To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Rasowy czy z zoologa?

Niamey - Pią Paź 07, 2011 17:52

Nasze słodkie:), jeśli możesz mieć tylko jedno zwierzątko, zdecyduj się na chomiczka - to miłe zwierzaki, a w dodatku nadają się do trzymania pojedynczo.

Szczury, i jest to fakt naukowy, są zwierzętami wybitnie stadnymi. Trzymanie je pojedynczo można porównać do trzymania ich w słoiku. My tego nie dostrzegamy, ale szczury mają bardzo silną potrzebę komunikowania się z innymi przedstawicielami swojego gatunku.

Odradzam kupowanie w sklepie - większość szczurów ze sklepu jest albo dzika, albo chora. Często pochodzą z hurtowni, w których ludzie żerują na krzywdzie zwierząt.

Jest mnóstwo szczurków do adopcji, warto pomóc znaleźć im kochający dom.

Anonymous - Pią Paź 07, 2011 18:37

Niamey napisał/a:

Odradzam kupowanie w sklepie - większość szczurów ze sklepu jest albo dzika, albo chora.

A samice czesto "zaciążone"..

Cegriiz - Pią Paź 07, 2011 19:28

Bocha napisał/a:
samice czesto "zaciążone"..

Potwierdzę, mam dwie szczury od dziewczyny, która wzięła ze sklepu zaciążoną samicę i urodziły jej się dodatkowe 10 szczurów.

Pyl - Pią Paź 07, 2011 20:37

Off-Topic:
Niamey napisał/a:
zdecyduj się na chomiczka - to miłe zwierzaki, a w dodatku nadają się do trzymania pojedynczo.
Sorki za offtop, ale... wg mojej wiedzy nie wszystkie rodzaje chomików są nie-stadne - czy może wypowiedzieć się ktoś bardziej "zachomikowany"?

dusia - Pią Paź 07, 2011 20:45

Syryjskie osobno, dżungarskie grupowo, samce robowskiego osobno, tyle pamiętam z czasów zachomiczenia, ale moge się ciut mylić.
Oli - Pią Paź 07, 2011 20:47

dżungarki grupowo jeśli tylko są z jednego miotu (dwaj bracia, dwie siostry), ale w trakcie dojrzewania mogą zacząć się tłuc
wojsza - Pią Paź 07, 2011 22:56

z mojej praktyki chomikowej wychodziło ze dżyngarskie gryzły się zawsze ;o
Pyl - Pią Paź 07, 2011 23:08

Off-Topic:
OK, no to chyba sieję panikę. Jakoś zawsze mnie uświadamiali, że nie wszystkie są samotnikami, ale wygląda na to, że te "łatwo osiągalne" nie muszą mieć towarzystwa. Choć jak b. pobieżnie poprzeglądałam fora to zdania są podzielone. Ale przynajmniej nie ma tak jak u szczurów, że towarzysz MUSI być i kropka. Dzięki za info.

Cegriiz - Sob Paź 08, 2011 09:42

To według mojego 16 letniego doświadczenia...
Dobra, już się nie wymądrzam :D

Ale ogólnie chomiki syryjskie to samotniki - tylko pojedynczo.

Dzungarskie - samice raczej pojedynczo, ze względu, że są agresywne (3 osobniki odchowałam)
-samce można w grupie (miałam 3 w jednej klatce), można pojedynczo również (jednego takiego miałam)

Roborowskiego - bez problemu można w stadzie trzymać. Ja miałam łączone stadko 1+2 i odbyło się bez problemów (samice). Koleżanka ma jeszcze większe stadko i te chomiki pewnie mają już ze 3 -4 lata. Problem jest tylko taki, że jeśli chcemy aby były oswojone, to trzeba intensywnie nad nimi pracować. U mnie jednego nie dało się w ogóle oswoić, a pozostałe dwa -można.

Oczywiście z dżungarami i Roborowskiego mogą zdarzyć się różne charaktery, więc nie zawsze można chomiki połączyć.

Ups :oops: Chyba jednak się wymądrzałam... :oops:

Baśka03 - Sob Paź 08, 2011 10:07
Temat postu: Na temat chomiczka.

Ja mam syryjka. I polacam syryjskiego dla początkujących :) Teraz zamierzam dokupić ogonki :) :lol:

dusia - Sob Paź 08, 2011 10:44

dokupić? szczury dla chomika?
Martuha - Sob Paź 08, 2011 11:23

Nasze słodkie:) napisał/a:
Dużo czytałam o wspaniałych szczurkach i dlatego zdecydowałam się na kupno
Chyba nie tak dużo skoro
Czy szczurki trzeba trzymać w przynajmniej po 2 ? Ja zamierzałam kupić jednego
Szczurki MUSZĄ być przynajmniej dwa,kupując jednego skarzesz go na samotność i cierpienie,to tak jakby człowieka zamknąć w izolatce na całe życie.Chyba ie było by fajnie ? ;)
Na więcej moi rodzice mogą się nie zgodzić
W takim razie nie kupuj szczura-będzie całe życie nieszczęśliwy.Kup sobie chomika jak podpowiadają dziewczyny albo inne zwierze,które może żyć samotnie,albo porozmawiaj z rodzicami,aby zgodzili się na dwa,to nie jest większy kłopot,ani wydatek.
Cegriiz - Sob Paź 08, 2011 23:55
Temat postu: Re: Na temat chomiczka.
Baśka03 napisał/a:

Ja mam syryjka. I polacam syryjskiego dla początkujących :) Teraz zamierzam dokupić ogonki :) :lol:

W sensie, że do osobnej klatki dwa ogony? Bo z syryjskim to się zeżrą.

wojsza - Nie Paź 09, 2011 18:37

Jatka by była :o chociaż hmm jak szczurek potrafi myche zaakceptować to czemu nie chomika.
Anonymous - Nie Paź 09, 2011 18:48

wojsza napisał/a:
szczurek potrafi myche zaakceptować

szczurek to nawet potrafi zeżreć mychę na obiad.

nie łączy się szczurów ani z myszami, ani z chomikami, ani z szynszylami, ani...

szczury to drapieżniki, ludu. zeżrą bez pardonu takie małe tałatajstwo.