To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Guzy (w tym gruczolaki) przysadki mózgowej

Kami - Pon Wrz 22, 2014 19:37

Może ktoś mądrzejszy coś poradzi...

Bella, lat 3 i miesiąc. Zauważyłam, że dziwnie podrzuca łepek do góry, ale nie przy dotyku. Po prostu, jak chodzi, też w trakcie jedzenia. Czasem trochę zgrzyta przy tym zębami. Innych objawów za bardzo nie widzę, trzyma jedzenie w łapkach, myje się, koordynacja nie ta i dużo śpi, ale to przecież staruszka. Z drugiej strony, wydaje mi się trochę przymulona, ale może sobie wmawiam... Myślicie, że to może być przysadka, skoro przy dotyku głowy nie podrzuca?

Dodam, że od jakiś 2-3 tygodni przyjmuje Bromergon ze względu na gruczolaki (nawiasem mówiąc, raczej na nie nie działa). Podam chyba kabergolinę zamiast, bo innego pomysłu nie mam. :|

limomanka - Pon Wrz 22, 2014 20:49

Kami, może to też oznaczać problemy neurologiczne. Podajecie witaminę B complex?
Kami - Pon Wrz 22, 2014 21:22

limomanka, nie, nie podajemy. Żadnych neurologicznych objawów wcześniej nie było. Mogę kupić, jakaś ludzka się nada? Podpowiesz jak się to dawkuje?
limomanka - Pon Wrz 22, 2014 22:35

Kami, tutaj masz o nootropilu (zamiennik to lucetam) - ja go podaję starszym szczurkom, którym już dokuczają łapki. Razem z witaminą B (jak poprosisz w aptece, dostaniesz standardową B complex), którą czasem trzeba zakwasić kropelką cytryny, by była zjadliwa dla ogonów - na 500 g szczura podawałam 1/4 tabletki.
Oczywiście dobrze to wszystko skonsultować z prowadzącym weterynarzem. Gdyby to była jednak kwestia przysadki, możesz bez ryzyka kontynuować kurację oboma lekami (my tak robiliśmy z Twixem).

angelus - Wto Wrz 23, 2014 01:24

Kami, co do witaminy b. To ja od ponad pół roku podaję dziewczynom taką zwykłą ludzką, po pół tabletki na głowę. Wetka mówi, że w zasadzie nie idzie tego przedawkować, bo nadmiar wydala się razem z moczem.
I tak jak mówi limomanka, zakwasić kropelką cytryny i już pięknie wchodzi, u mnie w dżemie truskawkowym :)

Izunia789 - Śro Wrz 24, 2014 06:35

Fopa dostała wczoraj pół tabletki Cabergolin al 1 mg (chyba tak się to piszę) o godzinie 17.00. W poniedziałek byłyśmy u weta. Z myślą o badaniu krwi i usg. Ale że potrzebny byl głupi jasiek (zastrzyk) zrezygnowałam bo mała jest bardzo osłabiona. Dostała wit B i zastrzyk ją tak bolał..dramat:(.. i po nim jej stan się pogorszył.. ból i stres osłabił ją totalnie. Czyli sen i prawie żadne jedzenie i picie... na siłę z palca:(.
Wczoraj dostała Cabaser. Wieczorem zachowywała się dziwnie.. osłabiły sie jej łapki, chodziła w koszyczku od jednego boku do drugiego.. całkowicei zagubiona izdezorientowana. Miała problemy z poruszaniem sie po klatce...bała się schodzić na niższy poziom.
Po wyciągnięciu z klatki podałam jej steryd. W sinlacu oczywiście z łyzeczki a potem z palca. Widać że jej to smakowało. Nawet dużo zlizała (powiedzmy) patrząc nawcześniejsze dni. Chodziła po łózku, dalej jakby zagubiona. Następnie poszła spać i ja z nadzieją że dziś będzie lepiej. O 5.20 poszłam do małych i poprawy brak ;( nie wiem czy się poruszała przez noc bo spała w tym samym miejscu co wczoraj wieczór.Dałam jej kaszkę na palec polizała i odsuneła głowę. Wode z poidła tak samo:(. I teraz jestem w pracy i chcę mi się wyć:(. Nie ma mnie przyniej ..
I co ja mam zrobić..ile czasu może upłynąć za nim zadziała lek? Kiedy mogę podać drugą dawkę?Już jutro? i Czy większą?
W czwartek dostała antybiotyk. Nie pamiętam nazwy:(. Ale nie wiem czy jej pomógł. Jej stan nie był jakiś zatrważająco lepszy ale w niedziele widać było że jest lepiej. Fizycznie napewno. Chodz jedzenie standard mało. Mógł zadziałać tak pózno?
Jestem podłamana. Wet chcę podać głupiego jaska żeby pobrać spokojnie krew a przy okazji zrobić usg brzucha i zęby trzonowe dobrze obejrzeć ( mała nie chciała współpracować ostatnio).
Mała zaczeła też częściej czepać głową. Drapie się czesto w boczek.Zaczynam ją tracić:(..
A może to nie to może to uszko lub zapalenie mózgu ;( ? Uszka miała oglądane..była obmacana i ok..
Poprosić o dodatkowe leczenie antybiotykiem przez jakiś czas?
Proszę..co ja mam robić ;(

Pyl - Śro Wrz 24, 2014 11:57

Izunia789, postaraj się podejść konkretnie do tematu i zebrać informacje.

Jaki antybiotyk dostała i dlaczego tylko w czwartek? Rzadko podaje się jedną dawkę antybiotyku (jest kilka długo działających), najczęściej antybiotyki trzeba podawać przez 2-3 tygodnie. Co wet mówił o tym antybiotyku? Czy penetruje do mózgu?
Jaki steryd dostaje i jak często?
Cabaser powinien dawać efekty po 1-2 dawkach, ale działa tylko na guzy hormonozależne - nie ma gwarancji, że pomoże. Możesz próbować jeszcze z drugą dawką (potraktować jako dawkę uderzeniową) porównywalnej wielkości. Jak nie będzie efektu to raczej nie widzę sensu podawania dalej/więcej.

Niestety nikt Ci nie odpowie przez internet czy to zapalenie ucha czy mózgu - nawet wet badając ogona może tego nie dać rady ocenić, a co dopiero my na bazie opisu. Na szczęście na zapalenie ucha/mózgu podaje się te same leki, więc wet nie musi mieć pewności, żeby leczyć.
Jeśli dostaje antybiotyk, steryd, kabergolinę i leki wspomagające neurologicznie (m.in. wit B) to leczenie wygląda rozsądnie i niewiele więcej można zrobić bez diagnostyki (krew, USG, które sugerował lekarz). Ale nie wiem jaki to antybiotyk, czy penetruje do mózgu, jak długo jest podawany...

Izunia789 - Śro Wrz 24, 2014 12:18

Dziś będe u weta i zapytam o ten antybiotyk. Pamiętam słowa że taki pierwszego konatktu i ogólny, napewno oddziałuje na drugi oddechowe. Dlaczego dostała raz ? Nie wiem:(.. Wet uznał chyba że skoro dawka jedna nie zadziałała to nie zadziała? Więc słuchając Ciebie porozmawiam o długim stosowaniu antybiotyku. Tylko żeby nie było za pózno.
Steryd encortonol codziennie dp pysia jej podaje w dawce 1/6 tabletki,
Wróce do domu po 15 mam nadzieje że lek zadziałał. Jeśli nie (oby niee:() to podac jej dziś znowu czy odczekać do jutra?
Mała dostała kabergoline,sterydy,wit b i ten antybioty raz.
Boje się jej zobić badania tj. pobieranie krwi - ostatnio boli ją bardzo kucie:(a narkoza jest przecież nie bezpieczna teraz.

Napisz mi nazwę antybiotyku który penetruje do mózgu.
:(

smeg - Śro Wrz 24, 2014 12:44

Izunia789 napisał/a:
Napisz mi nazwę antybiotyku który penetruje do mózgu.

Bactrim albo Biseptol

Izunia789 - Śro Wrz 24, 2014 13:02

Zasugerować wetowi podanie tych własnie antybiotyków?
Pyl - Śro Wrz 24, 2014 13:14

Izunia789 napisał/a:
Zasugerować wetowi podanie tych własnie antybiotyków?
Izunia789, nie. To wet musi wiedzieć JAK ma leczyć. Jeśli tego nie wie to zmień weta.
Jeśli przyjdziesz i powiesz wetowi jakie chcesz leki to on nie weźmie żadnej odpowiedzialności za swoją pracę, a w przypadku niepowodzenia leczenia winą obarczy Ciebie.
Możesz zapytać czy podany lek penetruje do mózgu i wyleczy, jeśli będzie to zapalenie mózgu czy ucha, ale moim zdaniem nie masz wiedzy wystarczającej do narzucania konkretnego leczenia. My na forum też jej nie mamy.

Izunia789 - Śro Wrz 24, 2014 13:25

dobrze ..dzięki. Zobaczymy co dziś wet powie.

Izunia789 - Pon Paź 06, 2014 07:30

[*] dla Kochanej Fopusi.. :(
Przegrałyśmy .. dziękuję wszystkim za pomoc.

Szczurówka - Pon Paź 06, 2014 08:45

Izunia789, przykro mi :(
Majo - Wto Paź 07, 2014 08:54

Izunia789, bardzo mi przykro z powodu twojej szczurki :(

Tymczasem, sama przychodzę tu z pytaniem o przysadkowca, a konkretnie, o łączenie.
Bruno ma świeżo rozpoznanego guza przysadki, dobrze odpowiada na leczenie, ale ma swoje lata, mięśnie zadu mu siadają, jakieś ropnie w uchu, problemy z sercem... w każdym razie, obawiam się, że długo nie pociągnie. Nie chcę, żeby Puszka została gwałtownie osierocona, więc zastanawiam się and wzięciem trzeciego szczura.
W związku z tym mam pytanie. Czy stres związany z łączeniem nie zadziała negatywnie na przysadkowca?