O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Oli - Czw Cze 21, 2012 17:06
Niamey napisał/a: | U nas satyny są po prostu inne niż w tych wzorcach | a to nie wiedziałam, że ten temat dotyczy zagranicznych wzorców i szczurów...
no i wybacz, ale delikatniejsza struktura włosa to nie jest to samo co cieńszy i dłuższy włos jak napisała Marzka95
Niamey - Czw Cze 21, 2012 18:00
Oli, temat dotyczy satyn, a to jest odmiana, jak sądzę, wyhodowana w Stanach i warto wiedzieć, jakie są ich wzorce, bo po prostu są najbardziej pierwotne. W Polsce mało jest "prawdziwych" satyn, dużo za to satyn "rzekomych", czyli szczurów o wyjątkowo błyszczącej sierści i intensywnym kolorze. Ale nie wiemy jaka dokładnie stoi genetyka i czy to jest taka sama mutacja, jak ta pierwotna amerykańska.
Za Karen Robinson:
Cytat: | The Satin Coat
Satin animals have a totally different hair structure giving them that shiny coat. They are a mutation, having a smaller diameter hair shaft and a more transparent hair shell. The sheen is due to the clarity of the glass-like hair shell and its ability to reflect light. Because of the greater transparency of the outer hair shell, it makes the pigment granules show through more clearly so that Satins appear more intense in color compared to normal furred animals. This means your colors will appear darker on a Satin animal than a normal one. The fur is fine to the touch and appears thinner.
Like any Satin animal, once the rat starts getting fur you can see the difference in the coat compared to its normal-coated siblings. I know in the past some people were calling very healthy, glossy-coated rats “Satin” by mistake |
Jeśli ona pisze, że satynowy włos wygląda na cieńszy, to ja jej wierzę
Tu jeszcze w ramach ciekawostki wygrzebane kiedyś przeze mnie zdjęcie satynowych maluchów. W późniejszym wieku, sierść już nie jest taka długa, ale też nie wszystkie małe satynki tak wyglądają.
Cegriiz - Czw Cze 21, 2012 18:14
Oli - Czw Cze 21, 2012 18:57
tyle, że żyjemy w Polsce, na wystawach stosujemy polskie standardy, więc nie wiem dlaczego w tym temacie mamy oceniać szczury na podstawie standardów zagranicznych? u nas się tak nie ocenia satyn, a że zbliża się wystawa, to być może większość pytań w tym temacie będzie padać pod jej kątem.
[ Dodano: Czw Cze 21, 2012 19:59 ]
są standardy chociażby czeskie, które się różnią od naszych polskich, więc mamy pisać, że Twój szczur jest taki czy taki, bo w Czechach tak oceniają? powinniśmy raczej oceniać według polskich norm, skoro je mamy
Niamey - Czw Cze 21, 2012 19:55
Oli, chyba nie ma o co kotów drzeć Napisałaś, że pierwsze słyszysz, żeby satyny miały włos cieńszy i dłuższy, więc odwołałam się do tego, jak satyny definiują Amerykanie, którzy je stworzyli. Wzorzec nie musi być polski, żeby o nim słyszeć. Dla mnie tyle w tym temacie, Babunia satyną nie jest.
Oli - Czw Cze 21, 2012 20:01
Niamey, dla mnie oczywistym było, że jak piszę, że pierwsze słyszę, to donoszę się do polskich wzorców. Może powinnam napisać, że pierwsze słyszę aby według polskiego wzorca była tak i tak określana satyna, ale wydawało mi się to logiczne. Nie widzę powodu, by w temacie nie dotyczącym konkretnej odmiany, a będącym tematem informacyjnym pisać, że czyjś szczur jest według zagranicznych standardów kosmitą, czy inną odmianą, jeśli według naszych standardów taki nie jest. W temacie konkretnej odmiany można sobie dyskutować o odstępstwach, ale myślę, że ten temat temu nie służy.
Dogha - Pią Cze 29, 2012 22:03
wuwuna napisał/a: | Dogha napisał/a:
Czyli będzie dumbo rex cinnamon hooded?
ja wąsów nie widzę, więc nie wiem czy rex. Reszta się zgadza. |
tu wąsiska
Jak był mały miał takie:
Dory - Sob Cze 30, 2012 08:17
Na moje oko velvecik Dzieciaki mają często bardziej podkręcone wąsiska, zapewne dlatego, że u maluchów są one po prostu cieńsze.
wuwuna - Sob Cze 30, 2012 11:36
Dogha, wygląda jak teddy rex. Ale wiadomo, że bez znanych przodków i całości rodzeństwa są to tylko domysły dotyczące tylko i wyłącznie wyglądu zewnętrznego.
Dory - Sob Cze 30, 2012 18:04
Off-Topic: | wuwuna napisał/a: | teddy rex |
To ja już sobie pójdę, bo nawet nie wiem, co to |
wuwuna - Sob Cze 30, 2012 18:48
Dory, rexovelveteen.
peppies - Nie Lip 01, 2012 19:59 Temat postu: jakiej odmiany są moje szczuraski :) :) ?
Proszę powiedzieć mi coś na temat odmian u moich szczurków, z góry dziękuję za pomoc
1kamilla1 - Pon Lip 02, 2012 11:50
wyglądają identycznie jak moje. Jeśli chodzi o sierść, tylko ja mam albinosa (tu widzę chyba syjama) a drugiego nie umiem określić, mówiono mi, że to Beige a wygląda dokładnie tak samo jak Twój ten ciemniejszy.
peppies - Pon Lip 02, 2012 13:00
no właśnie Ciapek podobno nie jest albinosem bo ma ciemniejszą sierść nad ogonem i na nosku, więc może jest tak jak mówisz. Dodam, że oba mają czerwone oczka.
pizmol - Pon Lip 02, 2012 13:06
peppies, ale jest biały a nie beżowy? Może himalayan...
|
|
|