Archiwum - Chomiczki
Ninek - Nie Mar 04, 2012 19:27
Ryjek mój
Ninek - Pon Mar 05, 2012 12:40
A ja jeszcze dodam, że Bambus i Bajka szukają domów! Również dt wchodzi w gre.
Nie ogarniam już takiej bandy... Nie mają w klatkach kołowrotków, więc codziennie staram sie je wypuszczać. Ale mam teraz 5 młodych, które staram sie wypuszczać na wybieg z kołowrotkiem na chociaż 40 minut, to zajmuje mase czasu. Nie mówiąc o tym, że mam wtedy całkowicie zablokowany pokój...
Sorgen - Pon Mar 05, 2012 15:04
Yyy Bambus się zwolnił? O nie!!! Muszę pogadać z TZem.
Jaki wymiar dna klatki/pojemnika jest ok jako minimum dla chomika jeśli będzie miał kołowrotek?
Ninek - Pon Mar 05, 2012 15:37
| Sorgen napisał/a: | Yyy Bambus się zwolnił? O nie!!! Muszę pogadać z TZem.
Jaki wymiar dna klatki/pojemnika jest ok jako minimum dla chomika jeśli będzie miał kołowrotek? |
Najlepiej 60/40. Przy syryjku wg mnie to takie minimalne minimum, żeby wszystko zmieścić. Chyba, że jakaś większa półka jest, to łatwiej.
Kołowrotek 22-28cm, więc trzeba też brać poprawke na odpowiednią wysokość pojemnika
Sorgen - Pon Mar 05, 2012 20:07
Yhh bo mam taką klatkę właśnie 60x40 i wysokość 60 albo 65 nie pamiętam. To nie za wysokie dla choma? Boję się że by mógł z półek spaść. Jako dzieciak zawsze miałąm chomika w akwarium 40X20x25 więc nie mam pojęcia co sobie chomik może zrobić lub nie w takiej klatce.
Ajj będzie ciężka walka z chłopem ojj ciężka.
Ninek - Pon Mar 05, 2012 20:30
Sorgen, w klatce takiej wysokości fajnie by było zrobić półke na całej szerokości. Albo dwie półki, na różnych poziomach, ale zachodzące na siebie. Żeby chom nie miał jak spaść, bo to niezdarne stwory, o czym czasami zapominają i 'porywają sie z motyką na słońce'
Bel - Pon Mar 05, 2012 22:15
zawsze można zawiesić "chomołapkę"
Ninek - Pon Mar 19, 2012 10:18
Baccara, mój plastuś Nie ma 3 miesięcy, a taka z niej duża baba
Amy
Babaloo i Bajka cały czas wolne.
nezu - Pon Mar 19, 2012 10:35
Ludzie, brać te pięknoty.
Ten miot to prawdziwe cudaki.
Bombillka rozkochuje w sobie każdego jak leci, nawet tych którzy twierdzą że nie lubią gryzoni.
Maluchy oswojone, odkarmione, odchuchane przez Ninek i przepiękne. Nic tylko brać.
Anonymous - Pon Mar 19, 2012 16:27
My ostatnio ważyliśmy naszego choma (dzungar) i waży 62 g. Na chomiczym podają normy do 55 g. Tylko co zrobić jak kołowrotek służy mu tylko za spiżarnię??
Ninek - Pon Mar 19, 2012 16:30
rudziak, a kołowrotek dobrej wielkości i dobrze sie kręci? Często chomiki nie chcą biegać, jak im niewygodnie/za ciężko.
Anonymous - Pon Mar 19, 2012 16:49
No właśnie ja się zastanawiam czy on nie jest za duży. Tyle się naczytałam, że kołowrotek musi być odpowiedniej wielkości, byle nie za mały to kupiliśmy taki: http://animalia.pl/produkt,20599,111,Trixie_Kołowrotek_plastikowy_średni__śr._20_cm.html
Kręci się dobrze, zawsze sprawdzam czy się jakoś nie zablokował ale mam wrażenie, że on chyba jest za ciężki. Tak sobie myślę czy nie kupić mu mniejszego i sprawdzić czy będzie chętniej biegał.
Ninek - Pon Mar 19, 2012 16:50
rudziak, metalowe kręcą sie łatwiej, niż plastiki. Pare dni temu pierwszy raz miałam w rękach plastik (sama mam siatki trixie 22 i 28cm) i byłam w szoku, jak ciężko sie kręci. A trzymałam 17cm!
A ile chomiś ma? Młody jest, czy starszy raczej?
Bel - Pon Mar 19, 2012 18:27
rudziak, Albercik ważył 68 gram jak do mnie przyjechał. Schudł bo zamiast wpierdzielać ziarno(nie chce) przerzucił się na labofeed szczurze... i wygląda jak wykałaczka
Anonymous - Pon Mar 19, 2012 23:07
Ninek chom młody, tak ok pół roku ma. On od początku był raczej mało ruchliwy, dużo śpi. Czasem cały dzień go nie widzę. A bałam się, że nie będę mogła w nocy spać bo chom będzie w kółku latał Co do metalowych kołowrotków to czytałam gdzieś, że istnieje ryzyko, że łapka czy pazurek mu utknie w dziurce i dlatego zdecydowałam się na plastik. Podejrzewam, że ryzyko jest ale bez przesady, bo przecież zawsze wszytsko może się zdarzyć, ale że to pierwszy chom to byliśmy (prze)ostrożni Kupię mu teraz mniejszy metalowy i zobaczymy
| Bel napisał/a: | rudziak, Albercik ważył 68 gram jak do mnie przyjechał. Schudł bo zamiast wpierdzielać ziarno(nie chce) przerzucił się na labofeed szczurze... i wygląda jak wykałaczka |
no proszę może to jest metoda
|
|
|