To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIII

Sorgen - Czw Mar 15, 2012 11:58

W wypadku bulla to Ci wystarczy jak sie dorobisz wygodnego fotela lub duzego lozka :P im wiecej potrzebne nie jest ;)
No i przed zakupem bulla polecam tak z tydzien z jakims pomieszkac bo inaczej mozna sie potem zdziwic. Ja sie zbieralam do niego 8 lat, czytalam co sie dalo, jezdzilam na wystawy a i tak zaskoczona bylam niekoniecznie na plus. Jak cos to moge Ci moja sucz pozyczyc na tydzien, podobno jak na bulla jest bardzo kumata, nie chce wiedziec jaki moze byc w takim razie glupi bull :D

yoshi - Czw Mar 15, 2012 11:59

Izis? Ona jest cudna ;) Ta tricolorkowa plamka :) My z Michałem planujemy drugiego psa na 2013 rok, ale co to będzie jeszcze się okaże, czy z adopcji, czy rasowy, jaka rasa, bo na chwilę obecną to ja jestem strasznie niezdecydowana. A i teraz jest kilka psów które bym bez namysłu zaadoptowała...
Ninek - Czw Mar 15, 2012 12:04

Sorgen napisał/a:
W wypadku bulla to Ci wystarczy jak sie dorobisz wygodnego fotela lub duzego lozka :P im wiecej potrzebne nie jest ;)

Ale ja mam już 3 psy :P Jeden co prawda staruszek, ale nawet z trzema, w tym z bulwą, bym nie mogła, bo mam alergie ;) Musze chociaż pare godzin dziennie być w pomieszczeniu bez psów i wtedy nie ma żadnego problemu.
Z bullem chętnie bym pomieszkała, ale później ukradne i nie oddam i co będzie? :lol:
To, że mało mądre mi nie przeszkadza, mój pies musi mieć tylko 'podstawy dobrego wychowania', nie mam parcia na dziesiątki sztuczek, itp.

A mój wymarzony duet to buldożek i bullwa - oba białe z odrobiną czarnego :serducho:

Sorgen - Czw Mar 15, 2012 12:43

A bierz jeszcze Ci doplace ;)
Tu nie chodzi o sztuczki i komendy bo te akurat bulle lapia ladnie tu chodzi o ich psychike dziwna, ciagle zwiechy, osly na spacerze i koszmarna upartosc. Do tego sa malo psie, raczej kocie uwielbiaja spac na meblach albo wlazic na kolana. Koszmarnie domagaja sie uwagi no jak male dzieci a jak sie je oleje to wymyslaja takie akcje ze juz lepiej ich nie olewac ;) Ja czegos innego oczekiwalam od psa i chyba sie wiecej nie zdecyduje na bulla juz predzej na amstaffa.

Ninek - Czw Mar 15, 2012 12:56

Ja od dziecka mam koty :-P
Mogłabyś dokładniej napisać, na czym polega to, że chcą być w centrum uwagi? Łażą za człowiek krok w krok, czy dają odetchnąć?
No i jak to jest z ich poziomem energii? Nie znam żadnego bulla na żywo, bo u nas w mieście nie ma ani jednego. A opowieści słysze totalnie różne. Jedni mówią, że to cielaki, które nieszczególnie chcą sie ruszać a inni, że pies by tylko non stop wariował.

Sorgen - Czw Mar 15, 2012 13:18

Lazi ciagle za domownikami, chce miec kontakt fizyczny wiec sie pcha na kolana, tuli, podklada leb do glaskania. Meczace zwlaszcza jak czlowiek ma swoje zajecia a suka sie placze pod nogami. Czasem jest marudna jak dziecko i wtedy ja klade spac do kojca.
Co do aktywnosci to moja suka i te bulle ktore znam dostosowuja aktywnosc do wlasciciela. Moze spac przez pol dnia albo caly dzien byc na spacerze. Szaleja chwilowo na spacerach a tak to sobie tuptaja powoli. Stosunkowo szybko sie mecza wiec bieg przy rowerze czy dlugie spacery w upaly odpadaja. Nie lubia zimna i wilgoci, wtedy jest bunt spacerowy i pies wylazi tylko na sik.

Ninek - Czw Mar 15, 2012 13:44

Z tymi spacerami to pies dla mnie :lol:
Pies - rzep, to co prawda upierdliwe, ale jak łapią komendy, to chyba da sie wypracować, że pies jednak powinien wiedzieć, gdzie jest jego miejsce (w sensie legowisko)?
Fox też nie odstępuje nas na krok, ale po prostu położy sie pod nogami, jak człowiek gdzieś siedzi i tyle. Czasami domaga sie głaskania, ale już sie nauczył, że to ja decyduje kiedy będe go głaskała, a kiedy nie. Wystarczy powiedzieć 'idź spać' i pies sie grzecznie znowu kładzie.

A jak z lękiem separacyjnym? Wyczytałam gdzieś, że jest dosyć powszechny u tej rasy, a nie wiem czy to zgodne z prawdą.

Sorgen - Czw Mar 15, 2012 15:16

Moja suka ladnie zostaje w klatce gdy wychodze, pytalam sasiadow i nie ujada gdy jest sama. Przesypia samotnosc. Zamykam ja bo potrafi wyladowac frustracje gwalcac i jednoczesnie gryzac poduszki a wynajmuje mieszkanie wiec wole zeby cale bylo z tym ze ona poduchy gwalci nawet przy mnie i ewidentnie jest to sposob na jej relaks. Jako szczeniak poszarpala kilka ksiazek ale teraz tylko ewentualnie poduchy niszczy. Znam kilka bulli osobiscie i nie maja problemow z zostawaniem z tym ze kazdy ma swoja klateczke.
Z minusow trzeba jeszcze dodac alergie a to na karme a to na szampon albo pylki. Ogolnie ciagle cos sie dzieje ze skora, uszami lub oczami. Jakas alergia lub grzybek niestety podatne na to sa. Podobno biale bardziej, ja mam kolora a ciagle cos sie dzieje.

Nakasha - Sob Mar 17, 2012 19:44

Dzisiaj byliśmy z psami na spacerze na łączkach i nad rzeką. :) Oto efekty:

Łączki i ganianie się:

Woda:

Mordowanie się :D

Kopanie dołka:

Wcieranie się:

Uff. :D

PALATINA - Sob Mar 17, 2012 20:11

Aż miło popatrzeć. :)
Co dwa psy, to nie jeden.

Oli - Nie Mar 18, 2012 00:26

http://s1016.photobucket....t=Szanta009.mp4 Szanta podobno się nie słucha i jak ją się woła to ucieka... ;) i nadal szukamy domu
Nakasha - Nie Mar 18, 2012 10:07

PALATINA, prawda. :) Nie wyobrażam sobie teraz, aby był tylko 1 pies. :)

Oli, uśmiech dla ciotek jest super. :D Aż dziwne, że tak długo szuka domu...

sachma - Nie Mar 18, 2012 18:41

Oli, Szanta spiernicza aż się za nią kurzy! na prawdę.
Mam nadzieję, że znajdzie szybko odpowiedni dom.

yoshi - Pon Mar 19, 2012 14:43

Ale mieliśmy udany weekend ;)
W sobotę wybraliśmy się z Toudim, Huxleyem oraz moją koleżanką i jej suczką PONa do Tyńca, gdzie znajduję się klasztor Benedyktynów oraz rezerwat Skołczanka po którym biegnie zielony 8-mio km szlak :) Niestety nie wzięłam aparatu...
Ale za to wczoraj byliśmy w okolicach Rabki Zdrój, pojechaliśmy zdobyć Luboń Wielki ;) I było super ;) Wycieczka udała nam się w 100%. Nie zraziły nas przemoczone buty bo tam oczywiście śnieg jeszcze zalegał, i utworzyła się masa potoczków. Ale było cudownie, zielone choinki, skałki. Byliśmy w 7 osób i 7 psów :)
Troszkę zdjęć ;)

Toudi w śniegu aż po pachy ;)

kto ma najśliczniejszego psa na świecie? :serducho:

a tu cała nasza gromadka :D

chyba wystarczy ;) mam ponad setkę hehehe :mrgreen:

babyduck - Pon Mar 19, 2012 22:14

Jak zatamować psu krew z języka? Szczur dziabnął Negrę :(