To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Mangusta - Pon Maj 25, 2009 17:26

katasza napisał/a:
Mazok, a ty mialas sie przeklasyfikowac i miec rozne agamy, ne? (ostatnio czytalam ten temat od poczatku i sie natknelam ;p )
też, ale w tym momencie węże są o wiele łatwiejsze do utrzymania aniżeli jaszczury. Hydrosaurusa se kupię tak czy siak a Piotrek bedzie mieć brodacze, ale kolejny boas kusi.
Cytat:
Mazok ja Ci sie nie dziwie ;p
poważnie zastanawiam się czy nie sprzedac amurki i wzamian kupic sobie samca do boaski, bo ostatnio okazała sie samiczka :) A poniewaz niedługo bedzie przeprowadzka boaski to mysle ze w terra spokojnie zmieszcza sie dwa :D
no ja sie zaczynam zastanawiać nad sensem chowu zboży... rozmnażanie się już nie opłaca w tym momencie, szczególnie classiców - kumpel właśnie sprzedaje po 35zł/szt. ale myślę że prędzej oddam cały harem komuś zaufanemu niż sprzedam, to są kochane debile.

z okazji swoich pierwszych urodzin, Migota ugryzła mnie w górną wargę :P trochę mi krwi pociekło i tyle. hehe, w ogóle pierwszy raz mnie ugryzła. no cóż, w urodzinki ma prawo mieć focha, aż jej chyba dam coś do jedzenia na wieczór ;)

a dzisiaj było hurtowe ważenie. nadal Pomidor wygrywa, ale Migot go goni, pod względem masywności jest już większa.

Pomidor - 400 gram (od grudnia 2008 przytył 190gram)
Migot - 350 gram (od grudnia 2008 przytyła 150 gram)
Mila - 300 gram (od grudnia 2008 przytyła 180 gram)
Harko - 150 gram (od grudnia 2008 przytyła 60 gram)

Mila już w ciężarze rozpłodowym ;) ale chyba sobie daruję rozmnażanie. bardziej mi zależy na rozmnożeniu Harko ale ona niestety ma cały czas problemy z trawieniem, dopiero ostatnio udało mi się zahamować jej ciągłe wymioty.

Fea - Sob Maj 30, 2009 21:06

up
Mangusta - Sob Maj 30, 2009 21:12

prezent urodzinowy, przez którego będziemy się chyba mleczem i mączniakami odżywiać przez następnych kilka tygodni ;P

ciiii.... śpiii.....

Alexis - Sob Maj 30, 2009 21:16

o jaaa o.O co to co to?
Anonymous - Sob Maj 30, 2009 21:17

Co to za smok? Agama blotna?
Jak tak, to moje przyszle marzenie. Jak sie obudzi prosze wiecej zdjec!

Mangusta - Sob Maj 30, 2009 21:19

katasza napisał/a:
Co to za smok? Agama blotna?
gorzej :P Hydrosaurus Weberi, czyli agama żaglowa. jak na pierwszą jaszczurę to dość wysokie progi, dobrze że mam już obycie w legwanach ;)
pituophis - Sob Maj 30, 2009 21:20

O! Hydrosaurus! Skąd on?
Mangusta - Sob Maj 30, 2009 21:25

ze sklepu, a sklep się zaopatrzył w Pradze. to jedyny jaszczur który przeżył, było ich chyba z pięć na początku, pozdychały ze stresu. ma dziabnięty ogon dlatego był taniej niż inne, ale akurat mi ten defekt nie przeszkadza ;)
pituophis - Nie Maj 31, 2009 11:10

Trzymam kciuki. One niestety często się stresują, rozbijają sobie pyski, nie chcą jeść.
Anonymous - Nie Maj 31, 2009 14:05

Cytat:
Pon Maj 25, 2009

Mazoku napisał/a:
Hydrosaurusa se kupię tak czy siak

no to szybko spelniacie swoje marzenia :mrgreen:

w takim razie trzymam kciuki coby sie zadomowil/a szybko.

nezu - Nie Maj 31, 2009 18:19

Gadów w Makowie wypatrzyliśmy w tym roku wyjątkowo mało.
Może dlatego, że teraz są zajęte czym innym niż grzaniem tyłków na okolicznych drogach ;) (i na całe szczęście).

Niemniej udało nam się kilka z nich zaobserwować.

Dwa zaskrońce (w tym jeden na zdjęciu poniżej), jaszczurka żyworodna i jedna, chyba hm "ciężarna" samica zwinki. Była tak gruba, że jak weszła w głębszą darń przy drodze, to się zapadała i nie mogła uciec.

A co do zaskronka...
Wyobraźcie sobie taką sznurówkę, coś koło 12 cm długości, szerokości przeciętnego ołówka... ;)

Taka właśnie sznurówka smyrgnęła mi spod nóg, z drogi na pobocze.
Ale zamiast przed nami uciekać i/lub udawać trupa i śmierdzieć, co jest taktyką obronną większości zaskrońców, ten maluch ustawił się w pozycji do ataku, jak żmijka, nadął szyję, zwinął się w sprężynkę i nas atakował. oO'
Bez otwierania tego rozczulającego ryjka, ale jednak. ;)
Mam wrażenie że za wszelką cenę chciał się wydawać groźną, jadowitą żmiją. 12 centymetrowy berbeć....

No cóż, rozczulił nas. :P

Zrobiłam kilka fotek i oddaliliśmy się, żeby go dłużej nie stresować. Ma niemowlę tupet.
Mam nadzieję, że sobie w życiu poradzi...

:serducho:

Anonymous - Nie Maj 31, 2009 18:28

nezu napisał/a:
Ale zamiast przed nami uciekać i/lub udawać trupa i śmierdzieć, co jest taktyką obronną większości zaskrońców, ten maluch ustawił się w pozycji do ataku, jak żmijka, nadął szyję, zwinął się w sprężynkę i nas atakował. oO'
Bez otwierania tego rozczulającego ryjka, ale jednak. ;)
Mam wrażenie że za wszelką cenę chciał się wydawać groźną, jadowitą żmiją. 12 centymetrowy berbeć....
strasznie mnie to rozczuliło. :serducho: :serducho: :D Mama mu chyba nie te bajki czytała na dobranoc. ;)
Layla - Nie Maj 31, 2009 18:28

Łaaa, ale foty :DD
nezu - Nie Maj 31, 2009 19:13

To jeszcze z ichnich, to dorwałam takiego robala:

Coś z rodzaju donacia, ale jak mi ktoś powie który gatunek konkretnie, to mu będę bić pokłony... :?
http://www.colpolon.biol.uni.wroc.pl/donacia.htm
Topiło się toto przy brzegu, więc może d. aquatica? ale z drugiej strony, nie wiem czy to ten kolor...
Chrząszczyk z mojego zdjęcia jest jednolicie miedziany, ze złotym tułowiem...

Entomolog poszukiwany. :(

Mangusta - Nie Maj 31, 2009 19:53

Cytat:
a bo to tak zawsze jest, że te młodziki są najbardziej kąśliwe. jak mieliśmy w schronie tej wielkości zbożówkę to chyba najwięcej "dziabów" od niej naliczyłam ;)

dzienne foty Gupka :)

pituophis napisał/a:
One niestety często się stresują, rozbijają sobie pyski, nie chcą jeść.
trochę się rzuca, dałam mu kryjówkę ale nie chce z niej korzystać, jak widać siedzi przy przedniej szybie. co do jedzenia... hmmm.... żre wszystko co się rusza ;) przeżył bez większych problemów przez pół roku w dużym zoologu na wystawce, może nie będzie tragicznie jak go teraz przeniosę w ciszę i względny bezruch.