myśmy czegoś takiego nie wyczaili w sklepach.

czytałam o tym na innym forum, tylko, że to był stary temat więc nie chciałam go odświeżać.
Ja tego jeszcze nie kupiłam, dopiero się rozeznaję:) zastanawiało mnie, czy ktoś na alloszczur miał z tym styczność.

Nik - Czw Paź 29, 2009 15:36

Czy zwykłe trociny niewiadomego pochodzenia mogą uczulać ogony?
Anonymous - Czw Paź 29, 2009 19:19

Przede wszystkim mogą przenosić pasożyty.
agacia - Czw Paź 29, 2009 21:44

Używał kiedyś ktoś tego? http://animalia.pl/produk...ny_Compact.html
Oli - Czw Paź 29, 2009 21:53

to jest nowe na rynku - używamy tego w lecznicy dla naszego królika, ale nie wiem jak się sprawdza, bo ostatnio nie moja była kolej w sprzątaniu. ;) Zapewne w najbliższym będę sprzątać to zobaczę.
Anonymous - Czw Paź 29, 2009 22:31

7 litrów za 2 dychy?? Trochę zaporowa ta cena...
Layla - Pią Paź 30, 2009 09:38

Nik napisał/a:
Czy zwykłe trociny niewiadomego pochodzenia mogą uczulać ogony?
Każde mogą uczulić ;)
kaszka97 - Sob Paź 31, 2009 15:07

Heja, mój szczur ma rok, i zawsze miał trociny. Chce je mu zmienić na żwirek, ale nie wiem czy sie do nich przyzwyczai po roku życia na trotach. ?
Anonymous - Sob Paź 31, 2009 16:33

Przyzwyczai się. Na upartego możesz sprawdzać przez pierwsze 2 tyg stan stóp, czy nie są poranione itp, ale to się zdrowym nie zdarza.