To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Dimishka - Nie Maj 17, 2009 09:44

L. ja nie zauważyłam, żeby moje geki wykazywały różnice w zachowaniu ;)
Mam i przymilna panienke i faceta jak również ich wredne odpowiedniki, które nie chcą się do mnie przyzwyczaić.
Co do trzymania samemu, mam i harem i samotnika. Nie zauważyłam wielkich różnic w zachowaniu, oprócz tego, że ustawiają się w kolejke do miski ;)
Co do wysokości to moje gekony mają wysokie na 40 i 50cm. Generalnie zdecydowałam się na tak wysokie, bo łatwiej mi je obserwować i żarówka nieogranicza mi tak widoku. A strasznie lubią pod sufitem siedzieć.

Mangusta - Nie Maj 17, 2009 10:39

gekony to nie szczury i im obecność drugiego osobnika nie jest maksymalnie potrzebna, choć zawsze milej popatrzeć na kilka gekonów razem niż na jednego ;) samiec zauważyłam jest spokojniejszy, daje się łatwo brać na ręce, samice czasami się mogą wyrywać ale w sumie miały dość ciężki sezon.

terra nie ma tam jakichś wyjątkowo wypasionych, to są takie najzwyklejsze terraria z szybkami przesuwanymi, na podłoże włókno kokosowe, ze dwie kryjówki i miski z żarciem i wodą. pod terra kabel grzewczy i tyle.

gekony lamparcie są półpustynnymi zwierzętami więc u nich świetnie się sprawdzą suche trawy na przykład (byle nie ostre). ja sobie darowałam żywe rośliny bo mam znajomego kwiaciarza który mi sprowadza sztuczne nie do odróżnienia od żywych ;)

[ Dodano: Nie Maj 17, 2009 12:44 ]
specjalnie dla Lajli, sesja żab trawnych i jednej ropuchy, wszystko w ciągu pół godziny pobytu na działce :lol:

te dwie miały spokojnie 10cm długości ciała

te już mniejsze

ciekawy osobnik bez plamek

rrropuch

L. - Nie Maj 17, 2009 12:40

Dimishka, a masz je w Gdyni czy w Ols? 8)
bo wiesz.. :mrgreen:

Mazok, dzięki :)

Dimishka - Nie Maj 17, 2009 20:44

L. I tu i tu.
W Olsztynie mam mojego biedaka w malusim terra...
Zapraszam po 11 jak będziesz miała czas.
Ten jest w miare spokojny i przyzwyczajony do ludzi więc mogłabyś sobie 'pomiziać' ;)

L. - Nie Maj 17, 2009 20:46

Off-Topic:
Dimishka, to super :D jesteśmy umówione :]
teraz zamienimy się rolami, ty będziesz nawijać, a ja pytać :wink:

Anonymous - Nie Maj 24, 2009 17:12

wlasnie tata skleja terrarium. jak beda juz drzwiczki i wentylacja to porobie zdjecia.

ma ktos z was w terrarium scianke ze styropianu? Latwo zrobic z niego cos fajnego? I czym pokryliscie ten styropian? Procz zaprawy, planuje wysypac piaskiem, albo drobnymi kamyczkami.

Mangusta - Nie Maj 24, 2009 18:11

u mnie na zaprawę czeka ścianka styropianowa + pianka montażowa. poleci się na to atlasem z pigmentem i starczy, ale z zastrzeżeniem że całość będzie stricte pustynnym terrarium. tropikalne jednak lepiej wychodzą z korkiem. styropian im grubszy tym fajniej się obrabia, ja dłubałam paznokciami i nożem do masła.
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 18:16

No ja bede miala tropikalne :/

Korek mi sie nie podoba, chyba ze dlubany. A jakies pomysly na zielone, ale naturalnie wygladajace scianki?
Zdecydowalam sie juz na 100% na anolisa zielonego, nawet mam zamowione trzy sztuki, a one zmieniaja barwe miedzy innymi od otoczenia i chce zeby byly jak najbardziej zielone.

Z kolei styropian bylby swietny, bo osloniete beda tylko boczne scianki, a przednia i tylnia nie. Wiec nie chce, zeby zabardzo sie stresowal i chcialam mu z tego styropianu zrobic pare kryjowek zanim rosliny sie rozrosna.

Mangusta - Nie Maj 24, 2009 18:28

katasza napisał/a:
a one zmieniaja barwe miedzy innymi od otoczenia i chce zeby byly jak najbardziej zielone.
eee, raczej otoczenie bedzie na samym końcu, przede wszystkim ich humor i warunki będą świadczyć o kolorze.

w takim razie polecam czarny silikon i kamyczki kolorowe z Obi, półkilowa puszka kosztuje 10zł i starcza na bardzo dużo, a silikon dobrze będzie blokować wilgoć.

yoshi - Nie Maj 24, 2009 18:30

korek do tropikalnego, tak jak mowi mazok jest najlepsze. A dlubanie jego latwo idzie -widelcem.

a jak chcesz cos zielonego to jest cos takiego jak Xaxim tylko ze droogie
Cytat:
Xaxim to płytki z "kory" paproci drzewiastych ( rodzaj Dixonia) z Am. Pd. charakteryzuje się doskonałymi własnościami wodnymi oraz bakteriostatycznymi w terrarium. Wprasowane wewnątrz zarodniki mchów i paproci przy regularnym, wielotygodniowym nawilżaniu płytki xaximu powodują obrastanie jej przez często wielobarwny, zielony kożuch mchów.

cena:
Płytka 20x40 grub 2do 8 cm 100zł
płytka 20x50 grubość 1cm 60zł

a do anolisa duzo zielonych roslinek i zielono masz ;)

do tego korek gdy jest dlubany jest super porpora dla roslin pnaczych, ktore wczepiaja sie w oparcie. Czyli takie pnacza ktore wytwarzaja takie włoseczki. Nie chodzi o długie wasy ktroe sie owijaja, a o takie strzepki włosków malutkich.
Niektore pnacza wytwarzaja tez takie korzenie które wchodza w korek... np. dosc popularna roslinka... ale nidgy nie pamietam jak sie nazywa... jak sobie przypomnie to napisze :wink:

Anonymous - Nie Maj 24, 2009 18:50

Mazoku napisał/a:
eee, raczej otoczenie bedzie na samym końcu, przede wszystkim ich humor i warunki będą świadczyć o kolorze.

no toz pisze, ze miedzy innymi, a w styropianie mozna zrobic tez latwo kryjowki, dzieki czemu nie beda sie stresowac ;p

yoshi napisał/a:
to jest cos takiego jak Xaxim

gdybym miala mniejsze terra to bym pewnie kupilam, czytalam o tym.
ale potrzebuje cos na dwie scianki 90/40.
wiec sobie daruje ;p

Ten korek to tak normalnie da sie dlubac widelcem?

z roslin mam fikusa, paproc, chce jeszcze cos o duzych rozlozystych lisciach, kwitnie to to na czerwono, takie kwiaty wygladajace jak z lisci, nigdy nie pamietam nazwy. I filodendrona, o to ci yoshi chodzilo? ;)

aa nie moge sie doczekac :D

Mangusta - Nie Maj 24, 2009 19:12

ja nadal mam ciśnienie na dużego dusiciela, ale jak patrzę na rozmiary Migoty to się zastanawiam czy przypadkiem jednego już nie mam ;) ważyć jej dawno nie ważyłam ale jest już cięższa od mojego najcięższego szczura, czyli więcej jak 400g już waży. jutro będzie miała pierwsze urodzinki :serducho: :mrgreen: :serducho: boasy są zdecydowanie moimi ulubionymi wężami i nadal się zastanawiam nad constrictorem.
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 19:22

a ja sie zakochalam w pituophisach :serducho:

Mazok, a ty mialas sie przeklasyfikowac i miec rozne agamy, ne? (ostatnio czytalam ten temat od poczatku i sie natknelam ;p )

mam terra po zolwiu stepowym w piwnicy 100 dl, 30 szer. i 30 wys. Jesienia chce tam cos wsadzic jeszcze. Chcialam ostajnice, ale za niskie jest. Tylko lampart mi zostal? :roll:

marzy mi sie jeszcze legwanik pustynny i agama henrylawsoni no i duze stadko gekonow perelkowych. :mrgreen:

yoshi - Nie Maj 24, 2009 20:21

katasza z fikusow plecam Ci fikusa plożącego - Fikus pumila. On Jak pokryje scianke bedzie super wygladac, wydaje mi sie ze powinnien sobie radzic z wspinaniem sie... ale zawsze mozna go umiescic gdzies w gorze tera aby spływał na dół. W kązdym razie jest śliczny.

i tak dokładnie chodziło mi o filadendrona ;p a dokladnie Philodendron scandens ;) On ślicznie roście w terrariach :)

Mazok ja Ci sie nie dziwie ;p
poważnie zastanawiam się czy nie sprzedac amurki i wzamian kupic sobie samca do boaski, bo ostatnio okazała sie samiczka :) A poniewaz niedługo bedzie przeprowadzka boaski to mysle ze w terra spokojnie zmieszcza sie dwa :D

Anonymous - Nie Maj 24, 2009 21:49

Juz mam fikusa benjamina i paproc, wiec to wsadze. Ale dzieki, kupie jeszcze filodendrona i pumila. I chyba koniec z roslinami, bo terra nie mam duze.
Gdybym nie wyjezdzala w lipcu na miesiac to juz bym kupila, a tak musze czekac jeszcze 2 miesiace, bo nie chce zostawic taty samego z nowymi domownikami. I tak zostawiam mu pajaki i straszyki.