To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. V

klauduska - Śro Sty 16, 2013 12:40

Będę z Torą na wystawie w Warszawie 27.01. :)
Jakby Warszawiacy chcieli na wystawy warszawskie wpaść, tu jest info o nadchodzących wystawach tutaj:
http://www.ekkr.waw.pl/
http://www.smk1.waw.pl/

unicorn - Śro Sty 16, 2013 13:16

Czym się sugerować przy wyborze karmy dla 9-tygodniowego kociątka? Których firm unikać? Mokra, sucha, mokra i sucha? Może polecacie jakąś konkretną?

Będę wdzięczna za linki do rzetelnych stron z takimi informacjami. Kompletnie się na tym nie znam, a nie chcę naczytać się głupot. :oops:

PALATINA - Śro Sty 16, 2013 13:32

klauduska,
A w jakich granicach cenowych są bilety wstępu?
Ja bym nawet poszła, ale czasem jak mam dwa normalne bilety kupić, to wolę sobie zamówić kolczyki na allegro lub psu piłkę kupić. :P

klauduska - Śro Sty 16, 2013 13:36

PALATINA, nie mam zielonego pojęcia szczerze mówiąc. Na stronach nie jest napisane? Nie chodzę jako zwiedzający, więc się nie interesowałam.. Możesz zapytać się też w tematach na podforum hodowców na miau :)

unicorn, było o tym pisane tutaj w temacie jeszcze niedawno, poszukaj ;) Cola się pytała.

PALATINA - Śro Sty 16, 2013 13:39

klauduska napisał/a:
podforum hodowców na miau

Powiem szczerze, że bywałam na dziesiątkach forów, a tak obrzydliwej atmosfery (ataki, chamstwo, złośliwości itd.) nie widziałam nigdzie, więc podziękuję. :roll:
Poszukam na stronach.

unicorn - Śro Sty 16, 2013 13:41

klauduska, a, ok. :) szczerze powiedziawszy nie śledziłam wsześniej tematu, ale niedługo pewnie zacznę :)
klauduska - Śro Sty 16, 2013 13:42

PALATINA, to podforum to tylko mały kawałek tego, co się w świecie hodowców dzieje niestety..
Możesz napisać maila do klubów, oni dość szybko i sprawnie odpisują.

PALATINA - Śro Sty 16, 2013 13:48

klauduska,
Wolę nie widzieć reszty w takim razie i podziwiam, że się w to pchasz! :twisted:
Mnie to obrzydziło aż tak, że zniechęciło prawie całkiem do kupowania rasowego kota kiedykolwiek!
Dobrze, że Racucha kupiliśmy "pod wpływem chwili" (no nie aż tak - po wielu mailach z hodowczynią i odwiedzinach), zanim zaczęłam się mocniej zagłębiać w ten temat i zanim zobaczyłam to wszystko.
W obecnej chwili prawdopodobnie ograniczyłabym się do jakiejś znajdy. Autentycznie!
Świat hodowców jawi mi się jak jakiś gang, z którym nie chce mieć nic wspólnego. Cały czas jestem w szoku, bo gdy zaczęłam czytać, spodziewałam się czegoś kompletnie innego! :?

edit:

Bilet normalny 15 zł.
Pomyślę.
Chciałam się bliżej drapakom Rufiego przyjrzeć. Już oglądałam je na innej wystawie, ale teraz będziemy się przyglądać inaczej, bo w tym roku (pewnie latem) chcemy taki kupić.
Tylko nie wiem, czy go dopasowywać bardziej pod Racucha czy bardziej pod Imbira. Mają zupełnie inne wymagania. :D

klauduska - Śro Sty 16, 2013 14:06

PALATINA napisał/a:
Wolę nie widzieć reszty w takim razie i podziwiam, że się w to pchasz!

to samo mówi mój TŻ. Słucha moich opowiadań o tym światku i tylko się za głowę łapie..
Na szczęście nie wszyscy są tacy.
Nie pcham się tam dla znajomości w każdym razie. Lubię to po prostu. To zdobywanie wiedzy, atmosferę na wystawach [dopóki nie usłyszę chamskiego komentarza, na czyjkolwiek temat], patrzenie jak kot wyrasta itd itp. Nie spodziewałam się, że to taka praca, ale mi się podoba :)

Drapaki Rufiego sama możesz zaprojektować tak, żeby pasowało im obu :)

PALATINA - Śro Sty 16, 2013 16:21

klauduska napisał/a:
Drapaki Rufiego sama możesz zaprojektować tak, żeby pasowało im obu

Wiem, ale nie do końca się tak da.
Ragdolle są ciężkie i zaleca się dla nich niskie drapaki, żeby skacząc z góry niczego sobie nie zrobiły.
Imbir to szaleniec podsufitowy niemalże i nie pogardzi żadną wysokością.
Muszę wypracować kompromis. Myślę o niższym drapaku i dodatkowo półkach kocich na ścianie, ale jeszcze nie wiem, na co w końcu się zdecydujemy.

NinaWi - Śro Sty 16, 2013 17:04

klauduska napisał/a:
Na szczęście nie wszyscy są tacy.

Tru.

PALATINA, miałam ten sam problem, więc kupiłam dwa xD Jeden malutki i niski (budka+rozeta), drugi sufitowy.

L. - Śro Sty 16, 2013 17:06

klauduska, piękna kotka :D
PALATINA - Śro Sty 16, 2013 17:08

Loonie napisał/a:
PALATINA, miałam ten sam problem, więc kupiłam dwa xD Jeden malutki i niski (budka+rozeta), drugi sufitowy.

I myślisz, że jak na tym wyższym przykleję karteczkę, że to dla Imbira, to Racuch nie wejdzie i nie zeskoczy? :] Na regał nie wchodzi, bo nie jest dla niego atrakcyjny, ale jak wstawię wielki fajny drapak, to na bank się będzie wspinał, a potem skakał z niego i jeszcze sobie coś uszkodzi.
Teraz mają taki wysokości 120 cm słupek + deseczka połączona z półką w regale.
Obaj go kochają.
Ale myślę, że Imbir chciałby coś bardziej ekstra!

Ninek - Śro Sty 16, 2013 17:20

To ragi są takimi sierotami, że sobie robią krzywde skacząc? :shock:

Luby ma dwa koty: mixa Ragdolla i dachowca. Drapak mają wysoki, najwyższa półka jest na ponad 2m, coś koło 2,2m - tak na oko, porównując z moim wzrostem. Dachowiec śmiga po nim jak szalony, a drugi kot wpełza na samą góre, ale tak samo z niej spełza, nigdy nie skacze. Wysokość bardzo lubi - wskakuje wszystkim na plecy i siedzi na ramieniu jak szczur :evil:

PALATINA - Śro Sty 16, 2013 17:28

Ninek napisał/a:
To ragi są takimi sierotami, że sobie robią krzywde skacząc?

Są ciężkie i podobno nie powinny skakać z duzych wysokości.
Wyczytałam to gdzieś. Pojęcia nie mam jak to sie ma do realnego życia.

Mój Racuch ma drapak dość niski (120 cm). Skacze z niego bez większego problemu i czasem aż mnie boli psychicznie odgłos jaki towarzyszy zetknięciu z podłogą.
Wolałabym na własnym kocie nie sprawdzać, czy skacząc z czegoś wyższego coś sobie zrobi, czy nie.