To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

wuwuna - Śro Cze 13, 2012 22:46

agnieszka123 napisał/a:
Co to jest ticking?
przetykany u perla w odcieniu mlecznym .

agnieszka123 napisał/a:
Nie martwić się tymi oczami czy jeśli będzie okazja to wziąć ją do weterynarza i zapytać o nie?
nie martwić.

Macchiato jak dorośnie niech pokaże futerko i wąsiki.

agnieszka123 - Czw Cze 14, 2012 18:50

wuwuna napisał/a:
agnieszka123 napisał/a:
Co to jest ticking?
przetykany u perla w odcieniu mlecznym .
Nie rozumiem... :( Bardzo mało wiem o szczurzych odmianach, wyjaśnij mi proszę dokładniej!
Oli - Czw Cze 14, 2012 19:10

agnieszka123, ticking to znaczy, że szczur nie ma jednobarwnego umaszczenia, ale jego włosy mają różne barwy, z tymże nie są to znaczenia (mniejsze lub większe skoncentrowane plamy innego koloru), a włosy poprzetykane są na całym ciele równomiernie. Najlepszym przykładem tickingu jest umaszczenie agouti. http://www.google.pl/imgr...29,r:8,s:0,i:95
gerbizu - Pon Cze 18, 2012 19:48

a co z moją panieneczką ? :D na pewno dumbo. rex? no i co to za kolorek ? :)

i tu brzuszek. nie wyraźnie widać ale jak się przyciemni to można zobaczyć dwie plamki białe. może na dniach zrobię lepsze zdjęcie jak trzeba ale teraz nie chce małej męczyć po i tak wyczerpującej podróży do mnie :)

wuwuna - Pon Cze 18, 2012 19:58

gerbizu, dumbo velveteen american blue irish.
Majszczur - Wto Cze 19, 2012 18:12

Kiedyś już pytałam o znaczenia Babuni, ale kim/czym dokładnie jest BaBu' ? że dumbo siamką to wiem, ale dotychczas myślałam, że ma sierść standard tylko taką nieco nastroszoną, jednak w porównaniu z niekwestionowanym standardem, który przybył do mnie w niedzielę, zaczęłam ją podejrzewać o welwetowatość. Babu' ma przedłużane niektóre włoski. Sierść dość gęstą. Nie kręconą ale puchatą i taką "nierówną", poczochraną. W porównaniu z lśniącym standardem nie jest taka lśniąca.

wuwuna - Wto Cze 19, 2012 19:24

Majszczur, masz jej zdjęcie jak była młodsza/mała? Ona wygląda na standarda mimo wszystko. Ale dla potwierdzenia, jak była mała miała kręcone wąsy i loczki?
Majszczur - Wto Cze 19, 2012 20:49

wuwuna, ona się do mnie wprowadziła w wieku 5-6 miesięcy. Nie mam jej "dziecięcych" fotek. Ale jak ją dostałam to miała wąsiki proste jak struny i raczej gładką sierść. Zdecydowanie gładszą niż teraz. Żadnych loczków, pofalowań, nic w ten deseń.

wuwuna - Wto Cze 19, 2012 20:59

Majszczur, 100% standard. Po prostu z wiekiem jej się sierść pogorszyła, możliwe, że powoduje to jakiś problem zdrowotny, który nie musi być zew. nawet widoczny.
Majszczur - Wto Cze 19, 2012 22:31

Dzięki wuwuna.
Off-Topic:
Kurcze, zmartwiłaś mnie :( Nigdy nie postrzegałam tej "puchatości" Buni jako ewentualnego symptomu problemów. Szczura jest pod stałą opieką weta i niczego mi nie sygnalizował :|

wuwuna - Śro Cze 20, 2012 21:16

Majszczur, nie martw się na zapas, skoro nic szczur nie pokazuje znaczy, że sobie radzi z problem. Też mam jedną taką dziewczynkę z taką sierścią. I też nic nie zostało zdiagnozowane. Może to indywidualne - problem może być nie istotny i nawet nie zdrowotny a psychiczny lub inny
Marzka95 - Czw Cze 21, 2012 10:59

No na tym ostatnim zdjęciu wygląda jak standard.
Ale czy to nie jest satin? Bo przecież odmiana satin ma włos cieńszy i dłuższy,
miły w dotyku, z charakterystycznym połyskiem i może występować z każdą odmianą sierści, może to jest to?

Majszczur - Czw Cze 21, 2012 11:15

wuwuna napisał/a:
psychiczny lub inny
stawiam na dylematy moralne lub religijne :mrgreen: sorki, nie mogłam się powstrzymać :-P

Marzka95, satynki błyszczą, a Bunia jest matowa. I sierść też nie jest miękka/ jedwabista w dotyku.

Oli - Czw Cze 21, 2012 11:45

Marzka95 napisał/a:
Bo przecież odmiana satin ma włos cieńszy i dłuższy
pierwsze słyszę - miałam kilka satyn w swoim stadzie i żaden ze szczurów nie miał ani cieńszego, ani dłuższego włosa, natomiast bardzo się błyszczała sierść i była milsza w dotyku. Obecnie 2,5 roczny Jaffar nadal się błyszczy, chociaż sierść ze względu na wiek już trochę ma gorszą.
Niamey - Czw Cze 21, 2012 16:56

Oli napisał/a:
pierwsze słyszę
to popatrz na np. amerykańskie satyny (wrzucałam kiedyś do satynowego wątku zdjęcia maluchów) - one podpadają właśnie pod taki opis i na ich stronach jest dokładnie opisane, że błyszczenie jest związane z delikatniejszą strukturą włosa. U nas satyny są po prostu inne niż w tych wzorcach