To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Devona - Sob Sie 22, 2009 14:46

Wróciły ściółki do polskiego zooplusa, przynajmniej częściowo :jupi: . Mam nadzieję, że "moje" trociny na zawsze :D .
Anonymous - Sob Sie 22, 2009 22:38

faktycznie :D ale tych duzych paczek nadal nie ma...
choc ja i tak wole w niemieckim bo sami mi pobieraja pieniadze z konta i nie musze leciec na poczte wplacac ;p

Devona - Nie Sie 23, 2009 22:56

Katasza, ja i tak używam Chipsi Citrus, więc dla mnie jest ok :] .
Off-Topic:
Jak to sami pobierają kasę z konta O_o ?

Anonymous - Nie Sie 23, 2009 23:11

Off-Topic:
wpisujesz nr konta i jakis tam numer jeszcze i nie musisz wplacac pieniedzy, sami sobie biora ;p

Dev, przyszly Twoje trociny, baaardzo ladnie pachna. Moze tez sie na nie prze(r?)zuce :mrgreen:

{VeTeR} - Pon Sie 24, 2009 11:58

ostatnio z planety zoo dostalem probke zapachowego zwirku ( zdaje sie mietowy ) ale malo tego bylo strasznie wiec wsumie 0 roznicy jak chlopakom wsypalem to do klatki.
ma ktos tego wiecej (np cala kuwete), jak sie szczurki reaguja na taki zapach i czy dobre to jest?

Devona - Pon Sie 24, 2009 14:19

Off-Topic:
Katasza, super, że trocinki już są, jak będziesz mogła podrzucić, to daj wcześniej znać. Gdzie to się podaje, że sami pobierają z konta, podasz mi jakiś link?
Przerzuć się, cytrusowe są naprawdę świetne :D .
Ava - Śro Sie 26, 2009 12:41

Czy ktoś miał kiedyś doświadczenie z kocim piaskiem firmy Topsy?

Jest do kupienia w netto, bardzo dobrze sprawdza się u mojej kici i zastanaweiam się czy u chłopaków też by dobrze sobie poradził.

sylwikk - Czw Sie 27, 2009 13:52

ja mieszam zwirek drewniany z trocinkami Chipsi jabłkowymi nie dosc ze szczura pachnie pięknie to w klatce jest suchutko:) swojego czasu uzywalam trocin Animalsa ale niemiłosiernie sie pylą i zwierze zaczeło mi kichac, wystarczyło zmienic trocinki i po kłopocie :mrgreen:
karola - Sob Paź 10, 2009 11:10

Miał ktoś do czynienia ze słomą granulowaną? Widziałam dużą paczkę (24kg) w zooplusie i się nad nią zastanawiam.
Wyczytałam w internecie, że taka ściółka "puchnie" pod wpływem wilgoci zatrzymując w sobie siuśki i ich zapach. Tylko czy szczury nie zaczną mi jej jeść? Bo to się może skończyć zapchanymi jelitami...

Devona - Sob Paź 10, 2009 18:31

Karola, moje szczurzaki nie jadly. Testowalam granulat slomkowy Vitakraftu i Time Natur (te z zooplusa), oba ok, przy czym ten drugi bardzo oplacalny finansowo. Niestety, u mnie sprawdzaja sie tylko trociny Chipsi (jedynie one daja jakos rade z zapachem moich szczurow, ale ja mam 14 sztuk, z czego 12 to samce ;) ), ale na innych forach czytalam, ze Tima Natur jest z powodzeniem stosowana :] .
Anonymous - Sob Paź 10, 2009 18:41

ja tez kiedys mialam ta slome z vitakraftu, ale po nasiaknieciu rozlatywala sie i smiedzialo jak w stajni...
karola - Sob Paź 10, 2009 19:13

Devona napisał/a:
Tima Natur jest z powodzeniem stosowana
Właśnie o tą ściółkę mi chodziło :] Tylko wystraszyła mnie informacja, że to pęcznieje i w razie zjedzenia szczurowi jelita się zapchają...

katasza napisał/a:
po nasiaknieciu rozlatywala sie i smiedzialo jak w stajni
Ha... Takiego efektu bym nie chciała :/ Do zamawiania ściółki zostało mi jeszcze trochę czasu więc pomyślę.
Anonymous - Sob Paź 10, 2009 20:08

ja zrezygnowalam z tych prasowanych sciolek, wlasnie przez to, ze po nasiaknieciu rozlatywaly sie w pyl.
Jak narazie najlepiej sprawdzaja sie trociny chipsi ;)

runa - Sob Paź 10, 2009 20:19

u mnie zwirek tez fruwa, uzywam pinio albo takiego z pigwy, sprawdza sie najlepiej przy duzej ilosci szczurow.

prasowane trociny to jakas pomylka.

Anonymous - Sob Paź 10, 2009 21:10

ale pinio to tez sa prasowane trociny :P