O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
agnieszka123 - Czw Cze 07, 2012 22:46
Niiieee, na pewno nie ma chorych, obserwuję ją i widzę, że ma bardzo dobry wzrok, jest bardzo bystra i spostrzegawcza. Chyba trochę przesadziłam z tym opisem oczu... Teraz się jej przyglądam - jest noc - i oczy ma czerwone tylko po prostu ciemne. W ciągu dnia wydają się po prostu dużo jaśniejsze, jak na zdjęciu które wrzuciłam. Po prostu tak porównuję do mojej poprzedniej albinoski która oczy miała intensywnie czerwone. Latte aż tak czerwonych nie ma.
Niamey napisał/a: | jak byś opisała kolor macchiato? Jakie ona ma oczy? W awatarze też masz jej zdjęcie? Tam się wydaje, jakby kolor był ciemniejszy. |
Tak, w awatarze to też ona. Kolor jest chyba bardziej taki jak w awatarze... To dość jasny szary. Przeglądałam zdjęcia szczurów znakowanych jako blue agouti ale nie wiem czy nie jest leciuteńko za jasna jak na agutka... Oczy ma czarne.
Niamey napisał/a: | Mocca - jest standard standard black, zakładam, że irish, tak jak piszesz
Latte - jest standardowym albinosem. |
Dziękuję Czyli standard black mają srebrne włoski i brązowawą sierść na pupce?
Noxa - Czw Cze 07, 2012 23:10
agnieszka123, jeśli Mocca ma srebrne włoski to jest s s black silvered. A to że sierść robi się brązowa gdzieniegdzie to całkiem normalne u czarnych szczurków (; Mój Gizmo ma brązową dupkę i część grzbietu (też jest s s black silvered) a Haczyk, czyli czarny kapturek, ma do tego jeszcze brązową bródkę (;
Dogha - Pią Cze 08, 2012 00:11
Miałam się zgłosić jak zmienimy futerko, więc jestem
Oli - Pią Cze 08, 2012 00:18
Dogha, jak na moje oko wuwuna miała rację - cynamon
mmarcioszka - Pią Cze 08, 2012 00:55
Dogha, wygląda na cynamona
Niamey - Pią Cze 08, 2012 07:19
Noxa, to że szczur ma srebrne włoski, nie znaczy koniecznie że jest silvered, musi mieć 50%
Dogha - Pią Cze 08, 2012 18:04
Czyli będzie dumbo rex cinnamon hooded?
agnieszka123 - Sob Cze 09, 2012 09:28
To jak z moją Macchiato?
Mika29 - Śro Cze 13, 2012 06:00
Ja mam pytanie; pomożecie mi określić jakiej barwy i jakie znaczenie ma Nirvana? Wiem tyle, że jej bracia to mink (jeżeli dobrze pamiętam). A jak jest z moją?
- Nirvana.
- Nirvana. (po kliknięciu na zdj. powiększają się)
http://img52.imageshack.us/img52/6184/p5271324.jpg - i tutaj jeszcze z Jadźką. I jeszcze przy okazji, jakie Jadzia ma znaczenie? Po prawej stronie ma jeszcze troche czarnego, czego tutaj nie widać.
wuwuna - Śro Cze 13, 2012 10:56
agnieszka123, twoja albinoska ma po prostu nierozwinięte prawidłowo oczka. Stąd ta wyblakłość. A zmysł wzroku nie jest najważniejsze stąd nie widać. Lub widzieć może, a sprawa dotyczy tylko barwy.
Macchiato wygląda na russian silver lub pearl, ale wstaw zdjęcie jak zmieni sierść na dorosłą. Potrzebne do oceny jest dobre zdjęcie.
Co do sierści ma ją bardzo słabej jakości. Ciężko ocenić nie widząc dokładnie wąsów i nie znając jej od strony genetyki.
Najpewniej velveteen lub teddy rex.
Mika29, znaczenie lightning blazed/husky banded
barwa jest bardzo słaba. Wygląda jak mink z dodatkiem. Może havana, albo inne. Tu nie widać dobrze.
Wstaw zdjęcie gdy dorośnie w dobrym świetle.
Jadźka jest niestandardowy hooded.
Dogha napisał/a: | Czyli będzie dumbo rex cinnamon hooded? | ja wąsów nie widzę, więc nie wiem czy rex. Reszta się zgadza.
Mika29 - Śro Cze 13, 2012 14:10
wuwuna, dziękuje
agnieszka123 - Śro Cze 13, 2012 21:59
wuwuna napisał/a: | agnieszka123, twoja albinoska ma po prostu nierozwinięte prawidłowo oczka. Stąd ta wyblakłość. A zmysł wzroku nie jest najważniejsze stąd nie widać. Lub widzieć może, a sprawa dotyczy tylko barwy. |
Czy zabrać ją do weterynarza aby się dowiedzieć? Lecz cokolwiek by to nie było to chyba weterynarz i tak nie pomoże, skoro się taka urodziła? Mogłabyś zerknąć na te zdjęcia i ocenić to jeszcze raz? Naprawdę nie ma takiej odmiany oczu? Nie sądziłam, że mogłaby być chora
to zdjęcie robione z lampą błyskową i chyba dlatego tak świecą się oczy
wuwuna napisał/a: | Macchiato wygląda na russian silver lub pearl, ale wstaw zdjęcie jak zmieni sierść na dorosłą. Potrzebne do oceny jest dobre zdjęcie.
Co do sierści ma ją bardzo słabej jakości. Ciężko ocenić nie widząc dokładnie wąsów i nie znając jej od strony genetyki.
Najpewniej velveteen lub teddy rex. | Przeglądałam w internecie szczury russian silver i Macchiato bardziej pasuje pod tę odmianę niż pod agouti. Pearl raczej to nie jest. Pokażę inne zdjęcia.
Mogłabyś podesłać mi linka do czegoś gdzie mogę poczytać o rodzajach gładkości i kręcenia się sierści? Nie za bardzo potrafię zidentyfikować co to velveteen i teddy rex a chciałabym się dowiedzieć.
Cegriiz - Śro Cze 13, 2012 22:18
agnieszka123, mogę Ci napisać, że albinoska ma oczy koloru pink. Takie same i niekoniecznie z niedorozwojem miała moja Barela - choć albinosem nie była.
Z wiekiem kiedy oślepła jedno jej pociemniało, z drugiego odeszła krew i ma szare.
wuwuna - Śro Cze 13, 2012 22:24
agnieszka123, ja nie widzę barwy, zdjęcie nie ma naturalnego balansu bieli. Ja nie wiem czy odcień jest szarobiały, czy stalowy. I czy ma ticking czy nie.
sierść lepiej oceniać po zmianie sierści, teraz większość jest dziecięcej.
velveteen ma lekie fale, delikatne futerko, wąsy w dorosłej fazie wygięte w dół prawie proste. fale powinny być równomiernie porozkładane.
A Teddy rex ma bardziej poskręcane wąsy i w różne kierunki się układające. Sierść raczej krótka pomierzwiona różnie się układająca.
Ale zwierzęta bez rodowodu mnożone na kolory mogą w ogóle się pod standardy niewpasowywać. I velvety mogą mieć szczeciny szorstkie, a z teddym to totalna dowolność.
agnieszka123 - Śro Cze 13, 2012 22:35
Cegriiz, moja ma oczy koloru pink? wuwuna, odcień na pewno nie jest szarobiały a raczej stalowy. Co to jest ticking? Nie martwić się tymi oczami czy jeśli będzie okazja to wziąć ją do weterynarza i zapytać o nie?
Macchiato nie wygląda jakby miała mieć fale, wąsy kręcą się na wszystkie strony a futerko jest bardzo mięciutkie i delikatne. Mocca i Latte gdy były młodsze nie miały aż tak miękkiego futerka. Jak zmieni sierść to podeślę zdjęcia.
|
|
|