Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
Dimishka - Nie Maj 17, 2009 09:44
L. ja nie zauważyłam, żeby moje geki wykazywały różnice w zachowaniu
Mam i przymilna panienke i faceta jak również ich wredne odpowiedniki, które nie chcą się do mnie przyzwyczaić.
Co do trzymania samemu, mam i harem i samotnika. Nie zauważyłam wielkich różnic w zachowaniu, oprócz tego, że ustawiają się w kolejke do miski
Co do wysokości to moje gekony mają wysokie na 40 i 50cm. Generalnie zdecydowałam się na tak wysokie, bo łatwiej mi je obserwować i żarówka nieogranicza mi tak widoku. A strasznie lubią pod sufitem siedzieć.
Mangusta - Nie Maj 17, 2009 10:39
gekony to nie szczury i im obecność drugiego osobnika nie jest maksymalnie potrzebna, choć zawsze milej popatrzeć na kilka gekonów razem niż na jednego samiec zauważyłam jest spokojniejszy, daje się łatwo brać na ręce, samice czasami się mogą wyrywać ale w sumie miały dość ciężki sezon.
terra nie ma tam jakichś wyjątkowo wypasionych, to są takie najzwyklejsze terraria z szybkami przesuwanymi, na podłoże włókno kokosowe, ze dwie kryjówki i miski z żarciem i wodą. pod terra kabel grzewczy i tyle.
gekony lamparcie są półpustynnymi zwierzętami więc u nich świetnie się sprawdzą suche trawy na przykład (byle nie ostre). ja sobie darowałam żywe rośliny bo mam znajomego kwiaciarza który mi sprowadza sztuczne nie do odróżnienia od żywych
[ Dodano: Nie Maj 17, 2009 12:44 ]
specjalnie dla Lajli, sesja żab trawnych i jednej ropuchy, wszystko w ciągu pół godziny pobytu na działce
te dwie miały spokojnie 10cm długości ciała
te już mniejsze
ciekawy osobnik bez plamek
rrropuch
L. - Nie Maj 17, 2009 12:40
Dimishka, a masz je w Gdyni czy w Ols?
bo wiesz..
Mazok, dzięki
Dimishka - Nie Maj 17, 2009 20:44
L. I tu i tu.
W Olsztynie mam mojego biedaka w malusim terra...
Zapraszam po 11 jak będziesz miała czas.
Ten jest w miare spokojny i przyzwyczajony do ludzi więc mogłabyś sobie 'pomiziać'
L. - Nie Maj 17, 2009 20:46
| Off-Topic: | Dimishka, to super jesteśmy umówione
teraz zamienimy się rolami, ty będziesz nawijać, a ja pytać |
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 17:12
wlasnie tata skleja terrarium. jak beda juz drzwiczki i wentylacja to porobie zdjecia.
ma ktos z was w terrarium scianke ze styropianu? Latwo zrobic z niego cos fajnego? I czym pokryliscie ten styropian? Procz zaprawy, planuje wysypac piaskiem, albo drobnymi kamyczkami.
Mangusta - Nie Maj 24, 2009 18:11
u mnie na zaprawę czeka ścianka styropianowa + pianka montażowa. poleci się na to atlasem z pigmentem i starczy, ale z zastrzeżeniem że całość będzie stricte pustynnym terrarium. tropikalne jednak lepiej wychodzą z korkiem. styropian im grubszy tym fajniej się obrabia, ja dłubałam paznokciami i nożem do masła.
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 18:16
No ja bede miala tropikalne
Korek mi sie nie podoba, chyba ze dlubany. A jakies pomysly na zielone, ale naturalnie wygladajace scianki?
Zdecydowalam sie juz na 100% na anolisa zielonego, nawet mam zamowione trzy sztuki, a one zmieniaja barwe miedzy innymi od otoczenia i chce zeby byly jak najbardziej zielone.
Z kolei styropian bylby swietny, bo osloniete beda tylko boczne scianki, a przednia i tylnia nie. Wiec nie chce, zeby zabardzo sie stresowal i chcialam mu z tego styropianu zrobic pare kryjowek zanim rosliny sie rozrosna.
Mangusta - Nie Maj 24, 2009 18:28
| katasza napisał/a: | | a one zmieniaja barwe miedzy innymi od otoczenia i chce zeby byly jak najbardziej zielone. | eee, raczej otoczenie bedzie na samym końcu, przede wszystkim ich humor i warunki będą świadczyć o kolorze.
w takim razie polecam czarny silikon i kamyczki kolorowe z Obi, półkilowa puszka kosztuje 10zł i starcza na bardzo dużo, a silikon dobrze będzie blokować wilgoć.
yoshi - Nie Maj 24, 2009 18:30
korek do tropikalnego, tak jak mowi mazok jest najlepsze. A dlubanie jego latwo idzie -widelcem.
a jak chcesz cos zielonego to jest cos takiego jak Xaxim tylko ze droogie
| Cytat: | | Xaxim to płytki z "kory" paproci drzewiastych ( rodzaj Dixonia) z Am. Pd. charakteryzuje się doskonałymi własnościami wodnymi oraz bakteriostatycznymi w terrarium. Wprasowane wewnątrz zarodniki mchów i paproci przy regularnym, wielotygodniowym nawilżaniu płytki xaximu powodują obrastanie jej przez często wielobarwny, zielony kożuch mchów. |
cena:
Płytka 20x40 grub 2do 8 cm 100zł
płytka 20x50 grubość 1cm 60zł
a do anolisa duzo zielonych roslinek i zielono masz
do tego korek gdy jest dlubany jest super porpora dla roslin pnaczych, ktore wczepiaja sie w oparcie. Czyli takie pnacza ktore wytwarzaja takie włoseczki. Nie chodzi o długie wasy ktroe sie owijaja, a o takie strzepki włosków malutkich.
Niektore pnacza wytwarzaja tez takie korzenie które wchodza w korek... np. dosc popularna roslinka... ale nidgy nie pamietam jak sie nazywa... jak sobie przypomnie to napisze
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 18:50
| Mazoku napisał/a: | | eee, raczej otoczenie bedzie na samym końcu, przede wszystkim ich humor i warunki będą świadczyć o kolorze. |
no toz pisze, ze miedzy innymi, a w styropianie mozna zrobic tez latwo kryjowki, dzieki czemu nie beda sie stresowac ;p
| yoshi napisał/a: | | to jest cos takiego jak Xaxim |
gdybym miala mniejsze terra to bym pewnie kupilam, czytalam o tym.
ale potrzebuje cos na dwie scianki 90/40.
wiec sobie daruje ;p
Ten korek to tak normalnie da sie dlubac widelcem?
z roslin mam fikusa, paproc, chce jeszcze cos o duzych rozlozystych lisciach, kwitnie to to na czerwono, takie kwiaty wygladajace jak z lisci, nigdy nie pamietam nazwy. I filodendrona, o to ci yoshi chodzilo?
aa nie moge sie doczekac
Mangusta - Nie Maj 24, 2009 19:12
ja nadal mam ciśnienie na dużego dusiciela, ale jak patrzę na rozmiary Migoty to się zastanawiam czy przypadkiem jednego już nie mam ważyć jej dawno nie ważyłam ale jest już cięższa od mojego najcięższego szczura, czyli więcej jak 400g już waży. jutro będzie miała pierwsze urodzinki boasy są zdecydowanie moimi ulubionymi wężami i nadal się zastanawiam nad constrictorem.
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 19:22
a ja sie zakochalam w pituophisach
Mazok, a ty mialas sie przeklasyfikowac i miec rozne agamy, ne? (ostatnio czytalam ten temat od poczatku i sie natknelam ;p )
mam terra po zolwiu stepowym w piwnicy 100 dl, 30 szer. i 30 wys. Jesienia chce tam cos wsadzic jeszcze. Chcialam ostajnice, ale za niskie jest. Tylko lampart mi zostal?
marzy mi sie jeszcze legwanik pustynny i agama henrylawsoni no i duze stadko gekonow perelkowych.
yoshi - Nie Maj 24, 2009 20:21
katasza z fikusow plecam Ci fikusa plożącego - Fikus pumila. On Jak pokryje scianke bedzie super wygladac, wydaje mi sie ze powinnien sobie radzic z wspinaniem sie... ale zawsze mozna go umiescic gdzies w gorze tera aby spływał na dół. W kązdym razie jest śliczny.
i tak dokładnie chodziło mi o filadendrona ;p a dokladnie Philodendron scandens On ślicznie roście w terrariach
Mazok ja Ci sie nie dziwie ;p
poważnie zastanawiam się czy nie sprzedac amurki i wzamian kupic sobie samca do boaski, bo ostatnio okazała sie samiczka A poniewaz niedługo bedzie przeprowadzka boaski to mysle ze w terra spokojnie zmieszcza sie dwa
Anonymous - Nie Maj 24, 2009 21:49
Juz mam fikusa benjamina i paproc, wiec to wsadze. Ale dzieki, kupie jeszcze filodendrona i pumila. I chyba koniec z roslinami, bo terra nie mam duze.
Gdybym nie wyjezdzala w lipcu na miesiac to juz bym kupila, a tak musze czekac jeszcze 2 miesiace, bo nie chce zostawic taty samego z nowymi domownikami. I tak zostawiam mu pajaki i straszyki.
|
|
|