To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Helcia - Pią Sty 06, 2012 18:43

Kasik, gerberki dostają co 3 dzień
obecnie w misce mają tylko Rat Nature i biegają po całej klatce w poszukiwaniu czegoś smaczniejszego :P i spoglądają z nadzieją na mnie [/b]

Martini - Sob Sty 14, 2012 22:59

Dobrej jakości psia karma może być, kocia odpada. Zawsze zamiast przetworzonego jedzenia lepiej dać moim zdaniem świeże. Czy surowe mięso, czy gotowane - na ten temat też były dyskusje.
Jest chyba nawet osobny temat, poszukaj.
Przeczytaj też temat o żywieniu młodych szczurów.

/Edit No właśnie, zapomniałam dodać "od czasu do czasu". Moje szczurki dostają ją wtedy, jak ja wyjeżdżam i osobie, która się nimi opiekuje, łatwiej jest ogarnąć puszkę + suchą karmę niż moje czarowanie z jedzeniem.

Niamey - Sob Sty 14, 2012 23:06

jonatan, psia/kocia karma nie nadaje się jako podstawa odżywania, bo jest nieodpowiednio zbilansowana. Można podawać kilka chrupków psiej karmy od czasu do czasu jako przysmak lub dodać przy tworzeniu własnej mieszanki.
Kluska - Sob Sty 14, 2012 23:14

Z tym białkiem bym uważała, bo u szczurów łatwo o przebiałczenie, co się objawia strupkami, tu masz linka do tematu http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1912
Tu masz temat związany z jedzonkiem http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=660
Ile szczur powinien jeść http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1562

Gdybyś chciał jeszcze więcej info --> spis treści w dziale Odżywianie http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=870 :)

mordd - Pon Sty 16, 2012 12:30

Niamey napisał/a:
jonatan, psia/kocia karma nie nadaje się jako podstawa odżywania, bo jest nieodpowiednio zbilansowana. Można podawać kilka chrupków psiej karmy od czasu do czasu jako przysmak lub dodać przy tworzeniu własnej mieszanki.

Nieodpowiednio zbilansowana choć ma identyczny skład jak karma dla szczurów? Psia karma (wyłacznie tym i niczym więcej) karmi sie miliony szczurów na świecie właśnie dla tego, że ma skład identyczny z karmami dla gryzoni. Karmi się z powodzeniem i od pokoleń. Co z tego, że podaje ktos perrfekcyjnie zbilansowane mieszanki dla gryzoni jeśli szczur wyjada z nich co chce a bilans szlag trafia? Jeśli alternatywa maja byc mixy, z których nie jest wyjadane wszystko np przy grymaszacych szczurach lub właścicielach, którzy zamiast poczekać az zjedza wszystko dosypuja bo szczur lubi psia karma jest DOSKONAŁYM rozwiązaniem, znacznie lepszym niz najwymyslniejsze reklamopwane na tym forum pokarmy, robione z reszta z dokładnie tych samych składników. Oczywiście nie każda psia karma - tylko ta tania robiona na bazie zbóż i ekstraktów sojowych. Kocia natomiast kazda i psie profesjonalne sa świetnym uzupełnieniem. Ale każda psia karma ma bilans składników porównywalny z zapotrzebowaniem szczurów i na pewno moze być czymś znacznie istotniejszym w diecie niż przysmak. Fajnie by było, gdyby opinie "mozna", "nie mozna" czyms uzasadniać. Zwrot "nie nadaje się jako podstawa odżywania, bo jest nieodpowiednio zbilansowana" pod czas gdy wystarczy poczytać skład zeby wiedziec, że jest wrecz przeciwnie (+ dfoświadczenia masowo przeprowadzane pod tym kątem na całym świecie od lat) to powtarzanie cudzych opinii bez jakiegokolwiek uzasadnienia. Polecam psia karmę, nie polecam zadnej z mieszanek popularyzowanych na tym forum bo z potrzebami szczurów nie maja nic wspólnego juz raczej z potrzebami włascicieli.

karola - Pon Sty 16, 2012 12:41

mordd napisał/a:
nie każda psia karma - tylko ta tania
Tanią psią karmą nie karmię własnego psa, co dopiero szczura.
Poza tym karma dla psa jest jak sama nazwa wskazuje przeznaczona dla psa. Nie ma więc fizycznie możliwości żeby była odpowiednio przygotowana dla szczura. A problem wyjadania konkretnych elementów mieszanki przez ogony rozwiązuje podawanie im granulatu, tego specjalnie przeznaczonego dla szczurów.

Pyl - Pon Sty 16, 2012 12:53

mordd napisał/a:
dfoświadczenia masowo przeprowadzane pod tym kątem na całym świecie od lat
mordd, skoro prezentujesz dość kontrowersyjne opinie to może wskaż wyniki przytaczanych doświadczeń. Gdzie mogę znaleźć potwierdzenie Twoich opinii?
mordd - Pon Sty 16, 2012 12:56

karola napisał/a:
mordd napisał/a:
nie każda psia karma - tylko ta tania
Tanią psią karmą nie karmię własnego psa, co dopiero szczura.
Poza tym karma dla psa jest jak sama nazwa wskazuje przeznaczona dla psa. Nie ma więc fizycznie możliwości żeby była odpowiednio przygotowana dla szczura. A problem wyjadania konkretnych elementów mieszanki przez ogony rozwiązuje podawanie im granulatu, tego specjalnie przeznaczonego dla szczurów.

Psa tez bym tym nie nakarmił tania karmą bo nie zawiera mięsa, ale dla szcurów jest doskonała. I nie jak sama nazwa wskazuje tylko jak głosi nazwa na opakowaniu - na opakowanich g...nych mieszanek dla gryzoni tez jest sa napisane cuda. Napisy na torebkach nie zwalniaja od myslenia. Na psznicy może być napisane albo "pszeniaca paszowa" albo "pszenica durum makaronowa" albo kilka podobnych, nigdy nie bedzie tam napisu "pszenica dla szczurów". Czy to oznacza fizyczna niemozliwośc karmienia szczura pszenicą?
To prawda, jedynym pewnym rozwiazaniem są granulaty specjalnie przeznaczone dla szczurów a więc WYŁACZNIE granulaty labolatroryjne. Specjalne przeznaczenie oznacza równiez specjalne badania zapotrzebowania i specjalne systemy produkcji, których ŻADEN producent pokarmów dopstepnych w sklepach zoologicznych nie prowadzi. I trzeba być skrajnie naiwnym żeby wierzyć, że sa to produkty specjalnie dla szczurów. Jest kilka linni produkcyjnych robiacych granulat - jesli w opakowaniu "dla szczurów" są różne granulki a tak jest zazwyczaj to sa te te same, które ląduja w opakowaniu "dla papug", "dla chomików", "dla kosztaniczek" itd... tylko proporcje sie zmnieniają. Jeszcze raz: pokarmami dla psów karmia MILIONY bo to najpopyularniejszy pokarm w hodowlach karmowych od dobrych 30 lat. Nie wiem co ci nie pasuje w zbożach i ekstraktach roslinnych zawartych w tych pokarmach? Jakies uzasadninie?

quagmire - Pon Sty 16, 2012 12:56

mordd, sporo masz racji - chociaż większość psich granulatów ma więcej białka niż jest zalecane dla szczurów, inna kwestia, że wiele szczurzych granulatów też ma za dużo białka.
No i te psie mają jednak zazwyczaj więcej tłuszczu, oczywiście nie znam wszystkich, ale 9% mają często karmy typu light, z drugiej strony tyle samo ma VL Rat Nature.

mordd - Pon Sty 16, 2012 13:02

Pyl napisał/a:
mordd napisał/a:
dfoświadczenia masowo przeprowadzane pod tym kątem na całym świecie od lat
mordd, skoro prezentujesz dość kontrowersyjne opinie to może wskaż wyniki przytaczanych doświadczeń. Gdzie mogę znaleźć potwierdzenie Twoich opinii?

www.kingsnake.com - dział hodowla karmowa
zawarte tam linki do hodowli znajdujacych się na całym swiecie
To nie sa opinie kontrowersyjne. Co jest kontrowersyjnego w umiejetnosci czytania? Skład jest pofdany na opakowaniu, zapotrzebowanie w licznych opracowaniach. Wystarczy porównać. Zero kontrowersji...

Mangusta - Pon Sty 16, 2012 13:03

ale to nie są żadne kontrowersyjne opinie :roll: to jest tylko i wyłącznie kwestia logiki.

Tanie psie karmy mają niską, czasami zbliżoną do zera zawartość białka zwierzęcego, za to mają w sobie dużo związków roślinnych - głównie przetwory sojowe. Dla psów się nie nadają, ale dla szczurów stanowią świetną karmę podstawową. Przez lata stosowałam Purinę Darling zamiennie z wyspecjalizowaną karmą laboratoryjną i szczury były zdrowe, nie otyłe, miały błyszczącą sierść i żyły długo (Nezu może potwierdzić - połowa moich szczurów odratowanych z karmówek żyła ponad 3 lata).

Poczytajcie sobie składy takich karm, bo Mordd ma rację. Już nie raz zresztą opisywałam tutaj plusy podawania psiej karmy jako podstawy w żywieniu szczurów.

Niamey - Pon Sty 16, 2012 13:04

mordd, to co piszesz ma sens, ale nie skupiaj się tak na łapaniu za słówka, jakby ktoś Cię tu co najmniej atakował ;)

Podtrzymuję opinię, że psia karma jest nieodpowiednio zbilansowana. Jeśli ktoś mówi tylko "psia karma", to ja domyślnie rozumiem to jako "przyzwoita psia karma", a nie "tania karma marki tesco".
Wiem, że tanie psie karmy są polecane jako podstawa żywienia w hodowlach karmowych, nie mam nic do tego, ale osobiście wolę kupować certyfikowane karmy laboratoryjne z kontrolowanych upraw. Jakoś więcej mam wiary w to, że laboratoria mają ustandaryzowane wymogi co do składu karmy, niż w to, że karma marki tesco naprawdę zawiera, to co wyliczone na opakowaniu i tylko to. Liczne artykuły o wynikach kontroli tego typu produktów nie nastrajają mnie optymistycznie.

Cena karmy laboratoryjnej jest bardzo zachęcająca (podejrzewam, że nawet tańsza niż psie karmy), jakość również, szczurom smakuje, zjadają do ostatniego kawałka i odpada problem wybierania przysmaków i zostawiania reszty. W dodatku mam większą pewność, co do rzeczywistego składu. Dla mnie wybór jest jednoznaczny ;)

karola napisał/a:
Poza tym karma dla psa jest jak sama nazwa wskazuje przeznaczona dla psa.
to nie do końca tak - nieodpowiednia karma dla psa, może być odpowiednia dla szczura ;)
mordd - Pon Sty 16, 2012 13:09

quagmire napisał/a:
mordd, sporo masz racji - chociaż większość psich granulatów ma więcej białka niż jest zalecane dla szczurów, inna kwestia, że wiele szczurzych granulatów też ma za dużo białka.
No i te psie mają jednak zazwyczaj więcej tłuszczu, oczywiście nie znam wszystkich, ale 9% mają często karmy typu light, z drugiej strony tyle samo ma VL Rat Nature.

No w końcu cos konstruktywnego:) I dla tego ideałem sa pokarmy z 1 konkretnej kategorii: najtańsze. Nie dla tego, że sa najtańsze, ale dla tego, że sa zrobione własnie ze zboża i innych dodatków roślinnych i ich zawartość tłuszczu jest w normie. Wykluczone sa natomiast farbowane supermarkety (dla wszystkich zwierzat i zawsze) oraz profesjonalne pokarmy jako podstawa diety -te bywaja fajnym dodatkiem dla osób, które wolą karmę "naturalna" czyli mieszanke zbóż lub jeśli ktoś ma hodowle w warunkach ekstremalnych (np chłodne pomieszczenia). Pokarm z tesco sprawdza mi sie tak na oko z 10 lat z 2 letnią przerwą na labowy, który jest w praktycznym zastosowaniu identyczny (jeddza go troche mniej więc jednak mała różnica jest) a w zakupie mniej wygodny. Więc wróciułem do tesco....
Edytuje: no więc własnie tesco wbrew pozorom okazuje sie byc ideałem:) Mam teraz rozsadna ofertę labowego więc może znou zmienie, ale na rzie tesco jest nie do pobicia...

Niamey - Pon Sty 16, 2012 13:19

mordd, ciężko dyskutować z 10 latami doświadczenia ;) Ale mimo wszystko, jak wyżej napisałam, bardziej przekonuje mnie granulat laboratoryjny - było tyle historii o dziwnej zawartości produktów marek hipermarketowych, że wolę nie ryzykować, że trafię akurat na partię z jakimś świństwem.

Po prostu bardziej wierzę laboratoriom niż hipermarketom ;)

Jedyna wada karmy laboratoryjnej (którą zamawiam), to fakt, że jest dostępna tylko w workach 25kg. Mi to przy 9 szczurach bardzo odpowiada, ale jak ktoś ma dwa, to niekoniecznie jest to wygodne.

Bel - Pon Sty 16, 2012 13:20

Niamey napisał/a:
Liczne artykuły o wynikach kontroli tego typu produktów nie nastrajają mnie optymistycznie.
zarzuć proszę linkami do art. ok? bo sama jestem tego ciekawa, która to karma nie ma tego co w opisie.